Bükki Csillagda

NYITÁS: várhatóan 2022 elején

A Bükki Csillagda Közép-Európa legmodernebb csillagászati látogatóközpontja, ahol a tudomány-élmény-interakció hármasa segítségével tudhatunk meg érdekességeket a csillagok és az űrkutatás világáról. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság látogatóközpontja négy olyan attrakcióra épít, ahol minden korosztály számára felkínáljuk az élményekben bővelkedő játszva tanulás lehetőségét.

A kiállításunk központi témája a Nap. Éltető csillagunk Földre gyakorolt hatása mellett a csillagtípusokat, a csillagok életét és Napunk szemmel láthatatlan jellemzőit is bemutatjuk majd. A hő érzékelése, a látható és láthatatlan sugárzások mind-mind terítékre kerülnek, sőt holografikus kijelzők, hologúlák és a kiterjesztett valóság (AR) segítségével kalauzoljuk el látogatóinkat ebbe a lenyűgöző világba.

A Bükki Csillagda még megnyitás előtt, a kupola nélkül, 2021 őszén

Kiállítás a kiállításban

A Bükki Csillagdában helyet kap egy hazánkban páratlan meteoritgyűjtemény, mely bizonyos meteorit-típusok vonatkozásában Magyarország legnagyobb kiállított meteoritjait is jelenti majd. Látogatóink megérinthetik ezeket az űrből érkezett köveket, valamint megfigyelhetik szerkezetüket is egy speciális mikroszkóp segítségével. Külön érdekességként holdi és marsi eredetű meteoritokat is láthatnak látogatóközpontunkban.

A Bükki Csillagda központi eleme a planetárium, amely 50 fő befogadására alkalmas és 4K-s projektorokkal ellátott. Itt különböző, létesítményünk arculatához szorosan kapcsolódó ismeretterjesztő filmeket tekinthetnek meg. A csillagos égbolt látványa bármikor, bármilyen időjárási körülmények mellett elérhető lesz, s ehhez élőszavas csillagászati bemutatók igényelhetőek.

Virtuális valóság (VR)

VR-szobánkban és az előtérben elhelyezett VR-székeinken a modern kor technikáját is segítségül hívjuk: így egy marsi kanyonban, a Hold felszínén, vagy éppen a Nemzetközi Űrállomás közelében segíthetnek látogatóink egy-egy éles helyzet megoldásában űr-béli missziók keretében. Ám, ha ez sem lenne elég, akkor madártávlatból élhetjük át a sárkányrepülés élményét, és nézhetünk szét 360 fokban a Bükk fölött.

Tanösvény

A Bükki Csillagdához kapcsolódik a 4 kilométer hosszú Bolygó Túra tanösvény is, mely a környék természeti, földtani és kultúrtörténeti értékei mellett egy lejárható Naprendszer modellt is tartalmaz. A tanösvényt végigjáró látogatók a megtett út hosszával kiválóan érzékelhetik a Naprendszer-béli távolságokat. Tölgyesek, bükkösök, rétek mellett halad utunk, valamint több szép kilátópontból is csodálhatjuk a bükki tájat. Át kell kelnünk egy patakon, elhaladunk egy felhagyott mészégető-gödör mellett, és több védett növény látványában is gyönyörködhetünk a túra során. A teljes út megtételéhez könnyű sétával megközelítőleg 2 óra szükséges.

Ha valaki éjszaka szeretne nekivágni a tanösvénynek, napnyugta után pár órával még a világító jeleket is láthatja, melyek segítik az utat. A bejáráshoz az időjáráshoz illeszkedő ruházatot, túrabakancsot ajánlunk, valamint azt, hogy feltétlenül figyeljenek az aktuális időjárás-előrejelzésre is.


A Tejút Répáshutáról fotózva