Víz Világnapja 2024: Beszámoló a BNPI környezeti nevelői munkájáról 2024.03.26. 13:47

A március 22-i Víz Világnapja alkalmából 2024 márciusának második felében a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság környezeti nevelői és természetvédelmi őrei több ízben tartottak foglalkozásokat óvodás és iskolás csoportoknak egyaránt.

Előadás Mezőnyárádon

A mezőnyárádi Boldog Sándor István Katolikus Általános Iskola és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság között létrejött együttműködési megállapodásnak megfelelően az igazgatóság munkatársai rendszeresen részt vesznek az oktatási és szemléletformáló tevékenységben. Túravezetésekkel és tantermi előadásokkal segítik a pedagógusok munkáját, hogy a gyermekek minél több információhoz és ismerethez jussanak hazánk természeti értékeivel kapcsolatban. Kiemelten foglalkozunk a közvetlen környék – Borsodi-Mezőség, Bükkalja és a Bükk - bemutatásával, hogy az itt élő gyermekek megismerjék, megszeressék az őket körülvevő értékeket és mind most, mind a későbbiekben érezzék fontosnak ezek megőrzését, lehetőségeik függvényében tegyenek értük!

Március 25-én a Víz Világnapja apropóján (minden évben március 22-re esik e jeles nap) került sor az újabb előadásra, amely a hazai kétéltűeket mutatta be a diákoknak. Sok kép segítségével ismerkedhettek meg a környék kisvizeiben is szaporodó gőtékkel, békákkal, azok fejlődési alakjaival és nagy hangsúlyt kapott a kétéltűeket veszélyeztető tényezők bemutatása.

Fotók: Kleszó András és Hajnalné Sára Orsolya

Szöveg: Kleszó András természetvédelmi őr (Kelet-Bükki Tájegység)


A Nógrádi Tájegység Víz Világnapi programja

A nógrádi oktatási intézmények ismét felkeresték tájegységünk kollégáit, hogy a Víz Világnapja alkalmából foglalkozások keretében ismertessék meg a gyerekekkel az életet adó víz fontosságát. Óvodákban és iskolákban is megbeszéltük és kísérletekkel bemutattuk a víz tulajdonságait, hogy megértsék a gyerekek, hogy valójában miért is okoz problémát a víz szennyezése, a víz hiánya. A gyerekek közül sok bemagolva mondja, hogy „vigyázni kell a vízre, mert meghalunk, ha az nincs”, de nem látja a valós problémát, nem érti a valós következményeket. Korosztálynak megfelelő szókinccsel és játékossággal igyekszünk átadni jelenlegi tudásunkat, hogy a jövőben még több tudással és kellő szakértelemmel álljanak szembe a környezeti problémákkal. A Vidra Verdát is elindítottuk, hogy a gyermekek a közvetlen környezetük élőhelyeivel és élőlényeivel ismerkedhessenek meg. A legapróbb lényről is tudomást kell szerezniük, hogy megértsék, mindennek hatalmas szerepe van világunkban. A Víz Világnapjához kötődő programjainkat videóban, zenével és versikével foglaltuk össze. Fogadják szeretettel!

Szöveg: Csákiné Dobos Laura oktatási referens (Nógrádi Tájegység)

Videó

Kapcsolódó