Online természetismereti feladatok

Föld Napja 2021 - miért fontos az egyensúly?

A 2021-es Föld Napja mottója az alábbi gondolat: állítsuk helyre bolygónk egyensúlyát!

Az április 19-23. között zajló fenntarthatósági témahéten szintén kiemelt figyelmet kap az egyensúly kérdése. Az erdei életközösségek működésének példáján keresztül tekintsük át, hogyan épül föl egy fenntartható természeti rendszer! https://forms.gle/RZiFRExfKQGSeCjB7

Az ürgék nyomában

A "közönséges ürge" névre hallgató kisrágcsálónk sajnos már egyáltalán nem mondható közönségesnek, sőt kifejezetten ritka faj.

Feladatsorunk e fokozottan védett állat életébe nyújt bepillantást.

Március 22. a Víz Világnapja.

A jeles nap a víz alapvető szerepére, a vizes élőhelyek fontosságára hívja fel figyelmünket. 2021-ben a jeles nap mottója: A víz érték! Becsüld meg!

https://forms.gle/1PYKAyHxy8CsNiNT8

Vándorúton gólyáinkkal

Bár az elmúlt hetekben az ország több részéből is felröppentek hírek az első példányok megérkezéséről, gólyáink többsége azonban még úton van költőhelye felé.

Kalandozz velünk 3 kontinensen, és ismerd meg a gólyák mindennapjait ősztől tavaszig!

https://forms.gle/fKaCWhe7gLBVR7va9


E heti feladatsorunk a beporzókhoz kapcsolódik:

https://forms.gle/F3KbCTbKc6sYSfBeA


Az e heti online feladatlap témája:

A tavasz hírnökei: geofiton növények.

https://forms.gle/9yqDUfB5kn6mryym8

Színek a természetben

Ezen a héten a természet színkavalkádjának néhány érdekességébe nyújtunk bepillantást. Tarts velünk és hangolódj rá a közelgő tavaszra! https://forms.gle/XFz7zyYZ4NKkB8rk9
"Farsang" a természetben - mi fán terem a mimikri?

Farsang idején az emberek álarcot vesznek fel és különböző maskarákat öltenek. A természetben az egyes élőlények körében megfigyelhető "alakoskodás", álcázás nem korlátozódik erre az időszakra. A megtévesztés az élővilágban kimondottan hasznos, számos állat, sőt növény is él vele. „Mesterkedésüknek” nagyon is komoly célja van: a túlélést szolgálja.

E heti feladatunk: https://forms.gle/pzjLmRNBHDfK2ceV8

A fényszennyezés és hatásai

Ha környezetszennyezésről beszélünk, nem csupán káros anyagok kibocsájtására, vagy egyre nagyobb tömegben keletkező hulladékra kell gondolnunk. Környezetünket a mesterséges éjszakai megvilágítás is szennyezi, mely nem csak a csillagos égbolt látványától foszt meg bennünket, de jelentős hatással van az élővilágra is.

Ehhez kapcsolódó heti feladatunk: https://forms.gle/cWw3S9y1PSap5RMY9

Vizes élőhelyek világnapja

Február 2-án ünnepeljük a vizes élőhelyek világnapját. 1971-ben ezen a napon írták alá azt a természetvédelmi egyezményt, mely a nemzetközi jelentőségű "vadvizek" védelmét szolgálja, és kitüntetett figyelmet fordít a vízimadarak élőhelyének megőrzésére.

Az idei világnap témája a vizes élőhelyek, a víz és az élet kapcsolata - ezt járja körbe mostani feladatsorunk. https://forms.gle/A4ZDy3U3zWvhKtXt8


Ők lesznek idén a fókuszban: 2021. év fajai

A minden évben megválasztott év fajainak kiemelt szerepet szánunk erdei iskolai foglalkozásainkon, valamint a jeles napi programokon. Rajtuk keresztül az általuk képviselt élőlénycsoportra, valamint élőhelyeik védelmére is szeretnénk a figyelmet ráirányítani.

Az e heti feladatsorban velük ismerkedhetsz: https://forms.gle/haqwBtJZEF9oZLeU6Végre megérkezett a várva várt havazás, ami nagyon sok kellemes dolog (szánkózás, síelés...) mellett, rengeteg érdekes megfigyeléshez is hozzásegítheti a nyitott szemmel közlekedőket, a természetben. Az állatok mozgását legjobban a hóban lehet nyomon követni, megfigyelni. Ilyenkor az egyébként rejtve maradó állatokról is hasznos információ gyűjthető be. A következő feladatokkal egy kicsit a nyomolvasás "tudományába" pillanthatunk be.

https://forms.gle/LtT4rMXp2XGieyzV7

Érdekességek az állatok hallásáról

A hallás az emberi világban az öt alapvető érzékelési mód egyike. Az állatok között inkább ritka kiváltságnak nevezhetjük ezt a képességet, melyet viszonylag kevés csoport birtokol. Számos további furcsaságot is megfigyelhetünk köreikben: egyesek például a lábukon "hordják" a fülüket...

https://forms.gle/BH8v8ehqTJJ4YtSB8

2021 első online feladatsora:

Érdekességek az állatok látásáról

Közismert tény, hogy a sas rendkívül éles látással rendelkezik. Mi a helyzet az állatvilág többi tagjával? Tarts velünk, és megtudhatod! https://forms.gle/MwxrPw7D2rDHUHSB9


Bakancsot fel!

E heti természetismereti feladataink a túrázáshoz kapcsolódnak. Mennyi ismered az Országos Kék Túrát, vagy a ma is használatos turistajelzéseket? Bakancsot fel, irány az erdő és töltsétek ki a kérdőívet!

https://forms.gle/tgMZhPmPH611Pxgf8


Téli madáretetés

A madarak etetésére már idejekorán érdemes felkészülni, így a hideg, fagyos idő beköszöntével tollas, kis vendégeinket rögtön meg tudjuk támogatni élelemszerzésükben. A természetben a madarak ugyan találnak eleséget, de a települések környékén élő madaraknak ez nagy segítség a zord időszak átvészelésére. Közben pedig mind a gyerekek, mind a felnőttek szívesen figyelik, dokumentálják, fotózzák a madáretető körül kialakult élénk életet.

E heti feladatunk ehhez kapcsolódik: https://forms.gle/7rXqWyY3Ek7Huy6a6


Téli Álom

E heti természetismereti online feladatunk a téli álomhoz kapcsolódik. Ne aludjunk, mint a mormota, kitöltésre fel! "Hétalvók" előnyben!

A feladat az alábbi linken elérhető: https://forms.gle/VyjgH2uqHbwnvh319

Európai Hulladékcsökkentési Hét

November 21-29. között rendezik meg az Európai Hulladékcsökkentési Hetet. Az idei téma a láthatatlan hulladék. Az a hulladék, ami egy termék előállítása során keletkezik, vagyis nem találkozunk vele közvetlenül, a vásárló számára "láthatatlan". Tudatos vásárlással, a hulladék keletkezésének megelőzésével a láthatatlan hulladékok is csökkenthetőek.

E heti online feladatunk ehhez a témakörhöz kapcsolódik: https://forms.gle/W9dfq2CcM7XHez2E7