Nagymező - Kis-kőháti zsomboly Tanösvény

2
Nagymező - Kis-kőháti zsomboly Tanösvény
Nagymező - Kis-kőháti zsomboly Tanösvény

Kis-kő-hát – Nagy-mező Tanösvény

A Kis-kő-hát – Nagy-mező Tanösvény a Bükk-fennsík különleges felszínalaktani formakincsei közül a Kis-kőháti-zsombolyt – vízgyűjtő területét vesztett, fosszilis víznyelőbarlangot – és a Nagy-mező fokozottan védett növényvilágát mutatja be.

Nagymező hazai viszonylatban egyedülálló 900 méter tengerszint feletti magasságával. Megfigyelhetjük a karszthegységek jellegzetes víznyelőit. A túra érinti Három-kőt, ahonnan páratlan kilátás nyílik a Bükk déli részére, tiszta időjárás esetén a Tokaj-hegy és a Tisza-tó is látható.

Időtartam: 1 óra

Közepes nehézségű túra.

Jelzés

fehér négyzetben átlós kék sáv

Állomások száma

3

Megközelíthetőség

Az Eger - Felsőtárkány - Lillafüred műút bükk-fennsíki elágazásánál (a bánya-hegyi parkolónál) levő sorompóig lehet gépjárművel közlekedni, innen a zöld négyzet jelzésű turistaúton gyalogosan közelíthető meg a Kis-kő-hát és a Zsérci-Nagy-dél közti nyereg (Kis-Kőhát-nyereg), a tanösvény kiindulópontja.

Ismeretközlés módszere

tájékoztatótáblás, kirándulásvezető-füzettel rendelkező tanösvény

Ismertető

A Kis-Kőhát - Nagy-mező Tanösvény a Bükk-fennsík különleges felszínalaktani formakincsei közül a Kis-kőháti-zsombolyt - vízgyűjtőterületét vesztett, fosszilis víznyelőbarlangot - és a Nagy-mező fokozottan védett növényvilágát mutatja be.

Tájékoztató kiadvány, irodalom

  • Baráz Csaba (szerk.): Bükk-fennsíki tanösvények. Tanösvények a Bükki Nemzeti Parkban 4. Eger, 2004 (Írták: Baráz Csaba, Hevesi Attila, Ilonczai Zoltán, Pelikán Pál, Schmotzer András, Szitta Tamás)
Hossz: 5,23 km
Burkolat minősége: Föld: 60% (3,14 km); Köves: 35% (1,83 km); Aszfalt: 5% (261,65 m)
Összes emelkedő: 144 m
Összes lejtő: 140 m

Kapcsolódó