INTERREG SZLOVÁK-MAGYAR GEOTURISZTIKAI PARTNERSÉG (SLOVAK-HUNGARIAN GEOTURISTIC PARTNERSHIP) GEOTOP SKHU/1902/4.1/038

Projekt kódja: SKHU/1902/4.1/038

Projekt időtartam: 2020. december 1. – 2022. március 31.

Vezető kedvezményezett: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Partner kedvezményezett: Mesto Fiľakovo (Szlovákia)

Összköltségvetés: 175 463,2 EUR

BNPI összköltségvetése: 151 283,2 EUR

Európai uniós támogatás: 85 %

A GEOTOP projekt célja új szolgáltatások kidolgozása és bevezetése Novohrad-Nógrád Geopark és a Bükk-vidék Geopark területén. Fontosnak tartjuk a geotúra-hálózat bővítését valamint szakmailag felkészült túravezetők és geoturisztikai szakemberek képzését, mely képzéseken keresztül a partnerek képzési csomagot nyújtanak az idegenforgalmi szolgáltatók és vezetett túrák iránt érdeklődő szakemberek számára, szolgáltatásaik bővítése érdekében.

A képzési csomag általános ismereteket (geológia, balesetvédelem, kultúrtörténet, növény- és állatvilág) és területspecifikus modulokat tartalmaz.

A két Geopark területén működő geotúra hálózatot egy határon átnyúló tanösvény kialakításával kötjük össze, kb. 7 km túraútvonal kijelölését és felfestését vállaljuk, továbbá ismertető táblák és egy pihenőhely kihelyezése tervezett, mely új helyszínen növeli a geoparkok látogatottságát. Összesen 70 geotop leírását készítjük el, melyek a két Geopark területén és az újonnan kialakított határon átnyúló túraútvonalon találhatók. A pontok rögzítése mobil applikációban történik.

Felmérjük a Novohrad-Nógrád Geopark szlovák oldalon található tanösvényeinek és a Bükk-vidék Geopark 4 kiemelt területén lévő tanösvényeinek az állapotát. Az állapotfelmérésről fényképekkel, térképpel ellátott szöveges jelentés készül. A Bükk-vidék Geopark 3 4 területén felújítjuk a tanösvényeket (nyomvonal takarítás, festés, táblák felújítása), egy nyomvonalon pedig interaktív tanösvényt alakítunk ki.

A tapasztalatok cseréjét, tanárok és szakemberek számára szervezett tanulmányutak, valamint az üzleti és szakmai fórumok révén valósítjuk meg mindkét országban.

Közös promóciós tevékenységek révén szeretnénk mindkét geoparkot bemutató kiadványokat és térképeket készíteni.

A program weboldala az alábbi linken érhető el.

A projekthez kapcsolódó ajánlattételi felhívás az alábbi linken érhető el.