Bábakalács Természetiskola, Felsőtárkány

Bábakalács Természetiskola

16
Bábakalács Erdei Iskola
Bábakalács Erdei Iskola
Bábakalács Erdei Iskola
Bábakalács Erdei Iskola
Bábakalács Erdei Iskola
Bábakalács Erdei Iskola
Bábakalács Erdei Iskola
Bábakalács Erdei Iskola
Bábakalács Erdei Iskola
Bábakalács Erdei Iskola
Bábakalács Erdei Iskola
Bábakalács Erdei Iskola
Bábakalács Erdei Iskola
Bábakalács Erdei Iskola
Bábakalács Erdei Iskola
Bábakalács Erdei Iskola

A felsőtárkányi oktató- és látogatóközpont természetiskolai, környezeti nevelési, természetismereti és szabadidős családi programok ideális helyszíne.


Egy korszerű, 38 fő elszállásolására alkalmas szállásépület, közösségi helyiséggel, a központi épületben kiállítás és szakmai tanácskozások, továbbképzések, konferenciák megtartására alkalmas (52 m2-es) előadóterem, a parkban sátorozóhely és egy 100 m2-es fedett foglalkoztató áll a vendégek és az érdeklődők rendelkezésére.

A fogadóépület előtti tóparti sétányon kialakított kőzetpark (geológiai bemutatóhely) található. A Szikla-forrástól indul egy háromkörös tanösvényhálózat, mely a környék látnivalóit, valamint a hegység természeti és kultúrtörténeti értékeit mutatja be. A főépületben a Bükk természeti értékeit bemutató kiállítás (diorámák, terepasztal, tablók) várja a látogatókat.

Házirend

Elhelyezés, ellátás:

Az épületben 38 fő számára 3 db 6 ágyas, 2 db 8 ágyas és 1 db 4 ágyas szoba (emeletes ágyakkal), külön férfi/női vizesblokk (zuhanyzókkal), a földszinten külön bejárattal előkészítő konyha áll rendelkezésére. Étkezésre a közeli vendéglátó intézményekben is lehetőség nyílik.

Cím: 3324 Felsőtárkány, Ifjúság út 34.

GPS koordináták: É 47°58,883' / K 20° 26,059'


Információ, foglalás:

BNPI Ökoturisztikai és Környezeti Nevelési Osztály, Erdei Nikoletta, oktatási referens

tel.: 30/ 336 8124

E-mail: erdein@bnpi.huÁrak a 2024-es évre:

Természetiskolai szállás (csak modulok esetén) 3.500 Ft/fő/éj
  • Fűtési szezonban + 500 Ft/fő/éj és min. 20 fő min. 2 éjszakára

Ágyneműhasználat
800 Ft/fő
Diák szállás egy éjszaka esetén 4.800 Ft/fő/éj
Diák szállás több éjszaka esetén 4.500 Ft/fő/éj
Felnőtt szállás egy éjszaka esetén 6.200 Ft/fő/éj
Felnőtt szállás több éjszaka esetén 5.700 Ft/fő/éj
Külső helyszín bérlése 50.000-80.000 Ft/nap
Konferenciaterem bérlése 40.000 Ft/nap
Sátorozási díj fürdőszoba- és konyhahasználattal
Sátorozási díj diákok számára
3.500 Ft/fő/nap
2.500 Ft/fő/nap
Egész ház bérlése (25 főre) 150.000 Ft/nap

+ idegenforgalmi adó: 500 Ft/fő/éj

Erdei iskolai moduljaink

A modulok ára egységesen 1000-1200 Ft/fő, kézműves foglalkozás 2000 Ft/fő áron.

A szakmai programról, modulokról bővebb információ:

Erdei Nikoletta, oktatási referens

tel.: 30/ 336 8124,

E-mail: erdein@bnpi.hu

A Bükk természeti értékei és védelme

1. Foglalkozás: Bemutatkozik a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

A vetítettképes előadás során bemutatjuk a Bükki Nemzeti Park jellegzetes természeti értékeit. A gyerekek bepillantást nyerhetnek az igazgatóság alapfeladataiba, megismerik a fajvédelem, a természetvédelmi kezelés, fenntartás fogalmát.

2. Foglalkozás: „Karszt és élővilága” kiállítás

A „Karszt és élővilága” kiállítás megtekintése szakvezetéssel. A csoportok megismerhetik a Bükk hegység geológiai, geomorfológiai jellegzetességeit, változatos élővilágát. A kiállítás fő témái: - a „karszt” szó eredete, a karsztosodás fogalma, a karszt jelenségek, - hegyi patakok élővilága, - klímazonális erdők (cseres tölgyesek, gyertyános tölgyesek, bükkösök), - az őserdő, a holtfa szerepe, - a Bükk-fennsík kaszálórétjei, - jégkorszaki reliktumok, - a Bükk ősember barlangjai.

