Geotúravezető képzés 2021.09.07. 13:58

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság "Szlovák-magyar geoturisztikai partnerség" (SKU/1902/4.1/038 azonosító számú) című projektje keretében geotúravezető képzés zajlott a nyári hónapokban. A képzést az Agria Geográfia Alapítvány szervezte és bonyolította le.

A tanfolyam két részből állt: egy online elméleti előadássorozatból és egy gyakorlati túrasorozatból. Az előadások keretében a résztvevők a geológiai értékek megismerése mellett túraszervezői és vezetői ismereteket szereztek, valamint a kultúrtörténeti és az élő természeti értékeket is megismerték a Bükk-vidék és a Novohrad–Nógrád Geopark területéről.Az ország különböző részeiből érkező résztvevők az oktatók által vezetett túrákon megismerkedtek a túratervezés, vezetés, a csoportkezelés és a tájékozódás alapjaival. A gyakorlótúra első hétvégéjén a résztvevők megismerték a bükkaljai kőkultúra látnivalóit, többek között az Ördögtorony kaptárkövet, a Mész-patak szurdokot, a Hidegkút laposa hagyásfás legelőjét, a Suba-lyuk ősemberbarlangot és az oszlai tájházat. A második hétvége a Bükk-fennsík geoértékeinek megismerésével folytatódott, a Nagy-mező, Kis-kőháti-zsomboly, Három-kő, Tar-kő, Káposztáskert-lápa, Kőrös-bérci-barlang, Olasz-kapu, Zsidó-rét útvonalon a karsztos formakincs mellett, a hagyományos tájhasználat nyomán kialakult hegyi rétek, valamint a bükki kövek és előterük tájképi értékei is bemutatásra kerültek.A képzés zárásaként július utolsó hétvégéjén a magyarországi geotúra-vezető aspiránsok egy előzetesen megadott útvonalból felkészülve a felsőtárkányi Kő-köz és a Vár-hegyi tanösvényen vizsgáztak: csoportot vezettek és bemutókat tartottak véletlenszerűen kiválasztott útvonal szakaszon és látnivalóknál. A képzésre 1 fő Szlovákiából jelentkezett, ő a Novohrad-Nógrád Geopark szlovákiai területén vizsgázott.

A képzés sikeres teljesítéshez a résztvevőknek a vizsgatúrán kívül teljesíteniük kellett egy online írásbeli tesztet is.

A képzésre 35 fő jelentkezett, akik közül 34-en vehették át a tanfolyam elvégzését tanúsító oklevelet és ajándékcsomagot az augusztus 27-én tartott ünnepségen.

Kapcsolódó

Vár-hegyi és Csüd-hegyi tanösvény

Vár-hegyi és Csüd-hegyi tanösvény

2022.09.01. 14:37
Az 1989-ben alapított, jelenleg 7785,2 ha területű Kelet-Cserhát Tájvédelmi Körzetben kialakított tanösvény a miocén középső szakaszának földtani formációit mutatja be. A kiindulópont Sámsonháza nyugati határában lévő felhagyott, rekultivált kőbánya udvarán van: itt tanulságosan tárul fel egy sztratovulkáni sorozat, mely andezitláva, tufa- és agglomerátum-rétegek váltakozásából áll (földtani alapszelvény). Innen a Vár-hegyet (tetején az Árpád-kori Fejérkő várának romjai láthatók) nyugat felől megkerülve, bő egy kilométeres séta után érkezünk meg a tulajdonképpeni tanösvény indítótáblájához. A Buda-hegy déli aljában kialakított (majd 2 km hosszú) ösvény 8 állomásából kettő a környék élővilágát mutatja be, a többi a középső-felső miocén földtani és őslénytani képződményeit: a Garábi Slírt, a Sámsonházai Formációt, a Rákosi Mészkőt, a Szilágyi Agyagmárgát és a Tinnyei Formációt.A Sámsonháza környéki 15 millió éves vulkanizmus lávakőzetét jó hasadása, nagy szilárdsága miatt már a középkorban is bányászták. Az andezitet a XIX. századtól útépítésre használták. Az ország első kőbányakatasztere alapján az 1900-as évek elején 200 m3/év andezitet termeltek ki a bányából, melynek mennyisége az 1970-es évek elején (a bánya bezárása előtti időszakban) 2 200-11 800 m3/év között ingadozott.A kőbánya híres geológiai bemutatóhellyé vált, a falában feltáruló, szórt vulkáni törmelékes és lávakőzetek, valamint a rájuk települő sekélytengeri mészkő rétegek látványos rétegződése miatt. A rétegek 20-25 o-os, DK-i irányú dőlésűek.
Az egykori környezet leginkább a jelenlegi is működő Stromboli vulkánéhoz hasonlítható.A bányán belül 6 ismertető tábla részletezi az ősi vulkáni tevékenységet.
Tovább olvasom