Lezárult a „Szlovák-magyar geoturisztikai partnerség – GEOTOP” című projekt 2022.06.27. 16:25

Júniusban zárult a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság által – partnerségben a szlovákiai Fülek Város Önkormányzatával – az Interreg V-A Program keretében megvalósított „Szlovák-magyar geoturisztikai partnerség – GEOTOP” című projekt.

A projekt kiemelt célja a Novohrad-Nógrád Geopark és a Bükk-vidék Geopark területén olyan új geoturisztikai szolgáltatások kidolgozása és bevezetése, amely az élményszerző turizmus fejlesztésével, turisztikai szolgáltatók együttműködésével, oktatás és szemléletformálás útján biztosítja a helyi értékek kölcsönös megismerését és támogatja a térség gazdaságát.

A projekt részeként Domaháza és Gömörpéterfala (Petrovce) között egy határon átnyúló tanösvény épült 2,5 km hosszan a magyarországi oldalon, 4 db tájékoztató tábla kihelyezésével és egy pihenőhely kiépítésével.

Megújult a Bükk-fennsíkon az Olasz-kapui tanösvény 7,5 km hosszan, ide 7 db új tájékoztató táblát és 15 db irányjelző oszlopot helyeztünk ki. A Bél-kői tanösvényen a Palabánya területét újítottuk fel, 6 db új állomáspont jelöléssel és 2 db információs felülettel. Ezeken túl a Répáshuta-Rejteki Nagy-körre (10 km) 10-10 db információs táblát és irányjelző oszlopot állítottunk fel, valamint a Rejteki Kis-kör tanösvény (2,5 km) 4 db tájékoztató tábla kihelyezésével készült el. A Rejteki tanösvényeket 7 db interaktív tábla is színesíti a jövőben. A tájékoztató táblák magyar, szlovák és angol nyelven kerültek feliratozásra.

Ugyanezen projekt keretein belül fejlesztették a Guide@hand elnevezésű túratervező mobilalkalmazást okostelefonra, a két Geoparkról különböző kiadványok – pl. letéphető térkép, brosúra, térkép, tanári módszertani tankönyv és tanulói kézikönyv – készültek el magyar, szlovák, angol és lengyel nyelven.

A pályázat része volt egy túravezető képzés is, amelyen 34 fő szerzett túravezetői képesítést. A továbbképzésen a geológiai értékek megismerése mellett túraszervezői és vezetői ismereteket, továbbá a Bükk-vidék és a Novohrad–Nógrád Geopark kultúrtörténeti és az élő természeti értékeit is megismerték a résztvevők.

A Bükk-vidék Geopark kulturális, örökségturisztikai és geoturisztikai attrakciók helyszíneinek bemutatására szerveztünk egy-egy tanulmányutat egyetemi hallgatók és általános és középiskolai pedagógusok számára, két pilot tréninget turisztikai szolgáltatók részére, két fórumot térségi vezetők és turisztikai szakemberek, szolgáltatók számára, tapasztalatcserére pedig a workshop nyújtott lehetőséget a projektpartnerek részére.

Elkészült a Bükk-vidék Geopark természeti, geoturisztikai és kulturális kincseit bemutató film is "Ahol a kövek mesélnek" címmel.

– A legnagyobb eredménye ennek a projektnek az, hogy együtt tudtunk dolgozni, azonos szemlélettel, azonos célok kitűzésével a szlovák és a magyar oldalon egyaránt. Úgy vélem, ez csak egy állomása a közös tevékenységünknek. Korábban is dolgoztunk már együtt más projekteken, és abban bízom, hogy az elkövetkezendő időszakban ugyanígy folytathatjuk a megkezdett munkát nemcsak partnerségi, hanem akár infrastrukturális fejlesztéssel is, hiszen közös gondolataink, ötleteink máris vannak – mondta Rónai Kálmánné a Szilvásváradon rendezett projektzárón.

Agócs Attila, Fülek polgármestere szerint a határon átnyúló projekt egy "perpetuum mobile", amiben nagyon fontos partnerre leltek a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságban, és köszönik a folyamatos kiállást a geopark és a partnerség gondolata mellett.

A hétfői rendezvény egy közös terepbejárással zárult a Olasz-kapui tanösvényen.

A projekt összköltsége 175.463,2 euro, az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

A projekttel kapcsolatos további kérdések az alábbi elérhetőségeken tehetők fel:

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

3304 Eger, Sánc u. 6. Tel: (36) 422-700; Fax: (36) 412-791; e-mail: titkarsag@bnpi.hu

Kapcsolódó