Álolaszsáska

"Én lenni italiano álruhás idegen, ugróbajnok vagyok a hegyvidéki gyepen"

Hol él?

Közép- és délkelet-európai elterjedésű, száraz hegyvidéki viszonyokhoz alkalmazkodott faj. Elterjedésének északi határát a Kárpát-medencében éri el. Hazánk középhegységeiben szórványosan fordul elő, a Cserhátban egy nagy (Nagylócon) és két kisebb egyedszámú (Garábon) állománya ismert.

Hogyan él?

A meleg, száraz, alacsonyfüvű élőhelyeket részesíti előnyben. Sziklagyepekben, sztyeppréteken, irtásréteken, nyílt tölgyesekben ismertek előfordulásai. A talaj felső rétegében elhelyezett petékből lárvái tavasszal kelnek ki. Kifejlett állapotban júliustól szeptemberig figyelhetők meg. A talajon és az alacsony növényzeten tartózkodnak, növényevők.

Mit tehetünk érte?

A faj terjedő képessége kicsi, állományai elszigeteltek, ezért veszélyeztetettek. Élőhelyeinek cserjésedése, mesterséges beerdősítése, inváziós növényfajok terjedése érinti negatívan természetvédelmi helyzetét. A nagyvad állományok élőhely-lerontó hatása szintén jelentős tényező.

Az álolaszsáska jellemző élőhelye a Cserhátban

Az álolaszsáska jellemző élőhelye a Cserhátban

Kapcsolódó

​Szilvásvárad - Millenniumi természetismereti és erdészeti bemutató sétaút

​Szilvásvárad - Millenniumi természetismereti és erdészeti bemutató sétaút

2022.09.01. 13:45

A Szalajka-völgy bejáratától a Börtönmúzeum (Panoptikum, Szilvásvárad, Park u. 12.) mellett elhaladva, az információs táblákat követve, érkezünk a tanösvény kezdetéhez. Az ösvényen közel 2 km hosszan végig emelkedve érkezhetünk a Millenniumi Kilátóba, miközben az elhelyezett táblákból sok hasznos ismeretre tehetünk szert. A Millenniumi Kilátóból gyönyörű kilátás nyílik Szilvásváradra, a hegyek koszorújára és a közéjük vágódó völgyekre. Tiszta időben innen is láthatjuk a Magas-Tátrát. A kilátó parkolójából lefelé a műúton a Tótfalusi-völgy felé, vagy észak felé fordulva, a Bérci úton (S+ turistajelzésen) jutunk vissza Szilvásváradra.

A tanösvény húsz ismertető tábláján igen sok információ olvasható, a táblákat a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság helyezte ki. Tíz tábla a Bükk természeti értékeit és a természetvédelmi tevékenységet mutatja be. A tanösvény elején tizenhárom különböző típusú kőzetminta segítségével megismerkedhetünk a hegység földtanával, a bükki karszttal, majd a hegység növényvilágával, rovarvilágával, ragadozó emlőseivel, madárvilágával, a nemzeti parkban folyó madárvédelemmel.

Az útvonalon több fedett pihenőhely, a végállomáson szép kilátást nyújtó kilátó található.

Gyerekekkel is ajánlott.

Útvonal: Szilvásvárad, Börtönmúzeum - Kalapati parkoló - Millenniumi Kilátó
Visszafelé két úton is lehet jönni:
1. Millenniumi Kilátó - Kalapati parkoló - Tótfalusi-völgy (műúton végig) - Szilvásvárad (5,4 km, 1 óra 45 perc, aszfaltos út)
2. Millenniumi Kilátó - Kalapati parkoló - Rákmára - Bérczi út - Cseres-tető - Szilvásvárad, Park u. 25/A (3,3 km, 1 óra, erdészeti út)

Tovább olvasom