Eszterházy-s hallgatók Szilvásváradon 2019.04.03. 06:36

Az Eszterházy Károly Egyetem turizmus szakos hallgatóinak mutattuk be Szilvásvárad geológiai értékeit, élővilágát és ökoturisztikai kínálatát.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóságnak és a Bükk-vidék Geopark munkáját irányító Bükki Természetvédelmi, Kulturális és Ökoturisztikai Alapítványnak is nagyon fontos, hogy az Észak-magyarországi egyetemeken tanuló hallgatók ismerjék a térség ökoturisztikai kínálatát, illetve az oktatók és a hallgatók is bevonásra kerüljenek a Geoparkhoz kapcsolódó térségfejlesztési munkába. Április 2-án az Eszterházy Egyetem turizmus szakos hallgatóinak Domjánné Dr. Nyizsalovszki Rita tanszékvezető asszony szervezésében Gasztonyi Éva, az alapítvány szakmai vezetője, Bartha Attila természetvédelmi őr, Buzás Judit, a Szalajka-völgyi Nemzeti Parki Termék Bolt vezetője, valamint Nagy Júlia, a BNPI Kommunikációs és Ökoturisztikai osztályvezetője mutatta be Szilvásvárad komplex kínálatát. A kisvasútról és az erdészet által nyújtott turisztikai szolgáltatásokról Dobre-Kecsmár Csaba, az Egererdő vezérigazgató helyettese, valamint Vigh Ilona, az erdészet közjóléti vezetője beszélt.

Képek a programról:

Kapcsolódó

Olasz-kapui tanösvény

Olasz-kapui tanösvény

2018.11.19. 15:52
A karsztfennsíkon vezető tíz kilométeres körtúra bejárása közben felfedezhetjük a barlangok világát, a különleges élővilággal büszkélkedő hegyi réteket és a bükkerdőket is. Legmagasabb pontja a fennsík peremét jelző „Kövek” vonulatának tagja, a Tar-kő, ahonnét nagyszerű kilátás nyílik a Déli-Bükkre, de tiszta időben az Alföld és a Mátra is látható. A tanösvény kiindulópontja a Szilvásvárad felől személykocsival is megközelíthető Olasz-kapui parkoló, bejárása pedig fél-vagy egész napos túraélményt jelent.
Bükk-fennsík – Olasz-kapui TanösvényAz Olasz-kapui Tanösvény (Olasz kapu – Fekete-sár-rét – Tar-kő – Őserdő – Káposztáskert-lápa – Olasz-kapu) geológiai, felszínalaktani, botanikai, zoológiai és kultúrtörténeti ismereteket egyaránt nyújt. Megismerkedhetünk az antropogén eredetű hegyi rétek (Fekete-sár-rét, Zsidó-rét) gazdag karsztforma-kincsével (karrmezők, karsztvápák, töbörcsoportok), a fennsíkperemi bércek karros felszíneivel, gazdag élővilágot rejtő sziklagyepjeivel (Tar-kő), az Őserdő 24 hektár területű montán bükkösével (amelyet 1942-ben nyilvánították védetté), a Nagy-fennsík nyugati felének leghosszabb töbörsoros völgyével (Káposztáskert-lápa) és az ország legmagasabban elhelyezkedő barlangjával: a hegység legidősebb forrásbarlang-nemzedékéhez tartozó Kőrös-barlanggal.Az Olasz-kapui Tanösvényt (Olasz kapu - Fekete-sár-rét - Tar-kő - Őserdő - Káposztáskert-lápa - Olasz-kapu) bejárva geológiai, felszínalaktani, botanikai, zoológiai és kultúrtörténeti ismereteket egyaránt kapunk.Megismerkedhetünk az antropogén eredetű hegyi rétek (Fekete-sár-rét, Zsidó-rét) gazdag karsztforma-kincsével, a fennsíkperemi bércek karros felszíneivel, gazdag élővilágot rejtő sziklagyepekkel, a fokozottan védett Őserdő öreg bükkösével, az ország legmagasabban elhelyezkedő barlangjával.
Tovább olvasom