Vidra Verda az Ősmaradványoknál

2020.10.27. 14:00 - 2020.10.28. 16:00

Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület

1
Vidra Verda az Ősmaradványoknál

Miocén Parkunkba október 27-én és 28-án különleges látogató, a Vidra Verda jelentkezett be. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság guruló természetbúvára mindkét napon, 14 órai kezdettel tartja különleges programjait.

Bócsó Anita és a Vidra Verda segítségével a gyerekek és felnőttek az iskolapadon kívül, természeti környezetükben ismerhetik meg azokat az európai jelentőségű természeti értékeinket, amelyekkel egyébként mindennap találkozhatunk, de nem ismerjük fel őket.

Különösen fontos ez a Natura 2000 jelölő fajai esetében, amelyek a térségben jellegzetesek. A színes természetismereti foglalkozásokra érdemes előre bejelentkezni, az ifjonti és idősebb természetbúvárokat is szeretettel várják.


Kapcsolódó

​Szilvásvárad - Millenniumi természetismereti és erdészeti bemutató sétaút

​Szilvásvárad - Millenniumi természetismereti és erdészeti bemutató sétaút

2022.09.01. 13:45

A Szalajka-völgy bejáratától a Börtönmúzeum (Panoptikum, Szilvásvárad, Park u. 12.) mellett elhaladva, az információs táblákat követve, érkezünk a tanösvény kezdetéhez. Az ösvényen közel 2 km hosszan végig emelkedve érkezhetünk a Millenniumi Kilátóba, miközben az elhelyezett táblákból sok hasznos ismeretre tehetünk szert. A Millenniumi Kilátóból gyönyörű kilátás nyílik Szilvásváradra, a hegyek koszorújára és a közéjük vágódó völgyekre. Tiszta időben innen is láthatjuk a Magas-Tátrát. A kilátó parkolójából lefelé a műúton a Tótfalusi-völgy felé, vagy észak felé fordulva, a Bérci úton (S+ turistajelzésen) jutunk vissza Szilvásváradra.

A tanösvény húsz ismertető tábláján igen sok információ olvasható, a táblákat a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság helyezte ki. Tíz tábla a Bükk természeti értékeit és a természetvédelmi tevékenységet mutatja be. A tanösvény elején tizenhárom különböző típusú kőzetminta segítségével megismerkedhetünk a hegység földtanával, a bükki karszttal, majd a hegység növényvilágával, rovarvilágával, ragadozó emlőseivel, madárvilágával, a nemzeti parkban folyó madárvédelemmel.

Az útvonalon több fedett pihenőhely, a végállomáson szép kilátást nyújtó kilátó található.

Gyerekekkel is ajánlott.

Útvonal: Szilvásvárad, Börtönmúzeum - Kalapati parkoló - Millenniumi Kilátó
Visszafelé két úton is lehet jönni:
1. Millenniumi Kilátó - Kalapati parkoló - Tótfalusi-völgy (műúton végig) - Szilvásvárad (5,4 km, 1 óra 45 perc, aszfaltos út)
2. Millenniumi Kilátó - Kalapati parkoló - Rákmára - Bérczi út - Cseres-tető - Szilvásvárad, Park u. 25/A (3,3 km, 1 óra, erdészeti út)

Tovább olvasom