Természetvédelmi ügyeleti telefonszám

Ügyeleti telefonszám: +36 30 861-3808

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálata ÜGYELETI TELEFON rendszert üzemeltet. Az ügyeleti szolgálatot a BNPI három vármegyényi - Heves, Nógrád, és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye - területén dolgozó természetvédelmi őrszolgálat tagjai látják el. Ezen a számon CSAK a természetvédelemmel kapcsolatos haváriahelyzetek közérdekű bejelentését lehet eljuttatni a természetvédelmi őrszolgálat tagjaihoz. A fenti telefonszám munkanapokon 8.00-tól 16.30-ig hívható. Szabadnapokon és munkaszüneti napokon 8.00 és 19.00 között fogadja a hívásokat.


Működési területünk térképen (kattintásra megnyílik nagyban):

KÉRJÜK, CSAK A PIROS HATÁRVONALLAL JELÖLT TERÜLETEN BELÜL TALÁLHATÓ/ÉRINTETT TELEPÜLÉSEKRŐL HÍVJÁK MUNKATÁRSAINKAT! KÖSZÖNJÜK!

Havária helyzetnek minősül az akut természet károsításokkal kapcsolatos ügyek bejelentése, a fokozottan védett fajokkal kapcsolatos események. Fontos, hogy a vadászható fajjal kapcsolatos ügyekben (pl. szarvas, vaddisznó, róka, őz), NEM a BNPI, hanem a területileg illetékes vadgazdálkodó jogosult eljárni. A helyi jelentőségű védett területekkel kapcsolatban elsőfokú hatóságként a települési jegyző jár el.


FONTOS KÉRDÉSEK:

Mit tegyek, ha madárfiókát találtam?

- Összefoglaló itt olvasható: https://www.bnpi.hu/hu/hir/madarat-talaltam-mit-te...

Mit tegyek vadászható fajjal kapcsolatos ügyekben (pl. szarvas, vaddisznó, róka, őz)?

- Ezekben az esetekben NEM a BNPI, hanem a területileg illetékes vadgazdálkodó jogosult eljárni.

Mi a teendő helyi jelentőségű védett területek esetében?

- Helyi jelentőségű védett területekkel kapcsolatban elsőfokú hatóságként a települési jegyző jár el.

Általános kérdésekkel kapcsolatosan a BNPI központi számát, a +36-36/411-581 számot hívják, elektronikus levelet a titkarsag@bnpi.hu címre szíveskedjenek küldeni.