Rajzpályázat eredményhirdetés 2019.01.07. 12:55

Lezárult a Középső-Ipoly-völgy természeti értékeivel foglalkozó rajzpályázatunk. Két kategóriában összesen 100 munka érkezett.

A zsűri hosszas mérlegelés után az alábbi alkotásokat találta a legjobbnak:

Felsőt tagozat

Téma: Gőték és költészet

A diákoknak Szabó Lőrinc dunai tarajosgőtéről szóló, Víziborjú című verséhez kellett illusztrációt készíteni.

1. helyezett

Salamon Anna (11 éves, Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola, Salgótarján)

2. helyezett

Tóth Krisztina (11 éves, Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola, Salgótarján)

3. helyezett

Oravecz Dorina (13 éves, Bárnai Általános Iskola)

Különdíj

Csesznak Fanni (8. osztály, Salgótarjáni Bolyai János Gimnázium)

Középiskolások

Téma: A Középső-Ipoly-völgy bélyegen

Egy 6 darabból álló bélyegsorozat elkészítése volt a feladat, amely a Középső-Ipoly-völgy Natura 2000 terület jelölőfajait ábrázolja.

1. helyezett

Takács Viktória (10. osztály, Salgótarjáni Bolyai János Gimnázium)

2. helyezett

Baranyi Hanna Karina (10. osztály, Salgótarjáni Bolyai János Gimnázium)

3. helyezett

Simon Lili (16 éves, Salgótarjáni Bolyai János Gimnázium)

Különdíj

Balog Emese (10. osztály, Salgótarjáni Bolyai János Gimnázium)


Valamennyi díjazott a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság által összeállított ajándékcsomagban részesül. Az ünnepélyes díjátadó 2019. február 1-jén lesz a Baglyaskő-vár Látogatóközpontban.

A legszebb rajzokból kiállítást rendezünk, amely március végéig tekinthető meg a látogatóközpontban, utána pedig az Ipolytarnóc Ősmaradványok fogadóépületében lesz látható.

Kedves diákok! Köszönjük a sok szép munkát, és reméljük, hogy sikerült kedvet csinálni az Ipoly-völgy felfedezéséhez. Míg a barkás-gólyahíres új tavasz megérkezik, szeretnénk figyelmetekbe ajánlani az alábbi cikket – az Ipolyról, Szabó Lőrincről, gőtékről és irodalomról.

Kapcsolódó

Olasz-kapui tanösvény

Olasz-kapui tanösvény

2018.11.19. 15:52
A karsztfennsíkon vezető tíz kilométeres körtúra bejárása közben felfedezhetjük a barlangok világát, a különleges élővilággal büszkélkedő hegyi réteket és a bükkerdőket is. Legmagasabb pontja a fennsík peremét jelző „Kövek” vonulatának tagja, a Tar-kő, ahonnét nagyszerű kilátás nyílik a Déli-Bükkre, de tiszta időben az Alföld és a Mátra is látható. A tanösvény kiindulópontja a Szilvásvárad felől személykocsival is megközelíthető Olasz-kapui parkoló, bejárása pedig fél-vagy egész napos túraélményt jelent.
Bükk-fennsík – Olasz-kapui TanösvényAz Olasz-kapui Tanösvény (Olasz kapu – Fekete-sár-rét – Tar-kő – Őserdő – Káposztáskert-lápa – Olasz-kapu) geológiai, felszínalaktani, botanikai, zoológiai és kultúrtörténeti ismereteket egyaránt nyújt. Megismerkedhetünk az antropogén eredetű hegyi rétek (Fekete-sár-rét, Zsidó-rét) gazdag karsztforma-kincsével (karrmezők, karsztvápák, töbörcsoportok), a fennsíkperemi bércek karros felszíneivel, gazdag élővilágot rejtő sziklagyepjeivel (Tar-kő), az Őserdő 24 hektár területű montán bükkösével (amelyet 1942-ben nyilvánították védetté), a Nagy-fennsík nyugati felének leghosszabb töbörsoros völgyével (Káposztáskert-lápa) és az ország legmagasabban elhelyezkedő barlangjával: a hegység legidősebb forrásbarlang-nemzedékéhez tartozó Kőrös-barlanggal.Az Olasz-kapui Tanösvényt (Olasz kapu - Fekete-sár-rét - Tar-kő - Őserdő - Káposztáskert-lápa - Olasz-kapu) bejárva geológiai, felszínalaktani, botanikai, zoológiai és kultúrtörténeti ismereteket egyaránt kapunk.Megismerkedhetünk az antropogén eredetű hegyi rétek (Fekete-sár-rét, Zsidó-rét) gazdag karsztforma-kincsével, a fennsíkperemi bércek karros felszíneivel, gazdag élővilágot rejtő sziklagyepekkel, a fokozottan védett Őserdő öreg bükkösével, az ország legmagasabban elhelyezkedő barlangjával.
Tovább olvasom