Barlangtúrák kiépítetlen barlangjainkban

Barlangtúrák kiépítetlen barlangjainkban

Kő-lyuk (fotó: Komka Péter)

A barlangokban sem villanyvilágítás, sem betonjárda nincs, azonban helyenként létra segíti a közlekedést. A barlangok hőmérséklete 9-10 ºC körül alakul, és mindegyikükben találhatók vizes-sáros és száraz szakaszok egyaránt. A túrák előzetes bejelentkezés alapján bonyolíthatók le, kizárólag a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság megbízott túravezetőinek vezetésével. A barlangtúrák helyszínét és időtartamát az igények alapján, a területi lehetőségek, valamint a résztvevők létszáma, életkora, felkészültsége alapján munkatársunk és túravezetőink határozzák meg. A barlangokat a balesetek elkerülése érdekében csak olyan személyek látogathatják, akik alkohol, nyugtatószer és egyéb gyógyszer, kábítószer befolyásoltsága alatt nem állnak, és fizikai, pszichikai szempontból alkalmasak a barlangtúrákon való részvételre. Kiskorú személy barlangtúrán szülőjével (törvényes képviselőjével) együtt vagy annak írásos engedélyével vehet részt. A barlangtúrákon általában 6 évnél idősebb személyek vehetnek részt, kivéve a Létrási-vizesbarlangban és a Bolhási-víznyelőbarlangban lebonyolított túrákat, amelyekben csak 10 évnél idősebb személyek vehetnek részt. A szülő távollétében zajló túrákhoz szükséges formanyomtatvány itt letölthető. Kérjük, hogy a barlangtúrára csoportonként kitöltve hozzák magukkal. A túrákon való részvétel további feltétele a túrázók részéről a barlangi túravezetők utasításainak maradéktalan betartása!

Túrák indulása

A túra időpontja előtt legalább két héttel telefonos egyeztetés, majd írásos bejelentkezés szükséges. Kapcsolat: Ferenczy Gergely barlangtani szakreferens, e-mail: ferenczyg@bnpi.hu vagy a titkarsag@bnpi.hu , illetve a +36 30 411-581 telefonszámon.

Könnyű barlangtúrák

Esztáz-kői-barlang

A kicsi,de annál látványosabb cseppkövekben bővelkedő barlang Felsőtárkánytól 3,5 km-re, a Gyetra-völgyben nyílik. Megközelítése gyalogosan könnyű sétával 1 óra, vagy biciklivel 20 perc alatt. Felhívjuk figyelmüket, hogy a barlangig biciklivel kényelmesen járható kövezett út vezet, tehát a fenti távolság gyönyörű környezetben tehető meg. A barlangban a rövidtúrához a felszíni öltözék megfelelő. Ez a program csak munkanapokon vehető igénybe.
A minimális túralétszám 5 fő, maximális létszám 10 fő (ettől nagyobb létszám esetén több turnus szükséges), időtartama kb. 30 perc.

Gyurkó-lápai-barlang

A gyönyörű cseppköves teremmel rendelkező barlang a Miskolc-Bánkút műúttól kb. 2 km-re, a barátság-kerti ház leágazásától kb. 2 km-re nyílik. Megközelítése autóval az elágazásig, majd onnan könnyű sétával 30 perc. A barlangtúrához a felszíni öltözék megfelelő.
A minimális túralétszám 5 fő, a maximális létszám 6 fő (ettől nagyobb létszám esetén több turnus szükséges), időtartama kb. 25 perc.

Hillebrand Jenő-barlang

A barlang a Miskolc-Bánkút műúttól kb. 2 km-re, a Csókás-réti leágazástól kb. 2 km-re nyílik. A tágas üregrendszerben az ősember barlangi településének, kunyhóinak nyomai láthatók. Megközelítése autóval az elágazásig, majd onnan könnyű sétával kb. 30 perc. A barlangtúrához a felszíni öltözék megfelelő, bár váltónadrág ajánlott.
A minimális túralétszám 5 fő, maximális túralétszám 10 fő, időtartama kb. 30 perc.

Kő-lyuk

A hatalmas teremmel és egy ettől kisebb, de annál látványosabb cseppköves teremmel rendelkező barlang a Miskolc-Bánkút műúttól kb. 2 km-re, a Csókás-réti leágazástól kb. 2 km-re, a Hillebrand Jenő-barlang mellett nyílik. Megközelítése autóval az elágazásig, majd onnan könnyű sétával kb. 30 perc. A barlangtúrához felszíni túraöltözék megfelelő, bár váltónadrág ajánlott.
A minimális túralétszám 5 fő, maximális túralétszám 10 fő,időtartama kb. 40 perc.

