Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program – Átadták a Borostyán Panziót 2019.08.22. 16:14

Nettó 56 millió forintból, a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretében újult meg a 2019. augusztus 22-én átadott Borostyán Panzió Répáshután.

Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program elindításával a Kormány kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a turistaszálláshelyek megújítását, azzal a céllal, hogy megfelelő színvonalú, vonzó szálláshelyek fogadják a természetjárókat, a bakancsos turistákat, a családokat, akik szabadidejüket aktívan kívánják eltölteni, bejárva Magyarország gyönyörű tájait.

A Program keretében a kormány 2018-ban közel egymilliárd forint forrást biztosított 6 turistaház fejlesztésére, az idei évben pedig – eddig 597 millió forint értékben – további 20 szálláshely megújítására tett javaslatot Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.

A Borostyán Panzió felújítása része azoknak az aktív és ökoturisztikai fejlesztéseknek, amelyek eredményeként 2010 óta több mint 100 erdei szálláshely épült vagy újult meg, 25 látogatóközpont nyílt meg, és több mint 40 új vagy megújult kilátó fogadja a látogatókat a nemzeti parkok és állami erdészetek területén. – hangsúlyozta a megnyitón Németh Imre, az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda főtanácsosa.

Rónai Kálmánné az átadóünnepségen elmondta: a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, mint természetvédelemért felelős szervezet fontosnak tartja azokat a megoldásokat, melyek a védett természeti területek mind szélesebb körű megismeréséhez vezetnek. Itt, a Bükkben, a Nemzeti Park 43 ezer hektáros területén számos különleges élőhely található és az itt élő fajok gazdagsága és sokszínűsége is kiemelkedő. Ezen természeti értékek közvetlen megtapasztalását segíti elő itt, a Bükk szívében évekkel ezelőtt létesült panzió. Célközönségünk elsősorban a Bükkbe túrára érkező családok és baráti társaságok, akik a környék turistaházainál magasabb színvonalú, ámde a lillafüredi és felsőtárkányi szállodáknál mérsékeltebb szolgáltatáskínálatú és árkategóriájú szállást szeretnének igénybe venni.

A panzió megnyitása óta eltelt időszakban az épület és a berendezések elhasználódtak, elavultak, de a működés során megszereztük azokat a tapasztalatokat melyeket a tevékenységünk továbbfejlesztése során fel tudtunk használni. Ezért volt számunkra nagy lehetőség a Téry Ödön Nemzeti turistaház-fejlesztési Program, melynek keretében nettó 56 millió forintból felújíthattuk szálláshelyünket a turisták igényeinek megfelelően.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság számára az ökoturizmus minden területén nagyon fontos a környezetbarát megoldások használata és a vendégek környezettudatosságának növelése. Ennek megfelelően került megtervezésre a Téry Ödön Program keretében a Borostyán Panzió felújítása.

Rónai Kálmánné kiemelte: a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság tevékenységeinek minden szintjén a természeti értékek megőrzését, a környezetvédelmet helyezi előtérbe, így az ökoturizmus terén is kiemelt figyelmet fordítunk a környezetbarát megoldások használatára, a szemléletformálásra és a vendégek környezettudatosságának a növelésére. Ennek szellemében került megtervezésre és megvalósításra a Téry Ödön Program keretében a Borostyán Panzió felújítása.

Elsődleges szempont a klímatudatosság érvényesítése volt az épület energetikai korszerűsítésével.

Megvalósult a külső szigetelés, korszerű nyílászárók kerültek beépítésre, valamint a tetőzet is megújult. A vizesblokkok korszerűsítése során víztakarékos megoldásokat alkalmaztunk, a kültéri világítás terén figyelembe vettük a Csillagos égbolt park követelményeit, a szobákba pedig ledvilágítású lámpák kerültek. A nemzeti park szén-dioxid szennyezésének csökkentése érdekében létesítettünk egy elektromos autó- és kerékpártöltőt, hiszen a közlekedés felelős a teljes uniós szén-dioxid-kibocsátás majdnem 30 százalékáért, amelynek 72 százaléka a közúti közlekedésből származik.

A következő lépcső a szolgáltatások korszerűsítése és bővítése volt. Az első évi tapasztalatok és foglalások alapján megállapításra került, hogy a panziót elsősorban a kisgyermekkel érkező családosok és a baráti társaságok keresik fel, a fejlesztéseket ezért az ő igényeik szerint alapították ki. A projekt keretében lecserélésre került a szobák és a konyha bútorzata, a kisgyerekes családok számára játszótér, etetőszék, kiságy került beszerzésre, s kialakítottak egy gyereksarkot is, ahol játékok és meséskönyvek várják a gyerekeket. A baráti társaságok számára téliesítésre került a terasz, hogy az akár a hidegebb időszakokban is használható legyen.


Nagy Júlia, a BNPI ökoturisztikai osztályának vezetője hozzátette: az igazgatóság mindent megtesz a minél hatékonyabb működtetés érdekében. A környéken számos Nemzeti Parki Termék Védjegyes termelő is várja a vendégeket, velük közösen új programok is kialakításra kerülnek. Ezekre a különleges adottságokra építve alakította ki az Igazgatóság a panzió új szolgáltatáskínálatát, amely 2019 őszén debütál, s ugyan az ősz nagy része már teltházas, az ökoturisztikai osztály munkatársai bíznak abban, hogy a téli, illetve 2020-as foglalásokat is pozitívan fogják befolyásolni az új csomagajánlatok és egyéb új szolgáltatások.


Kapcsolódó