Szakmai nap a Miskolci Egyetem turizmus szakos hallgatóinak 2019.04.18. 03:42

Félszáz egyetemi hallgató vett részt Lillafüreden a BNPI, a Bükki Természetvédelmi, Kulturális és Ökoturisztikai Alapítvány és a Miskolci Egyetem Marketing és Turizmus Intézete által szervezett terepi szakmai napon.

A hallgatók az Anna-barlangban

A terepi nap célja a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai tevékenységének a megismertetése és a most kialakítás alatt álló Bükk-vidék Geopark turisztikai feladatainak a bemutatása volt, amelyen Nagy Júlia, a BNPI Kommunikációs és Ökoturisztikai Osztályvezetője, Gasztonyi Éva, a Bükki Természetvédelmi, Kulturális és Ökoturisztikai Alapítvány vezetője, valamint Szakál Zoltán és Nagy Katalin, a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karának oktatói kalauzolták a hallgatókat Lillafüreden.

Nagy Júlia és Gasztonyi Éva azt próbálta bemutatni a gyakorlatban a hallgatóknak, hogyan lehet egy geoparkot, amely mást jelent geológiai, természetvédelmi, térségfejlesztési és turisztikai szempontból, turisztikailag felépíteni - azaz hogyan indul el a turisztikai termékfejlesztés és márkázás egy geológiai értékekre építő, termék alapú turisztikai desztinációban. Mindkét szakember kiemelte, hogy jelenleg még a munka elején tartanak, s ennek a terepi napnak, ugyanúgy, mint a két hete Szilvásváradon az Eszterházy Egyetem hallgatóinak tartott szakmai programnak is fontos célja a közös gondolkodás elindítása az egyetemek turizmus szakos hallgatóival abban a reményben, hogy a későbbiekben aktív szerepet tudnak majd vállalni a geopark megvalósításában.

A Szent István-barlangban még egy selmeci diákdal is felcsendült

A tervezett Bükk-vidék Geopark több turisztikai szempontból is nagyon jelentős geológiai értéke (geosite-ok vagy geotópok) található Lillafüreden és közvetlen környékén - ezeket Gasztonyi Éva, a Bükki Természetvédelmi, Kulturális és Ökoturisztikai Alapítvány vezetője mutatta be a Szent István-cseppkőbarlang, az Anna-barlang és a Szeleta-barlang felkeresése során, Nagy Júlia pedig szakmai idegenvezetés során mutatta be Lillafüred múltját és jelenét, számos jó példát felhozva a gyógyhelyi státuszú terület múltjából arra, mit jelent a komplex turisztikai termékfejlesztés a gyakorlatban. Szó esett arról is, milyen kihívások előtt áll a Nemzeti Park Igazgatóság az ökoturizmus fejlesztése terén, hiszen a Bükkben több ökoturisztikai attrakció fejlesztése is folyamatban van (pl. Bükki Csillagda, Szeleta-park Látogatóközpont), miközben fontos cél a természeti fenntarthatóság biztosítása.

Kapcsolódó