Life4OakForests - Természetvédelmi kezelési eszközök a Natura 2000 tölgyesek biológiai sokfélesége szerkezeti és összetételi növeléséhez.

1.1. A projekt közvetlen célja:

A közösségi jelentőségű tölgyes élőhelyek (Magyarországon :91G0 - Pannon-gyertyános tölgyesek, 91H0 – Pannon molyhos tölgyesek, 91I0 – Euro-szibériai erdősztyepp-tölgyesek, 91M0 – Pannon- cseres tölgyesek; Olaszországban: 91AA – Keleti-fehér tölgyesek) biológiai sokfélesége csökkenésének megállítása, a folyamat megfordítása a természetvédelmi oltalom alatt álló Natura 2000 területeken, ökológiai szemléletű természetvédelmi erdőkezelési módszerekkel.

1.2. Résztvevő partnerek:

- vezető partner: Ente di gestione per i Parchi e la Biodiversita-Romagna, Olaszország

- további támogatott partnerek: Bükki NPI, Duna-Ipoly NPI, Balaton-felvidéki NPI, MTA Ökológiai Kutatóközpont, WWF Magyarország, Érmelléki Természetvédelmi és Turisztikai Egyesület,

1.3. Megvalósítandó természetvédelmi célú kezelési tevékenységek:

- Referenciaként a természetes tölgyerdő paramétereinek meghatározása és annak alapján egy természetvédelmi kezelési útmutató elkészítése elsőként a pályázati partnerek, majd más erdőkezelők részére, illetve ennek publikálása.

- A nemzeti parkok kezelésében lévő 19 hazai és 5 olasz projekt területen, összesen 2066 hektáron Natur2000 tölgyes erdők rehabilitációja történik, ez a projekt leghangsúlyosabb része, ebből a Bükki NPI által elvégzendő feladatok mintegy 660 hektáron, 10 projekt területen folynak majd:

  • a projekt területek tölgyesei szerkezeti összetételének,
  • kompozicionális (elsősorban fa- és cserjefaj) összetételük,
  • holtfa viszonyaik javításával,
  • fán lévő mikroélőhelyek kialakítása,
  • az idegenhonos, elsősorban az inváziós (akác, bálványfa) fafajok visszaszorítása,
  • külső és belső erdőszegélyek helyreállítása,
  • cserjefajok megjelenésének elősegítése,
  • a túltartott nagyvadállomány károsító hatásának mérséklése, illetve kizárása érzékeny és természetvédelmi szempontból értékes területrészekről.

1.4. A BNPI további jelentősebb tevékenységei a pályázatban

A BNPI közel 45 hektáron idegenhonos (akácos, fekete fenyves) faállományt alakít át tölgyes élőhellyé. Ezzel együtt jelölő tölgyes élőhelyeket vásárol meg ( a BNPI közel 43 hektárt, az olasz partner közel 40 hektárt) a projekt területeken belül. A természetvédelmi kezelési beavatkozások eredménye egy jól megtervezett faállomány és biotikai monitoringgal kerül kiértékelésre. A tevékenység és az eredmények a szakközönség és a nagyközönség részére bemutatásra és publikálásra kerülnek.


Megjelent cikkek:

https://www.bnpi.hu/hu/hir/tolgyeseink-javitasa-te...

https://www.bnpi.hu/hu/hir/tolgyeseink-gyogyitasa

https://www.bnpi.hu/hu/hir/life4oakforests-ujsagir...

Kapcsolódó

Olasz-kapui tanösvény

Olasz-kapui tanösvény

2018.11.19. 15:52
A karsztfennsíkon vezető tíz kilométeres körtúra bejárása közben felfedezhetjük a barlangok világát, a különleges élővilággal büszkélkedő hegyi réteket és a bükkerdőket is. Legmagasabb pontja a fennsík peremét jelző „Kövek” vonulatának tagja, a Tar-kő, ahonnét nagyszerű kilátás nyílik a Déli-Bükkre, de tiszta időben az Alföld és a Mátra is látható. A tanösvény kiindulópontja a Szilvásvárad felől személykocsival is megközelíthető Olasz-kapui parkoló, bejárása pedig fél-vagy egész napos túraélményt jelent.
Bükk-fennsík – Olasz-kapui TanösvényAz Olasz-kapui Tanösvény (Olasz kapu – Fekete-sár-rét – Tar-kő – Őserdő – Káposztáskert-lápa – Olasz-kapu) geológiai, felszínalaktani, botanikai, zoológiai és kultúrtörténeti ismereteket egyaránt nyújt. Megismerkedhetünk az antropogén eredetű hegyi rétek (Fekete-sár-rét, Zsidó-rét) gazdag karsztforma-kincsével (karrmezők, karsztvápák, töbörcsoportok), a fennsíkperemi bércek karros felszíneivel, gazdag élővilágot rejtő sziklagyepjeivel (Tar-kő), az Őserdő 24 hektár területű montán bükkösével (amelyet 1942-ben nyilvánították védetté), a Nagy-fennsík nyugati felének leghosszabb töbörsoros völgyével (Káposztáskert-lápa) és az ország legmagasabban elhelyezkedő barlangjával: a hegység legidősebb forrásbarlang-nemzedékéhez tartozó Kőrös-barlanggal.Az Olasz-kapui Tanösvényt (Olasz kapu - Fekete-sár-rét - Tar-kő - Őserdő - Káposztáskert-lápa - Olasz-kapu) bejárva geológiai, felszínalaktani, botanikai, zoológiai és kultúrtörténeti ismereteket egyaránt kapunk.Megismerkedhetünk az antropogén eredetű hegyi rétek (Fekete-sár-rét, Zsidó-rét) gazdag karsztforma-kincsével, a fennsíkperemi bércek karros felszíneivel, gazdag élővilágot rejtő sziklagyepekkel, a fokozottan védett Őserdő öreg bükkösével, az ország legmagasabban elhelyezkedő barlangjával.
Tovább olvasom