Állatok Világnapja: az egri mentőközpont élete 2023.10.04. 06:00

Az Állatok Világnapja tiszteletére az Igazgatóságunk által kialakított, vadon élő védett állatok és madarak tartására szolgáló mentőközpontról készítettünk beszámolót.

Kuvik szabadon engedése (Fotó: Jakab Sándor)

Október 4. – Az Állatok Világnapja: „Assisi Szent Ferenc halálának napja, egyúttal emléknapja is. Ez a nap tisztelgés az állatok védőszentje előtt, aki azt hirdette, hogy mindent szeretnünk kell, ami körülvesz minket. Az ünnep célja, hogy az ember és állat közötti barátságot erősítse, valamint felhívja a figyelmet az együttélés fontosságára.” (Forrás: www.wwf.hu)

Vörös vércse fióka (Fotó: Jakab Sándor)

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság mentőközpontja Egerben található és célja, hogy a munkatársainkhoz kerülő védett állatok (többnyire madarak) a felépülésük után, önálló életre képesen mihamarabb visszakerüljenek a természetbe. Fontosnak tartjuk, hogy ezek az állatok a gyógyulás ideje alatt a legkevesebbet találkozzanak emberekkel, ne szokjanak hozzá a jelenlétünkhöz. A létesítmény nem látogatható, azonban a környezeti nevelés berkein belül alkalmaként kisebb csoportot szervezünk egy-egy állat elengedése köré a helyiek számára, ami életre szóló élményt nyújt gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Így történt ez a nyáron fiókaként felnevelt baglyok (kuvikok, macskabagoly, gyöngybagoly), valamint tavasszal egy egerészölyv elengedésekor is.

Az állomás legsűrűbb, és legforgalmasabb időszaka egybeesik a madarak költési szezonjával. Április végétől augusztusig számos megkeresést kapunk bajba jutott, sérült állatokról – legfőképpen madarakról és fiókákról. Ezen a nyáron örömmel tapasztaltuk, hogy a megkeresők a honlapunkon is tájékozódtak a témáról (Madarat találtam! Mit tegyek?), és több alkalommal segítettek Egerbe eljuttatni a mentésre szoruló állatokat. Fontos ugyanis tisztáznunk, hogy Igazgatóságunk feladatai szerteágazók, és természeti értékeket szolgáló munkáink csupán egy szegmense a madármentés, így hatalmas segítség számunkra, ha a bejelentők a szállításban is segítenek.

A mentésre szoruló állatok listáját és sorsát havonta táblázatba rögzítjük. Januártól augusztus végéig ebben az évben 254 egyed került hozzánk. Javarészt madarak, fiókák (köztük számos bagolyféle és énekesmadár), de emlősök is: denevérek, vadmacskák, mókusok, sünök és egy hód. A bekerülések közt az esetek felében talált fiókák szerepelnek, de gyakori az autó általi gázolás, az ablaküvegnek ütközés, a házi macskák támadása, a madarak emberi hulladékba való szorulása és az áramütés is. Ez a lista valamelyest tükrözi, hogy milyen veszélyekkel kell megküzdenie az állatvilágnak a települések környékén.

Fehér gólya fiókák egy viharban levert fészekből (Fotó: Hák Flóra)

Nagy arányban sikerül segítenünk azokon az állatokon, amik időben hozzánk kerülnek, és számos madárfióka cseperedik itt fel. Ha madarat engedünk szabadon, a lábára ornitológiai gyűrűt rakunk, hogy a későbbi esetleges megkerülésekor azonosítani tudjuk. Vannak azonban az állomásnak olyan lakói is, amik tartós sérülésük miatt nem engedhetők szabadon, így bemutatási céllal (iskolák, óvodák, csoportok számára) segítenek minket egy-egy foglalkozás alkalmával (holló, macskabaglyok, egerészölyv). Ők állomásunk állandó vendégei és mindent megteszünk azért, hogy komfortosan teljenek a napjaik. Ezek a madarak a gondozóikat is jól ismerik és természetesen hozzá vannak szokva az emberek, gyerekek közelségéhez.

Réti fülesbagoly fióka (Fotó: Kelemen Tamás)

A továbbiakban is kérünk minden jószándékú megkeresőt, hogy csak ott és akkor tegyenek bejelentést mentésre szoruló állatokról, ha erre valóban szükség van, és vállalni tudják az ezzel járó felelősséget. Egyben minden jószándékú természetbarát kedves segítségét, Kelemen Tamás hivatástudatát, a Természetvédelmi Őrszolgálat kitartását, valamint a környező befogadó helyek áldozatos munkáját (Mályi Természetvédelmi Egyesület Madármentő Állomása, Hortobágyi Madárpark - Madárkórház Alapítvány, Jászberényi Sasközpont, Miskolci Vadaspark, Üröm Egyesület, Baglyaskő-vár Természetvédelmi Látogatóközpont, Mátraaljai Vad és Egzotikus Állatmentő Alapítvány, Fővárosi Állat- és Növénykert) ezúton is tisztelettel köszönjük!

Fekete gólya (Fotó: Seres Mihály Nándor)

Mentett gyurgyalag (Fotó: Soós Gábor)


A galéria fotói: Bodnár Katalin, Császár Zsuzsanna, Hák Flóra, Jakab Sándor, Kelemen Tamás, Kozma Attila, Molnár Márton, Seres Mihály Nándor


KAPCSOLÓDÓ:




Kapcsolódó

2022/1. - 2. Welcome to Eger

2022/1. - 2. Welcome to Eger

2022.08.23. 15:22
Willkommen in Eger [13.03.2022-19.03.2022]Wir sind beide am Sonntag den 13.03 angekommen. Da der 15.03 der ungarische Nationalfeiertag ist, war auch der Montag frei. Glücklicherweise hatten sich Kornelia und Balazs bereits Gedanken um die Gestaltung der beiden Tage gemacht und zeigten uns Eger und die Umgebung. Am Montag waren wir in Cserépfalu wandern und besichtigten die Suba-lyuk höhle, den Felhagyott kőfejtő Aufschluss und den Odor Castleruin Ausblick. Nach der Anstrengung gingen wir gemeinsam in einem Restaurant in einem Nachbarort essen.Dienstag, der 14.03 sind wir in die Innenstadt von Eger gefahren. Angefangen bei der Eszterházy Universität gab uns Kornelia eine Stadtführung und wir liefen unter anderem am Minarett vorbei, hoch zur Burg. Wir sahen uns den Heldensaal an und im gotischen Bischofspalast die Ausstellung über die Besetzung von Eger. Anschließend war es kurz vor vier, eine wichtige Uhrzeit für Eger. Um 15.52Uhr wird jeden Tag ein Schuss aus einer antiken Waffe abgefeuert, um an die Besetzung von 1552 zu erinnern.Am Mittwoch (15.03) war unser erster richtiger Arbeitstag, an dem wir erst allen vorgestellt wurden und uns anschließend begannen genauer mit dem Nationalpark zu beschäftigen. Am nächsten Tag ging es dann auch direkt in die Natur bei Bükkzsérc, um Pinienbäume (Pinus pinea) von einer Grasfläche zu entfernen. Diese beinhaltet eine wichtige und geschützte Flora und Fauna die durch die invasiven Bäume gefährdet wird. Samstags beteiligten wir uns an einer Müllsammelaktion in Andornaktálya.
Tovább olvasom