A víz világnapja alkalmából újra útnak indult a Vidra Verda 2023.03.27. 11:26

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság környezeti nevelői az elmúlt héten, a víz világnapja alkalmából mind bemutatóhelyeinken, mind pedig külső helyszíneken is tartottak vízzel kapcsolatos foglalkozásokat a legkisebbektől az általános iskolás felső tagozatosokig.

Heves vármegye:

A felsőtárkányi Nyugati Kapu Látogatóközpontban a víz világnapja alkalmából március 20-24. között fogadtunk iskolai csoportokat. Az egri Hunyadi Mátyás Általános Iskolából, valamint a noszvaji Figedy János Általános Iskolából összesen 82 tanuló látogatott el programunkra. Habár a közeli Szikla-forrásban és a belőle táplálkozó kis patak medrében újra víz folyik, a közel egy évig tartó kiszáradt állapot következtében életnek alig találtuk nyomát. Az Oldal-völgyi-patak gerinctelen lakóiból gyűjtöttünk ideiglenesen mintát, így mikroszkóppal és szabad szemmel is figyelhettünk meg bolharákot, füles planáriát, tegzest. Az idei jeles nap foglalkozásainak központi témái a kisvizes élőhelyek és a kétéltűek voltak. A felsőtárkányi-tó partján sétálva örömmel nyugtáztuk, hogy megérkeztek szaporodóhelyükre a barna varangyok, legtöbbjüket már párban figyelhettük meg.

Nógrád vármegye:

A víz világnapja alkalmából, a Nógrádi Tájegységben kilenc oktatási intézménynél tartottunk foglalkozásokat. Előadásokkal, kísérletekkel és a téli álmából új erőre kapott Vidra Verdával emlékeztünk meg eme jeles napról, az óvodába most becsöppenő apróságoktól az általános iskolából lassan elballagó diákokig. Előadásaink a víz jelentőségét hangsúlyozták, miközben megbeszéltük a gyerekekkel, hogy kinek mit jelent a víz, egyszerű kísérleteink pedig a víz tulajdonságainak megfigyelésére irányultak. Így pl. a Föld vízkészletének legnagyobb arányában található sós vizek sótartalmából fakadó felhajtóerőt egy tojás felhasználásával szemléltettük; a hang vízben való terjedését egy triangulum és egy hangvilla segítségével tettük láthatóvá, miközben kitértünk a kevésbé ismert akusztikai szennyezésre; a felszíni vizek olajszennyezésével járó összetett negatív következményeit tej és ételfesték alkalmazásával demonstráltuk. Gémkapcsokkal próbáltuk utánozni a molnárpoloskát, ami a felületi feszültségét kihasználva mozog a víz felszínén.

A Vidra Verda kipihenve, változatlanul vidáman várta az ifjoncokat, hogy megfigyelhessék vizeink makrogerincteleneit, majd egy hatalmasat játsszanak együtt. Nagy örömünkre az egyik foglalkozáson egy hazatérő gólya is meglepett bennünket.

Ezt a fantasztikus hetet a Nógrádi Tájegységben található vizeinkről és a hozzá tartozó élővilágról szóló kiállítással zártuk Baglyas-kő Vár Természetvédelmi Látogatóközpontban.

Ha a Vidra Verda, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság guruló természetbúvára, minősített Természetiskolai Mobilprogramja, az Ön érdeklődését is felkeltette, kérjük, látogasson el honlapunkra, és vegye fel velünk a kapcsolatot: https://www.vidraverda.hu/hu


Kapcsolódó