Ragadozómadár kutatás a Mátrai Tájegységben 2018.05.16. 17:57

A tavasz beköszöntével több ragadozómadár faj is visszatér a telelőterületekről. A kígyászölyvek (Circaetus gallicus) március végétől érkeznek meg magyarországi költőhelyeikre. E madár kutatásának apropójából a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakemberei kígyászölyv „kiüléseket” szerveztek a BNPI Mátrai Tájegységének területén.

Fotó: Juhász Benedek

A szervezett kiülések április 17-19-ig. három napon keresztül zajlottak, 21 hivatásos természetvédő és önkéntes felmérő részvételével. A munka során sikerült a Mátrai Tájegység potenciális „kígyászölyves” helyszíneit szinte teljes egészében lefednünk (az É-i rész kivételével az egész Mátrát!), és szerencsére az időjárás is kedvezett az akció számára.

A felmérések hasznosan és motiválóan zárultak, a kígyászölyv revírek megfigyelése mellett (két korábbi revír megerősítése illetve a fészkelés bizonyítása, valamint egy lehetséges új revír megtalálása) a többi ragadozómadár (például: parlagi sas, kis békászósas, vándorsólyom, rétisas, hamvas rétihéja) megfigyeléseit is rögzítettük. A felmérések természetvédelmi szerepe a fokozottan védett ragadozómadarak védelmét és zavartalan fészkelését szolgálják, alapozzák meg. A munka során eddig ismeretlen, vagy bizonytalan párokat is sikerült megtalálnunk.

A felmérésben részt vettek: Árvay Márton, Czikora János, Deák Gábor, Dudás Miklós, Gittinger Sára, Golen Gerhárd, Győrfy Hunor, Hák Flóra, Illyés Evelin, Juhász Benedek, Kovács Dóra, Losonczi László, Magos Gábor, Molnár Márton, Papp Gábor, Seres Mihály Nándor, Széles Tamás, Tóth Katalin, Turny Zoltán, Urbán László, Vig Zsófia.

Fotó: Magos Gábor

Mindenki segítségét köszönjük!

Hák Flóra, Magos Gábor, Papp Gábor

Nyitó kép: Papp Gábor

Magos Gábor
Magos Gábor
természetvédelmi őrszolgálatvezető, tájegységvezető
Papp Viktor Gábor
természetvédelmi őr

Kapcsolódó

​Szilvásvárad - Millenniumi természetismereti és erdészeti bemutató sétaút

​Szilvásvárad - Millenniumi természetismereti és erdészeti bemutató sétaút

2022.09.01. 13:45

A Szalajka-völgy bejáratától a Börtönmúzeum (Panoptikum, Szilvásvárad, Park u. 12.) mellett elhaladva, az információs táblákat követve, érkezünk a tanösvény kezdetéhez. Az ösvényen közel 2 km hosszan végig emelkedve érkezhetünk a Millenniumi Kilátóba, miközben az elhelyezett táblákból sok hasznos ismeretre tehetünk szert. A Millenniumi Kilátóból gyönyörű kilátás nyílik Szilvásváradra, a hegyek koszorújára és a közéjük vágódó völgyekre. Tiszta időben innen is láthatjuk a Magas-Tátrát. A kilátó parkolójából lefelé a műúton a Tótfalusi-völgy felé, vagy észak felé fordulva, a Bérci úton (S+ turistajelzésen) jutunk vissza Szilvásváradra.

A tanösvény húsz ismertető tábláján igen sok információ olvasható, a táblákat a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság helyezte ki. Tíz tábla a Bükk természeti értékeit és a természetvédelmi tevékenységet mutatja be. A tanösvény elején tizenhárom különböző típusú kőzetminta segítségével megismerkedhetünk a hegység földtanával, a bükki karszttal, majd a hegység növényvilágával, rovarvilágával, ragadozó emlőseivel, madárvilágával, a nemzeti parkban folyó madárvédelemmel.

Az útvonalon több fedett pihenőhely, a végállomáson szép kilátást nyújtó kilátó található.

Gyerekekkel is ajánlott.

Útvonal: Szilvásvárad, Börtönmúzeum - Kalapati parkoló - Millenniumi Kilátó
Visszafelé két úton is lehet jönni:
1. Millenniumi Kilátó - Kalapati parkoló - Tótfalusi-völgy (műúton végig) - Szilvásvárad (5,4 km, 1 óra 45 perc, aszfaltos út)
2. Millenniumi Kilátó - Kalapati parkoló - Rákmára - Bérczi út - Cseres-tető - Szilvásvárad, Park u. 25/A (3,3 km, 1 óra, erdészeti út)

Tovább olvasom