Bélapátfalva - Szilvásvárad, Kelemen széke tanösvény

2
Bélapátfalva - Szilvásvárad, Kelemen széke tanösvény
Bélapátfalva - Szilvásvárad, Kelemen széke tanösvény

https://www.termeszetjaro.hu/en/tour/thematic-trail/toeroek-sanc-kelemen-szeke-tanoesveny-szilvasvarad/193172629/#dm3d=1&dm3dflight=1&dm=1A tanösvény (zöld bástya jelzés) végig követi a kb. 70 hektáron elterülő ősi sáncvárat, amelyben gazdag régészeti leletekre bukkantak. A tanösvény állomásain részletes információs táblákon mutatják be a bronzkori települést. Legérdekesebb pontja a Kele-pallag közelében található titokzatos geoglifa, a Fésűs-halom, amelynek vizsgálata és megfejtése még a jövő kutatóira vár. Szilvásváradról és Bélapátfalváról is megközelíthető a körtúra útvonala.

A tanösvényt bármely pontján lehet kezdeni, mivel körtúra. Szilvásvárad felől közelítve Szalajka-völgy, Katonasíroktól vagy Bácsó-völgy, Diviaczky Gyula-forrástól (Z+ jelzésen) érdemes indulni. Bélapátfalva irányából Nagy-tó (Gyári-tó), piros jelzés, piros+ jelzést követve a Peresznye a kezdőpont.

" A Töröksáncnak nevezett helyről – melyet néha kelta sáncnak, avar gyűrűnek, vagy a szlávok gyűrű alakú sáncának neveznek – kiderült, hogy mindegyiknél jóval idősebb, és az említett későbbi népek nem is használták. Lakói és építői a ma Szlovákia területén található Kyjatice, magyar nevén Kiéte községről elnevezett késő bronzkori kultúra hordozói voltak." (Forrás: Szilvásvárad és környékének története - Az őskortól a honfoglalásig, szerző: Regős József)

Útvonal: Szilvásvárad - Katonasírok - Kelemen-széke - Csortos-kő - Bácsó-völgy - Somos - Kele-pallag - Somos (visszafelé) - Kukucsó-cseres - Peresznye (Leágazási lehetőség Bélapátfalvára, P+ jelzésen) - Katonasírok
Táv: 7.2 km * Ez csak a tanösvény hossza, ehhez még hozzá jön a Szilvásváradról (Szalajka-völgyből) vagy Bélapátfalváról (Gyári-tótól) történő megközelítés, ami plusz 2-3 km lehet.
Időtartam: cca. 3* óra
Szint: 239 m / 239 m*
Közepes túra.
Gyerekekkel is ajánlott.
Forrásvíz: Diviaczky-forrás

https://www.termeszetjaro.hu/en/tour/thematic-trai...

Hossz: 7,48 km
Időtartam: 3:00:00
Nehézség:  6
Burkolat minősége: Föld: 84% (6,28 km); Murva: 8% (598,4 m); Köves: 5% (374 m); Aszfalt: 3% (224,4 m)
Összes emelkedő: 278 m
Összes lejtő: 256 m

Kapcsolódó