3. Foglalkozás: Képzeletbeli kirándulás „Karszti Boglárkával”

A kiállítás témáinak önálló feldolgozása, a kiállítás-vezető foglalkoztató kitöltése az interaktív elemek segítségével..


A „Kő-közi kör”

1. Foglalkozás: A Kő-közi tanösvény

A tanösvény bejárása, melynek keretében megismerkedünk a környékbeli erdők élő és élettelen természeti értékeivel.

2. Foglalkozás: A kövek világa I.

A tó melletti kőzetparkban hazánk jellegzetes kőzeteit vizsgáljuk. Jellemzőik mellett fény derül keletkezésük módjára és idejére is.

3. Foglalkozás: A kövek világa II.

A kőzetek csoportosítása. Saját kőzetgyűjtemény vizsgálata, kísérletezés.


Állati nyomozás

1. Foglalkozás: Nézd meg a nyomom, és mondd meg ki vagyok!

Ismerkedés az állati nyomokkal a természetiskola gyűjteményének felhasználásával. Hazai középhegységi erdeink leggyakoribb fajainak bemutatása nyomaik alapján.

2. Foglalkozás: Nyomkeresés a természetben

Önálló nyomkeresés a természetiskola környezetében: a Felsőtárkányi tó körül, a Kő-közi tanösvényen. Mintavételi eszközök, nyomhatározók helyes használata. A begyűjtött nyomok meghatározása, azonosítása.


Vizes élőhelyek

1. Foglalkozás: Víz, víz, tiszta víz – Kémiai vízvizsgálat a Felsőtárkányi-tónál

A víz, mint élettér. Legfontosabb vizes élőhelyek jellemzői. Kémiai vízvizsgálat kofferlabor segítségével. A vízminőség (jóság) fogalma.

2. Foglalkozás: Árulkodó életjelek - Biológiai vízminőség vizsgálat (BISEL) a Szikla-forrásnál

A Bükki Nemzeti Park vizes élőhelyei, jellemző növény- és állatfajai. A BISEL féle bioindikációs vízvizsgálat. A vizes élőhelyekhez kapcsolódó természetvédelmi tevékenységek. Indikátor faj fogalma, szerepe a környezeti hatásvizsgálatokban. Helyes vízmintavétel, a határozókulcsok alkalmazása.

3. Foglalkozás: Ezt tanultam a vizekről – Játékos ismétlés


Beporzók

1. Foglalkozás: A házi méheken túl: ismerkedés a hazai beporzó fajokkal

A beporzás fogalma, jelentősége. A beporzásban szerepet játszó élőlénycsoportok megismerése, jellemzőbb hazai fajok ismerete, mikroszkópos megfigyelése. Lepkehálózás, lepkeismeret.

2. Foglalkozás: Életünk beporzók nélkül

A beporzás szerepe mindennapjainkban. Az állati beporzást igénylő haszonnövényeink. A beporzókat veszélyeztető tényezők. A beporzóbarát kert jellemzői.


Hulladékcsökkentés

1. Foglalkozás: Hulladék vagy szemét?

A hulladékos tanösvényen végigsétálva megismerkedünk a hulladékcsökkentés lehetőségeivel: a megelőzés, szelektálás, újrahasznosítás fogalmaival. Mit tehetünk a saját környezetünkben a hulladék csökkentése érdekében?

2. Foglalkozás: A csodálatos komposzt

A komposzt fogalma, a komposztálás jelentősége. Mi mehet a komposztba? A komposztáló kas megtekintése, mintavétel a kasban képződött humuszból. A mintában található komposztlakó élőlények kiválogatása, azonosítása, vizsgálata USB-mikroszkóp alatt.


Madárvilág

1. Foglalkozás: A Bükk madárvilága

A nemzeti parkunkban fészkelő énekes és ritka ragadozó madaraink életmódjának bemutatása. Természetvédelmi őr vezetésével beszélgetés a madárvonulásról, a madarak életéről, ismerkedés a madárgyűrűzés fogalmával, természetvédelmi szerepével.

2. Foglalkozás: Madárgyűrűzés

Madárháló megtekintése, madár "szedése" hálóból. A fogott madár gyűrűzése, megfigyelése.


Irány a Várhegy!

