Gyereknap a Harkály Házban 2021.06.15. 14:45

Harkállyal és légykapóval is találkozhattunk a Harkály Ház természetvédelmi, gyereknapi hétvégéjén.

Gyereknap alkalmából madártani vetélkedőt tartottunk a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság mátrafüredi látogató-, oktatási és kezelőközpontjában, a Harkály Házban.

A programra regisztrálók és a hozzánk látogatók különböző foglalkozások keretein belül ismerkedhettek a Mátra madárvilágával és a körülöttünk élő leggyakoribb madárfajokkal.

Madárvédelmi standunknál a madarak fészkelési szokásairól tanulhattak az érdeklődők, de arról is ismereteket szerezhettek, hogy lakossági szinten, hogyan segíthetjük a madarakat. Megtekintettük különböző fajok fészkeit, tollgyűjteményt bogarászhattunk és a foglalkozás végén madaras játékaink is előkerültek.

Legnagyobb népszerűségnek a madárgyűrűzési bemutató örvendett. A madárgyűrűzés során megtudhattuk mi is a madárgyűrűzés célja és módszertana, hogyan működik a madárgyűrűzés és más madárvonulást kutató módszerekről is halhattunk. A bemutatón lehetőség volt a gyűrűzés alatt, testközelből megfigyelni a megjelölt madárfajokat és az elengedés előtt egy-két fotó elkészítésére is alkalom nyílott. Szerencsések voltunk, hiszen 7 különböző madárfajt is sikerült így bemutatunk, ezek a következők voltak: örvös légykapó, széncinege, vörösbegy, fülemüle, csuszka, meggyvágó, közép fakopáncs.

A program zárásaként egy madártani tesztet is kitöltöttek a gyerekek, amelynek kérdéseire a madárvédelmi foglalkozáson, a madárgyűrűzési bemutatón és a Harkály Ház természetvédelmi kiállításában lelhettek válaszra.

Minden programra regisztrált apró ajándékokkal térhetett haza.

Köszönjük mindenki részvételét, reméljük legközelebb is találkozunk!

Kapcsolódó