PILOT tréning a Bükk-vidék Geoparkban 2022.05.31. 12:53

A Szlovák-magyar határon átnyúló Interreg V-A együttműködési program (SKHU/1902/4.1/038) keretében került sor 2022. év májusában turisztikai szolgáltatók, helyi vállalkozók, pedagógusok, diákok és szakemberek részére szervezett tanulmányútra a Bükk-vidék Geopark értékes földtani helyszíneinek bemutatására.

Konzorciumban Fülek város önkormányzatával a projekt kiemelt célja a Novohrad-Nógrád Geopark és a Bükk-vidék Geopark területén olyan új geoturisztikai szolgáltatások kidolgozása és bevezetése, amely az élményszerző turizmus fokozásával, turisztikai szolgáltatók együttműködésével, oktatás, képzés és szemléletformálás útján biztosítsa a helyi értékek kölcsönös megismerését és a térség gazdaságát.

A májusban tartott egy-egy napos elméleti és egy-egy napos gyakorlati képzést geológus, biológus és régész szakemberek vezették és célunk volt, hogy a jelentkezők részletesen megismerjék a Bükk-vidék Geoparkban, jellemzően 1 napos túrákkal bejárható területek földtani, biológiai és kultúrtörténeti értékeit.

Kovács Károly Zoltán (jobbról), a Miskolci Egyetem MFK tudományos segédmunkatársa előadást tart a tréning résztvevőinek

A résztvevők a Bükk földtani felépítéséről, kialakulásáról, a felszínformákról és jelentésükről hallhattak előadást, a Bükk-hegység élővilágáról, az élő természet kiemelt értékeiről, valamint régészeti és kultúrtörténeti szerezhettek ismereteket az őskortól napjainkig.

A Felsőtárkányban a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Nyugati Kapu Látogató- és Oktatóközpontjában május 13-án és 14-én került megrendezésre az esemény. A gyalogtúrán a Vár-hegyi tanösvényt (Sáncvár - Kőbánya-orom - Csák-pilis – Dolomitbánya - Dolomitbánya- kilátópont – Kövesdi-kilátó – Kőbánya-lápa), valamint a Kő-közi és Barát-réti tanösvényeket járták be a résztvevők. Bükkszentkereszten, a Geopark Panzióban május 23-án és 24-én került sor a turisztikai szolgáltatók, helyi vállalkozók, pedagógusok, diákok és szakemberek számára tartott előadásokra. A gyakorlati képzésen a Hámori-tó, az Anna-barlang, a Szinva-vízesés/ Függőkert, a Pávai Vajna Ferenc sétány, a Mária sétány, a Jávor-hegyi rét, a Bükkszentkereszti kilátó, a Huta Múzeum, a Bagoly-hegygerinc és a Fehér-kő felkeresése egyaránt élményt jelentetett a résztvevők számára.

A projekt vezető partnere a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI), partnere Fülek Város Önkormányzata. Együtt 187.739,2 Eurót költhetnek a megvalósításra, a támogatás intenzitása 100%.

A projekt megvalósítási ideje: 2020. december 1 – 2022. június 30.

További információk:

A projektről bővebben az alábbi honlapokon tájékozódhat:

A BNPI honlapján: https://www.bnpi.hu/hu/palyazat-2/interreg-szlovak...

A GEOTOP projekt hivatalos honlapja: www.skhu.eu

Kapcsolódó