Mátrai Bivalyrezervátum
- Értékek
- Mátrai Bivalyrezervátum
A Mátrai Bivalyrezervátum termékei az úgynevezett "Szurdokpüspöki formáció" miocén vulkáni működésének andezites és riolittufa kőzet alapjaira, az utóvulkáni hévforrás kráteresedés során kiülepedett ásványi és biogén kovaföld, márga, kvarcit, tufit talajrétegződések rendkívül gazdag ásványi- és nyomelemszerkezetén tenyésző vadfűszer- és gyógynövényeket szabadtartásban legelő őshonos állatállományból származnak.
A Mátra nyugati kapujánál, Szurdokpüspöki határában, annak egyik legnagyobb fennsíkján (Laposok), mintegy 120 hektáron, Natura 2000 besorolású területen, valamint Herencsény község határában a Bivalyrezervátum állatai - elsősorban magyar házi bivalyok és parlagi szamarak - szabadtartásban élnek. A továbbtenyésztésre nem szánt egyedek gasztronómiai feldolgozása révén elsődlegesen hús, valamint kolbász, szalámi, sonka és egyéb húskészítmények hagyományos érleléssel készülnek, a termékeket természetes sóval, természetes fűszerekkel, helyben megtalálható, vad fűszernövényekkel ízesítik.
A Bivalyrezervátum kínálatában szafari programok is szerepelnek, amelynek keretében terepjárós bivalylesen vehetnek részt a vendégek, a program végén pedig megkóstolhatóak a mostantól GEOfood védjegyes bivaly – és szamárhúsból készített kézműves húsételek is.