A Vár-hegy tanösvény bejárása szakvezetéssel, mely során klimazonális fás társulások (cseres tölgyes, gyertyános tölgyes és gyertyános bükkös) jellemző növény- és állatfajaival ismerkedünk meg. A túra során májusban az itt nyíló Boldogasszony papucsa nevű fokozottan védett orchidea virágzását is meg tudjuk nézni.

A szakvezetés során előkerülő témák:

  • klimazonális és extrazonális fás társulások
  • az ember környezet- és természetátalakító tevékenysége
  • természetközeli erdők jellemzői, a holtfa szerepe az erdei életközösségben
  • az őskori földvár és a késő bronzkori kultúra maradványai (a Vár-hegy kettős sánca, várfala).

Táv: kb. 10 km-es körtúra, szintemelkedés kb. 450 m, útközben egy vízvételi lehetőséggel.

Időtartam: 4,5-5 óra.


Esztáz-kői barlangtúra

Heves megye egyetlen cseppkőbarlangjának megtekintése szakvezetéssel. A természetiskolától gyalogosan jutunk el a Gyetra-völgyben található barlangig (könnyű, 1.5 órás séta). A barlangnál 9 fős csoportokba szerveződve megnézzük a barlang felső szakaszát, ennek időtartama 30 perc /csoport. A barlangi túrához sisakot és fejlámpát biztosítunk.

Kiskorú személy barlangtúrán szülőjével (törvényes képviselőjével) együtt vagy annak írásos engedélyével vehet részt. A szülő távollétében zajló túrákhoz szükséges formanyomtatvány itt letölthető. Kérjük, hogy a barlangtúrára csoportonként (9 fő) kitöltve hozzák magukkal.Tájékozódási verseny

Tájékozódási verseny a természetiskolától induló háromkörös tájfutópályán. A gyerekek 2-3 fős csapatokba szerveződnek, majd tájfutó térkép segítségével végigmennek az ellenőrzőpontokon, és az a csapat nyer, amelyik helyesen írta be az ellenőrzőpontok számait.


KÉZMŰVES FOGLALKOZÁS


Kézműves foglalkozások természetes anyagokból (korongozás, nemezelés, kosárfonás, csuhéfonás).


Kapcsolódó

Olasz-kapui tanösvény

Olasz-kapui tanösvény

2018.11.19. 15:52
A karsztfennsíkon vezető tíz kilométeres körtúra bejárása közben felfedezhetjük a barlangok világát, a különleges élővilággal büszkélkedő hegyi réteket és a bükkerdőket is. Legmagasabb pontja a fennsík peremét jelző „Kövek” vonulatának tagja, a Tar-kő, ahonnét nagyszerű kilátás nyílik a Déli-Bükkre, de tiszta időben az Alföld és a Mátra is látható. A tanösvény kiindulópontja a Szilvásvárad felől személykocsival is megközelíthető Olasz-kapui parkoló, bejárása pedig fél-vagy egész napos túraélményt jelent.
Bükk-fennsík – Olasz-kapui TanösvényAz Olasz-kapui Tanösvény (Olasz kapu – Fekete-sár-rét – Tar-kő – Őserdő – Káposztáskert-lápa – Olasz-kapu) geológiai, felszínalaktani, botanikai, zoológiai és kultúrtörténeti ismereteket egyaránt nyújt. Megismerkedhetünk az antropogén eredetű hegyi rétek (Fekete-sár-rét, Zsidó-rét) gazdag karsztforma-kincsével (karrmezők, karsztvápák, töbörcsoportok), a fennsíkperemi bércek karros felszíneivel, gazdag élővilágot rejtő sziklagyepjeivel (Tar-kő), az Őserdő 24 hektár területű montán bükkösével (amelyet 1942-ben nyilvánították védetté), a Nagy-fennsík nyugati felének leghosszabb töbörsoros völgyével (Káposztáskert-lápa) és az ország legmagasabban elhelyezkedő barlangjával: a hegység legidősebb forrásbarlang-nemzedékéhez tartozó Kőrös-barlanggal.Az Olasz-kapui Tanösvényt (Olasz kapu - Fekete-sár-rét - Tar-kő - Őserdő - Káposztáskert-lápa - Olasz-kapu) bejárva geológiai, felszínalaktani, botanikai, zoológiai és kultúrtörténeti ismereteket egyaránt kapunk.Megismerkedhetünk az antropogén eredetű hegyi rétek (Fekete-sár-rét, Zsidó-rét) gazdag karsztforma-kincsével, a fennsíkperemi bércek karros felszíneivel, gazdag élővilágot rejtő sziklagyepekkel, a fokozottan védett Őserdő öreg bükkösével, az ország legmagasabban elhelyezkedő barlangjával.
Tovább olvasom