Medvekutyások a barlangi medvénél 2024.02.01. 19:53

2024. január 29-én a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai munkatársai a Szeleta Park látogatóközpontban tartották évnyitó tanácskozásukat. Közöttük voltak az ipolytarnóci miocén szubtrópusi ősvilág medvekutyásai is, akik a jégkorszaki barlangi medve mellett nyomozták az éghajlatváltozás ciklusait.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) különleges látogatóközpontjai a csillagos ég évmilliárdokat átívelő üzenetétől egy szupervulkáni katasztrófa által konzervált ősvilágon keresztül a jelenkor élővilágának gazdagságát a földtörténeti változások és a karsztjelenségek ismertetésével vegyítve nemzetközi szinten is kimagasló színvonalon állnak az ökoturizmus rendelkezésére.
Ráadásul, a világon egyedülálló módon a BNPI két geopark értékeit is láttatva őrzi, a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark és a Bükk-vidék Geopark földtani bemutatóhelyeit egyaránt kezeli. Az ismeretek hatékony átadására és látogatóbarát fogadására a BNPI szakemberei intenzív tapasztalatcserét folytattak, melyen a kép tanúsága szerint még egy érdeklődő mamut is részt vett.

Csoportkep mamuttal

A közvetlen konzultáció mellett továbbképzésen is részt vettek a munkatársak, az Ökoturisztikai és Környezeti Nevelési Osztály elköszönő osztályvezetője, Szádeczky Kornélia és utóda, Várhelyi-Szomszéd Eszter vezényletével.

A téli hétvégéken is nyitva levő látogatóközpontokat ajánlatos felkeresni, de a szolgáltatás színvonalát felmérő kérdőívet is érdemes kitölteni, mert az önkéntes válaszadó kedvezményben részesül és nyereményjátékon vehet részt.
De ne felejtsük el a hírünk címében rejlő talányt sem, a barlangi medvét meglátogató, sötét hátterű medvekutya a medveles után visszatért Ipolytarnócra. A Miocén Park februári tematikus túrái miatt is (vadcsapáson, barangoláson és határsávon) érdemes lesz követni őt.


Kapcsolódó