Rekreáció és gyógyító élmény újra a Fekete-teremben

A különleges cseppkőképződményei miatt a látogatók körében nagy népszerűségnek örvendő lillafüredi Szent István-barlang nemcsak értékes természeti kincsünk, de az ország legrégebbi gyógyhelye címmel is rendelkezik. Az 1991-ben gyógybarlanggá minősített Fekete-terem elnevezésű szakasza júniustól ÚJRA NYITVA ÁLL A LÁTOGATÓK, GYÓGYULNI VÁGYÓK ELŐTT.

A fokozottan védett, teljesen megújított Szent István-barlang levegője tiszta, pollenmentes és közel 100%-os páratartalmú. E tényezőkhöz még hozzájárul az állandó 10 fok körüli hőmérséklet és nem utolsó sorban a barlangi környezet nyugtató hatása az emberi idegrendszerre.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (a továbbiakban: BNPI) kezdeményezésére a ’90-es évektől egészen 2020-ig több, miskolci egészségügyi intézménnyel együttműködésben, tehát szakmai felügyelet mellett, a Fekete-teremben 20-30 fős csoportok kaphattak gyógyító hatású légzés- és barlangterápiás szolgáltatást, amely szolgáltatás a koronavírus járvány megjelenése óta szünetelt. Igazgatóságunknak szívügye, hogy a Szent István-barlang természeti értékeit minél többen megismerjék, ugyanakkor célkitűzése az is, hogy az idegenforgalmi bemutatáson túl a gyógybarlang kedvező egészségügyi hatásait is élvezni tudják mindazok, akiknek szüksége van rá.

Ennek érdekében a BNPI 2024. áprilisában pályázatot írt ki a Fekete-terem gyógyászati és rekreációs célú hasznosításra vonatkozóan. A nyertes pályázó június végétől - a BNPI által biztosított ökoturisztikai szempontú bemutatással párhuzamosan - gyógyászati és rekreációs programokat, terápiás szolgáltatásokat nyújt az érdeklődők számára.

Az új üzemeltető minőségi és aktív élet támogatását célzó gyógybarlangi rekreációs és gyógyterápiás programjai a hét több napján elérhetőek, köztük Gyógybarlangi látogatást és Hangtálas relaxációs programot is találni.

A Fekete-teremben elérhető gyógybarlangi rekreációs és terápiás programok részletei és jegyvásárlási lehetőség a linkre kattintva érhetők el.


Korábbi cikkeink a témában:

Ismét csöröghet a bányásztelefon a gyógybarlangból

Barlangok Hónapja: tervezzük a Fekete-terem ismételt kihasználását

Kapcsolódó