Kollégáink részvétele nemzetközi geopark konferencián 2018.10.12. 15:09

Szeptember első heteiben kollégáink első ízben vehettek részt a Bükk-vidék Aspiráns* Geopark küldötteiként az idén Olaszországban megtartott Unesco Globális Geoparkok 8. Nemzetközi Konferenciáján.

Az egy hétig tartó programsorozaton a jelenlegi tagok delegáltjai, illetve a már aspiráns státuszban lévő jelöltek küldöttei voltak jelen. Jól mutatta az egyre fokozódó nemzetközi érdeklődést a geoparkok és tevékenységük iránt, hogy az öt kontinensről, több mint 850 résztvevő érkezett a helyszínre.


A konferencia fő témája a fenntartható fejlődés volt, melynek kapcsán a megjelent kutatók és szakértők egy héten keresztül több műhelymunka és előadás keretében igyekezetek a saját tapasztalataikat megosztani másokkal. Megvitatták a térségükben működő parkoknál felmerült problémákat, illetve akció terveket találtak azok megoldására. Emellett a szervezők kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy a jelenlévők képesek legyenek tanulni a már más parkok által elkövetett hibákból. A konferencia másik fontos eleme volt egy közös fejlődési stratégia megalkotása, amely mentén az UNESCO Geopark Hálózat tagjainak vállaltan teljesíteniük kell majd a közösen meghatározott mérföldköveket az elkövetkező 2030-ig tartó ciklus végéig.

A vendéglátó Adamello Brenta Geopark nagykövetei vezetett túrákkal próbálták a résztvevőknek bemutatni a terület egyedi geológiai vonásait, illetve a helyi gazdálkodók által készített régióra jellemző termékeket.


Gaál Csilla - Geopark referens


*Aspiráns, tehát UNESCO Geopark cím várományosként

Kapcsolódó