Dögtér működtetésével kapcsolatos közérdekű bejelentés 2018.12.17. 09:05

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósághoz közérdekű bejelentés érkezett, miszerint „a Szarvaskő és Egercsehi közt rendszeresen szarvas, muflon és őz tetemek kerülnek kihelyezésre.

A tetemek egy részén a vadazonosító szalag található, ez a dögtér „üzemszerű működtetésére” utal. A bejelentés feltételezése szerint a dögtér létesítése nagyragadozók elejtését célozhatja.”

Igazgatóságunk Természetvédelmi Őrszolgálata a terület bejárása során a helyszínen egy kb. 30 méteres sugarú körben szétszórva több, mint tíz vadászható fajként azonosított állattetem (őz, szarvas) szakszerűen zsigerelt maradványát, és háziállatok csontvázait, tollait találta.

A kialakított dögtéren a tetemek közt nyári színben álló őz és téli szőrzetű szarvas is volt. Az állati tetemek közt a bejelentésben szerepelő, hatósági azonosítóval ellátott tetem már nem volt a helyszínen, viszont egy újabb vadászati hatósági azonosítóval ellátott tetem előkerült. A tetemektől néhány tíz méterre, északkeleti irányban egy szórón lédús takarmány maradványai voltak. A tetemektől délnyugati irányban, a begyepesedett terület közepén, kb. száz méterre a bozótosban, egy fa mellett magasles áll.

A magasleshez hozzáférhető, használt ösvény vezet. A terület 1988-tól napjainkig farkasok élőhelyeként is ismert.

A területhez vezető közút másik oldalán nyíló földút mellett, egy vízmosás szélén kialakított illegális hulladéklerakón szintén nagymennyiségű, vélhetően vágóhídi hulladék maradványai kerültek elő.

Az állati eredetű hulladékok megsemmisítésének fenti módja tiltott tevékenység. A nagyragadozók ember által kihelyezett állati tetemekkel történő etetése a humán-nagyragadozó konfliktusok kialakulásának esélyét növeli, így nemkívánatos cselekmény.

Kapcsolódó