Lilla-barlang

A gyönyörű, cseppkövekkel gazdagon díszített barlang a Hámori-tótól kb. 2 km-re nyílik. Megközelítése autóval a tó melletti parkolóig, vagy az 15 számú autóbusszal a Hámori-tó melletti buszmegállóig, majd onnan 70 m szintkülönbség leküzdésével kb. 30 perc. A barlangtúrához felszíni öltözék megfelelő, bár váltónadrág ajánlott.
A minimális túralétszám 5 fő, maximális túralétszám 10 fő, időtartama kb. 35 perc.

Közepes nehézségű barlangtúrák

Az összeg tartalmazza az elengedhetetlenül szükséges felszerelés használati díját.

Esztáz-kői-barlang hosszú túra

A rövid túrához képest az ún. Alsó-szakaszok megtekintésére van lehetőség, emiatt a túra időtartama 20 perccel meghosszabbodik. Sisakot, fejlámpát a túravezető biztosít, saját részről váltóruha, meleg aláöltözet szükséges.
Minimális túralétszám 5 fő, maximális túralétszám 10 fő, időtartama rövid túrával együtt kb. 50 perc.

Kecske-lyuk

Az időszakos forrásbarlang belső szakaszai látogatásához barlangi túravezetői engedéllyel rendelkező személy különösen ajánlott a biztonságos közlekedés érdekében. A belső szakaszok bejárása igazi barlangélményt nyújt a meanderező patakmederben való kúszással-mászással, vízszint feletti traverzálással, látványos cseppkőlefolyásokkal, diákoknak és felnőtteknek egyaránt. Sisakot, fejlámpát, overallt a túravezető biztosít, saját részről meleg aláöltözet és lábbeli (gumicsizma ajánlott), valamint váltóruha szükséges.
Minimális túralétszám 4 fő, maximális túralétszám 8 fő, időtartama kb. 1,5 óra.

Létrási-vizesbarlang rövid túra

A barlang ízelítőt nyújt a Nagy-fennsíki aktív víznyelők igazi arcáról. Átlagos csapadékos időszakban a felszínről befolyó patak útvonalát követhetik a látogatók a hegy gyomrában, majd egy másik bejáraton kerülnek ismét a felszínre. Figyelem: az aknákon való közlekedést függőleges létrák teszik lehetővé. Sisakot, fejlámpát, overallt a túravezető biztosít, saját részről meleg aláöltözet és lábbeli (gumicsizma ajánlott), valamint váltóruha szükséges.
Minimális túralétszám 4 fő, maximális túralétszám 8 fő, időtartama kb. 2 óra.

Extrém barlangtúrák

A túrák kifejezetten jó fizikumú, 10 éven felüli személyeknek ajánlott. Sisak, fejlámpa, barlangi felsőruházat, és meleg aláöltözet szükséges. Meleg aláöltözet, gumicsizma és felszíni váltóruháról a résztvevőknek szükséges gondoskodni.

Létrási-vizesbarlang hosszú túra

A barlanglátogatás során a résztvevők megismerhetik a Nagy-fennsík egyik leghosszabb aktív víznyelőbarlangját, annak minden szépségével és különlegességével együtt. Átlagos csapadékos időszakban a felszínről befolyó patak útvonalát követhetik a látogatók a hegy gyomrában, majd a szárazabb felső kerülőjáraton juthatnak el a végponti szifontóig, majd visszafelé egy másik bejáraton keresztül érkeznek a felszínre. A függőleges aknákon való közlekedést beépített létrák teszik lehetővé. Egyes szakaszok leküzdése barlangi tapasztalatok nélkül nagy lelkierőt és megfelelő fizikai felkészülést követel meg. Sisakot, fejlámpát, overallt a túravezető biztosít, saját részről meleg aláöltözet, lábbeli (gumicsizma ajánlott!), és váltóruha szükséges.
Maximális túralétszám 8 fő, időtartama kb. 4 óra.

Bolhási-víznyelőbarlang (Bolhási-Jávorkúti-barlangrendszer)

A barlanglátogatás során a résztvevők megismerhetik a Nagy-fennsík egy másik, a Bükk második leghosszabb aktív víznyelőbarlangját, annak minden szépségével és különlegességével együtt. A bejáraton befolyó víz minden esetben nedves élményt nyújt a barlangba leszállók számára, átlagos patakhozamnál azonban ezt "szárazon is meg lehet úszni". A függőleges aknákon való közlekedést beépített létrák teszik lehetővé. A Szintes-ágba leérve egy kúszós-mászós útvonal várja a látogatókat, mely miatt ezt a túrát inkább barlangjárásban tapasztaltabb személyeknek ajánljuk. Sisakot, fejlámpát, overallt a túravezető biztosít, saját részről meleg aláöltözet, lábbeli (gumicsizma ajánlott!), és váltóruha szükséges.
Maximális túralétszám 8 fő, a túra időtartama kb. 2,5 óra.

