Természetiskolai modulok Felsőtárkányban

TERMÉSZETISKOLAI MODULJAINK

A modulok ára egységesen 700 Ft/fő,

A szakmai programról, modulokról bővebb információ: Erdei Nikoletta, oktatási referens, 30/ 336 8124, erdein@bnpi.hu


AKREDITÁLT MODULJAINK:

  • A Bükk természeti értékei és védelme
  • A „Kő-közi kör”
  • Madárvilág
  • Irány a Várhegy!
  • Vetélkedő

NEM AKREDITÁLT MODULJAINK:

  • Éjszakai tanösvénybejárás és csillagászati bemutató
  • Esztáz-kői barlangtúra
  • Kézműves foglalkozás (korongozás)
  • Tájékozódási verseny


A BÜKK TERMÉSZETI ÉRTÉKEI ÉS VÉDELME


Tartalma, rövid leírása:

  • 1. Kiállítás megtekintése: A kiállítótérben a csoportok megismerhetik a Bükk hegység geológiai, geomorfológiai jellegzetességeit, változatos élővilágát.
  • 2. A BNP természeti értékei: A természeti értékek bemutatásán túl a gyerekek bepillantást nyerhetnek a nemzeti park legfontosabb természetvédelmi feladataiba. (vetítettképes előadás)
  • 3. BISEL-féle biológiai vízminőségvizsgálat, a közeli Szikla-forrás vizének vizsgálata


A „KŐ-KÖZI KÖR”


Tartalma, rövid leírása:

1. Kő-közi tanösvény bejárása, melynek keretében megismerkedünk a környékbeli erdők élő és élettelen természeti értékeivel.

2. A kövek világa: A tó melletti kőzetparkban a Bükk jellegzetes kőzeteit vizsgálhatjuk (kőzet-határozó kézikönyv megismerésének segítségével)

3.. Saját kőzetgyűjtemény vizsgálata, kísérletezés.



MADÁRVILÁG


Tartalma, rövid leírása:

1. Természetvédelmi őr vezetésével kérdezz-felelek módszeren alapuló társalgás a madárvonulásról, a madarak életéről, ismerkedés a madárgyűrűzés fogalmával, lényegével és értelmével, madárpreparátumok bevonása.

2. Madárháló megtekintése, madár "szedése" hálóból.

3. A fogott madár gyűrűzése , súlyának, szárnyhosszának stb. mérése, majd simogatás után az állat szabadon bocsájtása.

A Bükk madárvilága: a nemzeti parkunkban fészkelő énekes és ritka ragadozó madaraink életmódjának bemutatása gyönyörű képekben.

Határozók használata: a megfelelő motiválás után kezdődik a „türelemjáték”- megtanuljuk a madárhatározót használni
A környékünk leggyakoribb madarai: a terepi munkán madárbefogás, kézben tartott madarak megfigyelése. Ehhez segítségünkre lesz: távcső, határozók, érzékszerveink és egy kis memória a madártani totóhoz.

Aktív madárvédelem: különböző madárvédelmi munkát végezhetünk gyerekeinkkel interaktív módon - műfészek, mesterséges fészekodvak, etetők készítése szálláshelyünk környékén.



IRÁNY A VÁRHEGY!


Tartalma, rövid leírása:

Fél napos természetvédelmi szakvezetés a Vár-hegyen, különböző típusú élőhelyek és növénytársulások vizsgálata, megtekintése. Út közben egy vízvételi lehetőség van, szintemelkedés kb. 450 méter. A túra során májusban az itt nyíló Boldogasszony papucsa nevű fokozottan védett orchidea virágzását is meg tudjuk nézni.

  • 1. A tölgyesekben: a Csák-pilisen a különböző növénytársulások elrendeződésével, így a cseres tölgyes, gyertyános tölgyes és gyertyános bükkös erdő növény-és állatvilágával ismerkedünk meg.
  • 2. A bányászat nyomában: a felsőtárkányi dolomitbánya udvarában az ember környezet- és természetátalakító tevékenységének bemutatása .
  • 3. A Vár-hegyen: a múlt emlékét őrzi az őskori földvár és a késő bronzkori kultúra maradványai (az őskori vár kettős sánca, várfala). A Vár-hegy oldalából a híres „Kövek vonulatát” nézzük meg.
  • 4. Völgyek között: az élettelen környezeti tényezők hatása az élő természetre.


VETÉLKEDŐ – SZÓRAKOZTATÓ „SZÁMONKÉRÉS”


Tartalma, rövid leírása:

  • 1. Vetélkedő: csoportok játékos versengése a heti ismeretekből
  • 2. Beszámolók: csoportos és egyéni tanulói beszámoló – programvezető, foglalkozásvezetők értékelése


ÉJSZAKAI TANÖSVÉNY BEJÁRÁS ÉS CSILLAGÁSZATI BEMUTATÓ

Tartalma, rövid leírása:

A modul megtartásához felhőmentes ég szükséges. Vetítettképes előadás keretében ismerkedünk a csillagok izgalmas világával, majd terepen csillagképekkel ismerkedünk, és a távcsövünk segítségével bolygókat, galaxisokat, gömbhalmazokat, kettősöket és egyéb alakzatokat figyelünk meg.

ESZTÁZ-KŐI BARLANGTÚRA

Tartalma, rövid leírása:

Könnyű, 1.5 órás séta a barlangig. A barlangnál 8 fős csoportoka szerveződve megnézzük a barlang felső szakaszát, ennek időtartama 30 perc /csoport. A barlangi túrához sisakot és fejlámpát biztosítunk.

TÁJÉKOZÓDÁSI VERSENY

Tartalma, rövid leírása:

2-3 fős csapatokba szerveződnek a gyerekek, majd egy térkép segítségével végig mennek az ellenőrzőpontokon, és az a csapat nyer, amelyik helyesen írta be az ellenőrzőpontok számait.

KÉZMŰVES FOGLALKOZÁS

Tartalma, rövid leírása:

Korongozás, agyagfigura készítés.

Kapcsolódó