A díszes tarkalepke (Euphydryas maturna) újabb előfordulásai a Mátrában 2018.06.07. 13:17

Az idei év igen kedvező volt a díszes tarkalepke számára, élőhelyein nagy számban repült, így könnyen megtalálható volt. Ebből következően a Mátrai Tájegység területén is több potenciális élőhelyét felmértük.

Tápnövénye a fagyal, valamint különböző kőris fajok. Jellemzően olyan élőhelyeken találkozhatunk vele, ahol a hagyományos, természetközeli gazdálkodásnak köszönhetően kialakult felnyíló erdők és természetes erdőszegélyek találhatók.Élőhelyeinek átalakulása miatt Európa jelentős részén kipusztulás fenyegeti. Különleges élőhelyi igényei, és állományának csökkenése miatt több védettségi kategóriába is beletartozik. Magyarországon védett, a Vörös Könyven szereplő faj, Natura 2000 jelölő faj, továbbá a Berni egyezmény hatálya alá is tartozik.

A Mátrában ez idáig csak Sirok környékéről ismertük a faj előfordulását. Az idei évben több potenciális élőhelyet végigjártunk és sikerült is megtalálnunk több helyen. Taron a Csevice-völgyben, Dorogházán a Ménkes-patak völgyében, valamint Szuhán a Galya-patak völgyében is előkerült a díszes tarkalepke. Továbbá Mátraszentistvánon is megtaláltuk a fajt, ez az adat azért érdekes, mert 700 méter fölötti, így nagy valószínűséggel az országban a legmagasabb előfordulási helye ennek a lepkének.


Molnár Márton

Mátrai tájegység, BNPI

Molnár Márton
természetvédelmi területfelügyelő

Kapcsolódó

​Szilvásvárad - Millenniumi természetismereti és erdészeti bemutató sétaút

​Szilvásvárad - Millenniumi természetismereti és erdészeti bemutató sétaút

2022.09.01. 13:45

A Szalajka-völgy bejáratától a Börtönmúzeum (Panoptikum, Szilvásvárad, Park u. 12.) mellett elhaladva, az információs táblákat követve, érkezünk a tanösvény kezdetéhez. Az ösvényen közel 2 km hosszan végig emelkedve érkezhetünk a Millenniumi Kilátóba, miközben az elhelyezett táblákból sok hasznos ismeretre tehetünk szert. A Millenniumi Kilátóból gyönyörű kilátás nyílik Szilvásváradra, a hegyek koszorújára és a közéjük vágódó völgyekre. Tiszta időben innen is láthatjuk a Magas-Tátrát. A kilátó parkolójából lefelé a műúton a Tótfalusi-völgy felé, vagy észak felé fordulva, a Bérci úton (S+ turistajelzésen) jutunk vissza Szilvásváradra.

A tanösvény húsz ismertető tábláján igen sok információ olvasható, a táblákat a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság helyezte ki. Tíz tábla a Bükk természeti értékeit és a természetvédelmi tevékenységet mutatja be. A tanösvény elején tizenhárom különböző típusú kőzetminta segítségével megismerkedhetünk a hegység földtanával, a bükki karszttal, majd a hegység növényvilágával, rovarvilágával, ragadozó emlőseivel, madárvilágával, a nemzeti parkban folyó madárvédelemmel.

Az útvonalon több fedett pihenőhely, a végállomáson szép kilátást nyújtó kilátó található.

Gyerekekkel is ajánlott.

Útvonal: Szilvásvárad, Börtönmúzeum - Kalapati parkoló - Millenniumi Kilátó
Visszafelé két úton is lehet jönni:
1. Millenniumi Kilátó - Kalapati parkoló - Tótfalusi-völgy (műúton végig) - Szilvásvárad (5,4 km, 1 óra 45 perc, aszfaltos út)
2. Millenniumi Kilátó - Kalapati parkoló - Rákmára - Bérczi út - Cseres-tető - Szilvásvárad, Park u. 25/A (3,3 km, 1 óra, erdészeti út)

Tovább olvasom