Kollégáink részvétele nemzetközi geopark konferencián 2018.10.12. 15:09

Szeptember első heteiben kollégáink első ízben vehettek részt a Bükk-vidék Aspiráns* Geopark küldötteiként az idén Olaszországban megtartott Unesco Globális Geoparkok 8. Nemzetközi Konferenciáján.

Az egy hétig tartó programsorozaton a jelenlegi tagok delegáltjai, illetve a már aspiráns státuszban lévő jelöltek küldöttei voltak jelen. Jól mutatta az egyre fokozódó nemzetközi érdeklődést a geoparkok és tevékenységük iránt, hogy az öt kontinensről, több mint 850 résztvevő érkezett a helyszínre.


A konferencia fő témája a fenntartható fejlődés volt, melynek kapcsán a megjelent kutatók és szakértők egy héten keresztül több műhelymunka és előadás keretében igyekezetek a saját tapasztalataikat megosztani másokkal. Megvitatták a térségükben működő parkoknál felmerült problémákat, illetve akció terveket találtak azok megoldására. Emellett a szervezők kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy a jelenlévők képesek legyenek tanulni a már más parkok által elkövetett hibákból. A konferencia másik fontos eleme volt egy közös fejlődési stratégia megalkotása, amely mentén az UNESCO Geopark Hálózat tagjainak vállaltan teljesíteniük kell majd a közösen meghatározott mérföldköveket az elkövetkező 2030-ig tartó ciklus végéig.

A vendéglátó Adamello Brenta Geopark nagykövetei vezetett túrákkal próbálták a résztvevőknek bemutatni a terület egyedi geológiai vonásait, illetve a helyi gazdálkodók által készített régióra jellemző termékeket.


Gaál Csilla - Geopark referens


*Aspiráns, tehát UNESCO Geopark cím várományosként

Kapcsolódó

Répáshuta - Nagyvisnyó - Nagymező - Kis-kőháti zsomboly Tanösvény

Répáshuta - Nagyvisnyó - Nagymező - Kis-kőháti zsomboly Tanösvény

2018.05.13. 10:55
A tanösvény a Bükk-fennsík különleges felszínalaktani formakincsei közül a Kis-kőháti-zsombolyt – vízgyűjtő területét vesztett, fosszilis víznyelőbarlangot – és a Nagymező fokozottan védett növényvilágát mutatja be.
A tetőközeli zsombolyok a hegység legidősebb karsztalakulatai, valószínűleg későpliocén korú vagy öregebb víznyelőbarlangok táplálóterületüket és tölcsérjüket vesztett maradványai, mint például a Kálmán-réti-, a Kis-Kőháti-, a Lyukas-gerinci- és a Mélysár-bérci-zsomboly. Ehhez a bükki viszonylatban idősebb, tetőközeli zsombolynemzedékhez tartozik, a tanösvény által érintett Kis-kőháti-zsomboly is, amely néhány százezer évvel korábban víznyelőként működött. A Bükk legnagyobb felszíni karsztformája a Nagy –mező poljéja (karsztvápája ): olyan nagy területű, karsztosodó kőzetbe mélyülő karszttál, amelynek alját töbrök, ikertöbrök (uvalák), víznyelők tagolják. A Nagy-mező sűrű töbörhálózatát a tetők felől lefutó völgyek egykori, többnyire időszakos vízfolyásai hozták létre.
A Nagymező hazai viszonylatban egyedülálló 900 méter tengerszint feletti magasságával. Megfigyelhetjük a karszthegységek jellegzetes víznyelőit. A túra érinti Három-kőt, ahonnan páratlan kilátás nyílik a Bükk déli részére, tiszta időjárás esetén a Tokaj-hegy és a Tisza-tó is látható.
Időtartam: 1 óra
Közepes nehézségű túra.Állomások:1. – Kis-Kőhát-nyereg (indítóállomás) 2. – Kis-kőháti-zsomboly (tábla) Bükki viszonylatban a legidősebb barlangok közé tartozik, amely néhány százezer évvel korábban víznyelőként működött. 3. – Nagy-mező (fokozottan védett terület) (tábla) A Bükk legnagyobb karsztvápája, amelynek alját töbrök, ikertöbrök (uvalák), víznyelők tagolják. Erdőirtás nyomán keletkezett hegyi rét számos növényritkasággal.

Vezetőfüzet:bkk-fennsiki_tanosvenyek.7.pdf
Tovább olvasom