Vénusz-barlang

A barlang első harmadában gyönyörű cseppkövekkel díszített folyosószakaszon haladhatunk, majd egy cseppköves termekkel szabdalt, hosszabb kúszójárat leküzdése árán juthatnak a képződményekkel gazdagon díszített végponti terembe. A barlangban jól tanulmányozhatók a víz alatti oldódás formakincse, a vízvezető járat tipikus lencse alakú, szimmetrikus járatszelvénye. A barlang látogatását főleg kaland- és bizonyítani vágyó fiataloknak, valamint sportos felnőtteknek ajánljuk. Sisakot, fejlámpát, overallt a túravezető biztosít, saját részről meleg aláöltözet, lábbeli (gumicsizma ajánlott!), és váltóruha szükséges.
Maximális túralétszám 8 fő, időtartama kb. 2 óra.


Árak (2023. február 1-től)

Barlang neve, túra jellege Biztosított felszerelés Ára Kedvezményes ár (30 fő felett)
Istállós-kői-barlang 720 Ft/fő 600 Ft/fő
Barlang neve, túra jellege Biztosított felszerelés Ára Kedvezményes ár (10 fő felett)
Esztáz-kői-barlang rövidtúra
barlangi túravezetés (csak munkanapokon) Sisak, fejlámpa 1500 Ft/fő
túravezetés kedvezménnyel (diákok) Sisak, fejlámpa 1000 Ft/fő
túravezetés kedvezménnyel (erdei iskolások) Sisak, fejlámpa 900 Ft/fő
Overallos barlangi túrák
Gyurkó-lápai-barlang Sisak 3600 Ft/fő 3000 Ft/fő
Hillebrand Jenő-barlang Sisak 3600 Ft/fő 3000 Ft/fő
Kő-lyuk
Sisak 3600 Ft/fő 3000 Ft/fő
Lilla-barlang Sisak 3600 Ft/fő 3000 Ft/fő
Esztáz-kői-barlang hosszú túra Overall+sisak fejlámpával 4600 Ft/fő

4000 Ft/fő
Létrási-vizesbarlang, rövid túra Overall+sisak fejlámpával 4700 Ft/fő
Létrási-vizesbarlang, hosszú túra Overall+sisak fejlámpával 6900 Ft/fő

Vénusz-barlang Overall+sisak fejlámpával 5000 Ft/fő

Bolhási-víznyelő-barlang Overall+sisak fejlámpával 6900 Ft/fő
Kecske-lyuk Overall+sisak fejlámpával 4700 Ft/fő

Kapcsolódó

Olasz-kapui tanösvény

Olasz-kapui tanösvény

2018.11.19. 15:52
A karsztfennsíkon vezető tíz kilométeres körtúra bejárása közben felfedezhetjük a barlangok világát, a különleges élővilággal büszkélkedő hegyi réteket és a bükkerdőket is. Legmagasabb pontja a fennsík peremét jelző „Kövek” vonulatának tagja, a Tar-kő, ahonnét nagyszerű kilátás nyílik a Déli-Bükkre, de tiszta időben az Alföld és a Mátra is látható. A tanösvény kiindulópontja a Szilvásvárad felől személykocsival is megközelíthető Olasz-kapui parkoló, bejárása pedig fél-vagy egész napos túraélményt jelent.
Bükk-fennsík – Olasz-kapui TanösvényAz Olasz-kapui Tanösvény (Olasz kapu – Fekete-sár-rét – Tar-kő – Őserdő – Káposztáskert-lápa – Olasz-kapu) geológiai, felszínalaktani, botanikai, zoológiai és kultúrtörténeti ismereteket egyaránt nyújt. Megismerkedhetünk az antropogén eredetű hegyi rétek (Fekete-sár-rét, Zsidó-rét) gazdag karsztforma-kincsével (karrmezők, karsztvápák, töbörcsoportok), a fennsíkperemi bércek karros felszíneivel, gazdag élővilágot rejtő sziklagyepjeivel (Tar-kő), az Őserdő 24 hektár területű montán bükkösével (amelyet 1942-ben nyilvánították védetté), a Nagy-fennsík nyugati felének leghosszabb töbörsoros völgyével (Káposztáskert-lápa) és az ország legmagasabban elhelyezkedő barlangjával: a hegység legidősebb forrásbarlang-nemzedékéhez tartozó Kőrös-barlanggal.Az Olasz-kapui Tanösvényt (Olasz kapu - Fekete-sár-rét - Tar-kő - Őserdő - Káposztáskert-lápa - Olasz-kapu) bejárva geológiai, felszínalaktani, botanikai, zoológiai és kultúrtörténeti ismereteket egyaránt kapunk.Megismerkedhetünk az antropogén eredetű hegyi rétek (Fekete-sár-rét, Zsidó-rét) gazdag karsztforma-kincsével, a fennsíkperemi bércek karros felszíneivel, gazdag élővilágot rejtő sziklagyepekkel, a fokozottan védett Őserdő öreg bükkösével, az ország legmagasabban elhelyezkedő barlangjával.
Tovább olvasom