Természetvédelmi ügyeleti telefonszám

Ügyeleti telefonszám: +36 30 861-3808

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság VESZÉLYHELYZETI ÜGYELETI TELEFON rendszert üzemeltet. Az ügyeleti szolgálatot a területen dolgozó természetvédelmi őrszolgálat tagjai látják el. Ezen a számon a természetvédelemmel kapcsolatos haváriahelyzetek közérdekű bejelentését lehet eljuttatni a természetvédelmi őrszolgálat tagjaihoz. A fenti telefonszám munkanapokon 8.00-tól 16.30-ig hívható. Szabadnapokon és munkaszüneti napokon 8.00 és 19.00 között fogadja a hívásokat.

Havária helyzetnek minősül az akut természet károsításokkal kapcsolatos ügyek bejelentése, a fokozottan védett fajokkal kapcsolatos események. Fontos, hogy a vadászható fajjal kapcsolatos ügyekben (pl. szarvas, vaddisznó, róka, őz), NEM a BNPI, hanem a területileg illetékes vadgazdálkodó jogosult eljárni. A helyi jelentőségű védett területekkel kapcsolatban elsőfokú hatóságként a települési jegyző jár el.

Fontos kérdések!

Mit tegyek vadászható fajjal kapcsolatos ügyekben (pl. szarvas, vaddisznó, róka, őz)

-Ezekben az esetekben NEM a BNPI, hanem a területileg illetékes vadgazdálkodó jogosult eljárni.

Mi a teendő helyi jelentőségű védett területek esetében?

-Helyi jelentőségű védett területekkel kapcsolatban elsőfokú hatóságként a települési jegyző jár el.

Általános kérdésekkel kapcsolatosan a BNPI központi számát, a +36-36/411-581 számot hívják, elektronikus levelet a titkarsag@bnpi.hu címre szíveskedjenek küldeni.