Natura 2000 díj döntős az ECO KARST projekt 2020.06.03. 15:52

Az ECO KARST projektet az EU Bizottság beválasztotta az idei "Natura 2000 díj" döntősei közé.

Mi is az ECO KARST Projekt?

A projektben hét ország (Ausztria, Horvátország, Magyarország, Románia, Szlovénia, Bosznia-Hercegovina, Szerbia), hét védett karsztos területe vesz részt. A kiválasztott területek hasonló jellemzőkkel és problémákkal rendelkeznek (pl. sérülékeny természeti értékek, kontrollálatlan víz- és földhasznosítás, hosszabb távon nem fenntartható turizmus és rekreáció, illegális fakitermelés, szemétlerakás, stb).

A projekt célja, hogy hozzájáruljon a Duna menti pályázó országok karsztos területeinek a védelméhez és azok fenntartható fejlődéséhez. A pályázat hálózatos jellegéből fakadóan lehetősége nyílik a részt vevő országok szakembereinek az információk, tapasztalatok és a náluk bevált gyakorlatok megosztására, cseréjére.

Az ECO KARST pályázat a gazdasági fejlődés lehetőségeként mutatja be a 7 védett terület természeti értékeit.

Magyarországon a Bükki Nemzeti Park törzsterülete a mintaterület. Több műhelybeszélgetés is zajlott a projekt előrehaladásáról az elmúlt időszakban. Igazgatóságunk a projekt keretében belül 2019-ben odaítélhette a Zöld vállalkozás díját is.

A projektet mutatja be az alábbi kisfilm is, melyben szerepet kap többek között Katona Ferenc,igazgatóságunk Nemzeti Parki Termék Védjegyes szállásadója is.



A "European Citizens’ Award" díj nyertesét a közönség választja meg. Lehet szavazni az ECO KARST projektre is az alábbi linken. Az oldalon a vote feliratra kattintva, majd e-mail címünk megadásával és a felhasználói feltételek elfogadásával érvényesíthetjük szavazatunkat.



Kapcsolódó