Sasszinkron a Mátrában 2021.01.25. 13:21

Az elmúlt hétvégén került megrendezésre a 18. Országos Sasszinkron a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szervezésében.

A ragadozó madarak felmérését célzó országos programhoz a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság is csatlakozott, így a Mátrában és környékén is számba lettek véve a ragadozó madarak, különös figyelmet fordítva a sasokra.

A Mátra térségében elsősorban a hegylábi területeken találkozhatunk sasokkal. A parlagi sas viszonylag jelentős fészkelő állománnyal bír a régióban, de az utóbbi években már a rétisas fészkelését is sikerült bizonyítanunk. Ezen fokozottan védett fajok felmérésére és védelmére egész évben kiemelt figyelmet fordítunk, a fészkeléseket rendszeresen ellenőrizzük, és amennyiben szükséges hatósági korlátozásokkal is biztosítjuk a fészkek környékének zavartalanságát a költési időszakban.

Az idei sasszinkron alkalmával is végigjártuk az ismert fészkek környékét, valamint az összes olyan helyszínt, ahol rendszeresen előfordulnak sasok. A Mátrában és a környező hegylábi területeken összesen 14 példány parlagi sas és 3 példány rétisas jelenlétét sikerült regisztrálnunk. Emellett számba vettünk minden más ragadozó madarat is, előkerült egerészölyv, gatyás ölyv, kékes rétihéja, karvaly, vörös vércse, vándorsólyom, kerecsensólyom és kis sólyom is a térségben. Külön említést érdemel a kis sólyom előfordulása, ez a faj hazánkban szórványos téli vendég, az utóbbi években azonban jelentősen megfogyatkozott számuk.

Parlagi sas

A sasok jelentősen nagyobb méretűek, mint a mindenütt gyakori egerészölyv (bal oldalt parlagi sas, jobb oldalt egerészölyv)

Kerecsensólyom

Vándorsólyom

Molnár Márton
természetvédelmi őr

Kapcsolódó