Dögtér működtetésével kapcsolatos közérdekű bejelentés 2018.12.17. 09:05

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósághoz közérdekű bejelentés érkezett, miszerint „a Szarvaskő és Egercsehi közt rendszeresen szarvas, muflon és őz tetemek kerülnek kihelyezésre.

A tetemek egy részén a vadazonosító szalag található, ez a dögtér „üzemszerű működtetésére” utal. A bejelentés feltételezése szerint a dögtér létesítése nagyragadozók elejtését célozhatja.”

Igazgatóságunk Természetvédelmi Őrszolgálata a terület bejárása során a helyszínen egy kb. 30 méteres sugarú körben szétszórva több, mint tíz vadászható fajként azonosított állattetem (őz, szarvas) szakszerűen zsigerelt maradványát, és háziállatok csontvázait, tollait találta.

A kialakított dögtéren a tetemek közt nyári színben álló őz és téli szőrzetű szarvas is volt. Az állati tetemek közt a bejelentésben szerepelő, hatósági azonosítóval ellátott tetem már nem volt a helyszínen, viszont egy újabb vadászati hatósági azonosítóval ellátott tetem előkerült. A tetemektől néhány tíz méterre, északkeleti irányban egy szórón lédús takarmány maradványai voltak. A tetemektől délnyugati irányban, a begyepesedett terület közepén, kb. száz méterre a bozótosban, egy fa mellett magasles áll.

A magasleshez hozzáférhető, használt ösvény vezet. A terület 1988-tól napjainkig farkasok élőhelyeként is ismert.

A területhez vezető közút másik oldalán nyíló földút mellett, egy vízmosás szélén kialakított illegális hulladéklerakón szintén nagymennyiségű, vélhetően vágóhídi hulladék maradványai kerültek elő.

Az állati eredetű hulladékok megsemmisítésének fenti módja tiltott tevékenység. A nagyragadozók ember által kihelyezett állati tetemekkel történő etetése a humán-nagyragadozó konfliktusok kialakulásának esélyét növeli, így nemkívánatos cselekmény.

Kapcsolódó

Olasz-kapui tanösvény

Olasz-kapui tanösvény

2018.11.19. 15:52
A karsztfennsíkon vezető tíz kilométeres körtúra bejárása közben felfedezhetjük a barlangok világát, a különleges élővilággal büszkélkedő hegyi réteket és a bükkerdőket is. Legmagasabb pontja a fennsík peremét jelző „Kövek” vonulatának tagja, a Tar-kő, ahonnét nagyszerű kilátás nyílik a Déli-Bükkre, de tiszta időben az Alföld és a Mátra is látható. A tanösvény kiindulópontja a Szilvásvárad felől személykocsival is megközelíthető Olasz-kapui parkoló, bejárása pedig fél-vagy egész napos túraélményt jelent.
Bükk-fennsík – Olasz-kapui TanösvényAz Olasz-kapui Tanösvény (Olasz kapu – Fekete-sár-rét – Tar-kő – Őserdő – Káposztáskert-lápa – Olasz-kapu) geológiai, felszínalaktani, botanikai, zoológiai és kultúrtörténeti ismereteket egyaránt nyújt. Megismerkedhetünk az antropogén eredetű hegyi rétek (Fekete-sár-rét, Zsidó-rét) gazdag karsztforma-kincsével (karrmezők, karsztvápák, töbörcsoportok), a fennsíkperemi bércek karros felszíneivel, gazdag élővilágot rejtő sziklagyepjeivel (Tar-kő), az Őserdő 24 hektár területű montán bükkösével (amelyet 1942-ben nyilvánították védetté), a Nagy-fennsík nyugati felének leghosszabb töbörsoros völgyével (Káposztáskert-lápa) és az ország legmagasabban elhelyezkedő barlangjával: a hegység legidősebb forrásbarlang-nemzedékéhez tartozó Kőrös-barlanggal.Az Olasz-kapui Tanösvényt (Olasz kapu - Fekete-sár-rét - Tar-kő - Őserdő - Káposztáskert-lápa - Olasz-kapu) bejárva geológiai, felszínalaktani, botanikai, zoológiai és kultúrtörténeti ismereteket egyaránt kapunk.Megismerkedhetünk az antropogén eredetű hegyi rétek (Fekete-sár-rét, Zsidó-rét) gazdag karsztforma-kincsével, a fennsíkperemi bércek karros felszíneivel, gazdag élővilágot rejtő sziklagyepekkel, a fokozottan védett Őserdő öreg bükkösével, az ország legmagasabban elhelyezkedő barlangjával.
Tovább olvasom