X. Transzbükki Átkelés - beszámoló 2019.01.28. 15:05

Idén érkezett tizedik jubileumához népszerű ismeretterjesztő túraprogramunk, amely 2014 óta az Erőss Zsolt Emléktúra nevet is viseli, a 2013-ban elhunyt hegymászóra emlékezve, aki abban az évben a túra résztvevője, egyben tiszteletbeli vezetője volt.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság által szervezett, a Bükköt észak-déli irányban átszelő első téli szakvezetés egy évtizeddel ezelőtt Nagyvisnyóról indult. Az akkori résztvevők között sokan vannak olyanok, akik azóta is rendszeresen visszajárnak, hogy a Bükk és a védett természeti értékek újabb és újabb részleteiben elmerülve információkkal és élményekkel gazdagodjanak, miközben olyan helyekre is eljuthatnak a természetvédelmi szakszemélyzet vezetésével, ahová egyébként tilos a belépés.

Az idei évben Szilvásváradról indult a program Baráz Csaba vezetésével. A megállópontokban természetvédelemről, élővilágról, kövekről - vizekről - barlangokról, erdő- és vadgazdálkodásról, tájtörténetről és kulturális emlékekről hallottunk terepi előadásokat. Útba ejtettük a Szikla-forrást, a Fátyol-vízesést, az Istállós-kői-barlangot és a meredek Mész-kő-lápát, majd a Kopasz-rét közelében jutottunk fel a fennsíkra. A frissítőpontokon zsíros kenyér, pogácsa, meleg tea, forralt bor biztosította az energiát és némileg fokozta a jó hangulatot, amely ezek nélkül is állandó résztvevője a túrának. A hullámzó fennsíki töbröket elhagyva felkapaszkodtunk a 880 méter magas Őr-kőre, a híres kövek vonulatának egyikére, ahonnét pazar kilátás fogadott déli irányba. Az Oltár-kőnél megcsodálhattuk az "élére állított" mészkőtömböt, amit túravezetőnk az őskorból ránk maradt szakrális emlékként mutatott be. Innen a Gyetra-kunyhó érintésével az Esztáz-kői-barlanghoz vezetett az utunk, ahová az érdeklődők be is tekinthettek.

Sötétedés után érkeztünk Felsőtárkányba, ahol Erőss Zsolt kopjafája áll a BNPI Nyugati Kapu Látogatóközpontjának udvarán. A Nemzeti Park egykori védnökéről szóló megemlékezés után egy kellemes vacsora zárta a tartalmas napot.Kapcsolódó