Bükk-vidéki tanulmányúton a pedagógusok 2021.11.09. 14:14

A Bükk-vidék Geopark területén dolgozó földrajz, biológia és történelem szakos általános, valamint középiskolai tanárok részére szervezett tanulmányutat a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, de az ország más területeiről is jelentkeztek érdeklődők.

Szlovák-magyar határon átnyúló Interreg V-A együttműködési program keretében került sor 2021 októberében pedagógusok részére szervezett tanulmányútra („Szlovák-magyar geoturisztikai partnerség - SKHU/1902/4.1/038” Tanulmányút tanárok részére a Bükk-vidék Geoparkban) a Bükk-vidék Geopark értékes földtani helyszíneinek bemutatására.

A Fülek Város Önkormányzatával konzorciumban megvalósuló projekt kiemelt célja a Novohrad-Nógrád Geopark és a Bükk-vidék Geopark területén olyan új geoturisztikai szolgáltatások kidolgozása és bevezetése, amely az élményszerző turizmus fokozásával, turisztikai szolgáltatók együttműködésével, a képzés és szemléletformálás útján biztosítja a helyi értékek kölcsönös megismerését és támogatja a térség gazdaságát.

A tanulmányút közvetlen célja a régió szakszerű bemutatása volt minősített túravezetők segítségével. A programot a Bükk-vidék Geopark területén dolgozó földrajz, biológia és történelem szakos általános valamint középiskolai tanárok részére szerveztük, de az ország más területeiről is jelentkeztek érdeklődők. Végül 30 fővel indult útnak a csapat.


A projekt célja az oktatás, képzés és szemléletformálás a terepi programokon keresztül valósult meg, hiszen a túra helyszínein szakmai megbeszélések során vitathatták meg a résztvevők, miként integrálhatók a helyi geológiai értékek a tantervbe és egyben a mindennapi munkába.

A felkeresett helyszínek többek között a lillafüredi Anna-barlang, a Kis- és Nagy-fennsík, a Kapu-bérc és a szentléleki Pálos-kolostorrom voltak.

További információk:

Kapcsolódó

​Szilvásvárad - Millenniumi természetismereti és erdészeti bemutató sétaút

​Szilvásvárad - Millenniumi természetismereti és erdészeti bemutató sétaút

2022.09.01. 13:45

A Szalajka-völgy bejáratától a Börtönmúzeum (Panoptikum, Szilvásvárad, Park u. 12.) mellett elhaladva, az információs táblákat követve, érkezünk a tanösvény kezdetéhez. Az ösvényen közel 2 km hosszan végig emelkedve érkezhetünk a Millenniumi Kilátóba, miközben az elhelyezett táblákból sok hasznos ismeretre tehetünk szert. A Millenniumi Kilátóból gyönyörű kilátás nyílik Szilvásváradra, a hegyek koszorújára és a közéjük vágódó völgyekre. Tiszta időben innen is láthatjuk a Magas-Tátrát. A kilátó parkolójából lefelé a műúton a Tótfalusi-völgy felé, vagy észak felé fordulva, a Bérci úton (S+ turistajelzésen) jutunk vissza Szilvásváradra.

A tanösvény húsz ismertető tábláján igen sok információ olvasható, a táblákat a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság helyezte ki. Tíz tábla a Bükk természeti értékeit és a természetvédelmi tevékenységet mutatja be. A tanösvény elején tizenhárom különböző típusú kőzetminta segítségével megismerkedhetünk a hegység földtanával, a bükki karszttal, majd a hegység növényvilágával, rovarvilágával, ragadozó emlőseivel, madárvilágával, a nemzeti parkban folyó madárvédelemmel.

Az útvonalon több fedett pihenőhely, a végállomáson szép kilátást nyújtó kilátó található.

Gyerekekkel is ajánlott.

Útvonal: Szilvásvárad, Börtönmúzeum - Kalapati parkoló - Millenniumi Kilátó
Visszafelé két úton is lehet jönni:
1. Millenniumi Kilátó - Kalapati parkoló - Tótfalusi-völgy (műúton végig) - Szilvásvárad (5,4 km, 1 óra 45 perc, aszfaltos út)
2. Millenniumi Kilátó - Kalapati parkoló - Rákmára - Bérczi út - Cseres-tető - Szilvásvárad, Park u. 25/A (3,3 km, 1 óra, erdészeti út)

Tovább olvasom