Life4OakForests - újságíróknak mutattuk be a programot Garábon 2018.05.15. 19:54

A Life4OakForests pályázat közvetlen célja a közösségi jelentőségű tölgyes élőhelyek biológiai sokfélesége csökkenésének megállítása.

2018. május 9-én megtörtént a pályázat első terepi sajtótájékoztatója a BNPI kezelésében álló és egyben a projekt területek között szereplő garábi erdőterületen. Magas számú érdeklődő, köztük az Echo TV és az Origó portál, valamint több természetvédelemről szóló szaklap is képviseltette magát. Az előzetes előadást követően a média képviselői kérdések záporával illették a BNPI és a WWF munkatársait.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság részéről Kovács Krisztián erdészeti osztályvezető tartott prezentációt a sajtónak. A sajtótájékoztatót szervező WWF-től Bódis Pál, a Duna-Ipoly NPI-tól Koncz Péter nyújtott tájékoztatást a projekt céljairól. A terepi bejáráson a garábi erdővel kapcsolatban feltett kérdésekre Ősz Gábor erdészeti szakreferens, Vajda Zoltán erdőmérnök és Zagyva Gergő erdész válaszoltak. Felszólalt még a pályázat főkoordinátora, Fidlóczky József, aki jelentős szerepet tölt be a vezető olasz partner és a magyarországi partnerek közötti kapcsolat fenntartásában és a pályázat gördülékeny megvalósításában.


Ősz Gábor, a BNPI munkatársa bemutatja a garábi erdőkezelést (fotó: Joó Zsófia, WWF)


A pályázat közvetlen célja a közösségi jelentőségű tölgyes élőhelyek (pl. Magyarországon a Pannon-gyertyános tölgyesek, Pannon molyhos tölgyesek, Euro-szibériai erdősztyepp-tölgyesek, Pannon- cseres tölgyesek; Olaszországban a Keleti-fehér tölgyesek) biológiai sokfélesége csökkenésének megállítása. A folyamat megfordítása a természetvédelmi oltalom alatt álló Natura2000 területeken, ökológiai szemléletű természetvédelmi erdőkezelési módszerekkel.

A projektben résztvevő partnerek: vezető partner az olaszországi Ente di gestione per i Parchi e la Biodiversita-Romagna, magyarországi támogatott partnerek : Bükki NPI, Duna-Ipoly NPI, Balaton-felvidéki NPI, MTA Ökológiai Kutatóközpont, WWF Magyarország, Érmelléki Természetvédelmi és Turisztikai Egyesület.


Az ugyanezen projekt céljaira kijelölt terület Cserépfalu határában (fotó: Kozma Attila)


A nemzeti parkok kezelésében lévő 19 hazai és 5 olasz projektterületen összesen 2066 hektáron Natura2000 tölgyes erdők rehabilitációja történik, ez a pályázat leghangsúlyosabb része. A magyar partnerek közül a Bükki NPI az, aki a legnagyobb terjedelemben vállalja a pályázatban leírt és megvalósításra váró feladatokat. A Bükki NPI által elvégzendő feladatok mintegy 660 hektáron 10 projektterületen folynak, ezen belül további jelentősebb tevékenység, hogy közel 45 hektáron idegenhonos (akácos, fekete fenyves) faállományt alakít át tölgyes élőhellyé. Ezzel együtt jelölő tölgyes élőhelyeket vásárol meg (a BNPI közel 43 hektárt, az olasz partner közel 40 hektárt) a projekt területeken belül. A természetvédelmi kezelési beavatkozások eredménye egy jól megtervezett faállomány és biotikai monitoringgal kerül kiértékelésre. A tevékenység és az eredmények a szakközönség és a nagyközönség részére bemutatásra és publikálásra kerülnek.


A terepi sajtótájékoztató résztvevői (fotó: Joó Zsófia, WWF)


A pályázat címe: Conservation management tools for increasing structural and compositional biodiversity in Natura2000 oak forests / Természetvédelmi kezelési eszközök a Natura 2000 tölgyesek biológiai sokfélesége szerkezeti és összetételi növeléséhez.

A programról megjelent cikk:

http://www.origo.hu/tudomany/20180511-europai-visz...




BNPI

Kapcsolódó