Vizes Élőhelyek Világnapja: tanórai keretek között a Ramsari Egyezményről 2023.02.08. 13:33

A jeles nap alkalmából a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Környezeti Nevelési Csoportja, valamint a Nógrádi Tájegység munkatársai a napokban működési területünk több oktatási intézményébe is ellátogattak, hogy tanórai keretek között tartsanak előadást a vizes élőhelyekről.

A BNPI Környezeti Nevelési Csoportjának két oktatási referense, Erdei Nikoletta és Szűcs Erzsébet a jeles nap alkalmából Jászapáti, Mezőnagymihály, Eger és Ózd 5 oktatási intézményében tett látogatást, ahol tanórai keretek között tartott előadást a vizes élőhelyeket érintő Ramsari Egyezményről, és a hatálya alá tartozó területekről. Az előadást követő foglalkozáson az Igazgatóság vizes élőhelyeit, valamint a hozzájuk kapcsolódó állatfajokat ismerhették meg a gyerekek játékos formában. A feladatok során a kisvizes élőhelyek sérülékenységéről, a kétéltűek életében betöltött fontos szerepéről, az aszályos évek és az inváziós fajok okozta veszélyekről is beszélgettek a gyerekekkel, de az is kiderült, hogy tulajdonképpen miért rombol a turista, ha kavicstornyokat épít a patakban. Regisztrációhoz kötött programunkon több mint 200 tanuló vett részt.

A vizes élőhelyek világnapja alkalmából meghirdetett programra a Nógrádi Tájegység munkatársainál a pásztói Zsigmond Király Általános Iskola is jelentkezett. Kilenc felsős és 3 alsós osztály vett részt az előadáson, ahol Dobosné Csáki Laura oktatási referens ismertette a Ramsari Egyezményt, a hazai vizes élőhelyeinket és az ott élő vízimadarainkat. Kiemelte az egyezményben jelölt Borsodi-Mezőséget, ami a BNPI működési területén található egyetlen ramsari terület. A résztvevők egy rövid videón megnézték a Ramsari Város címmel rendelkező Tata Öreg-tavának gazdag költöző madárvilágát is.

Az előadást követően a gyerekek és a pedagógusok a Nógrád vármegyében is előforduló kétéltűeket, hüllőket és halakat bemutató kiállításunkat tekinthették meg. A legtöbb diák messziről szemlélte a kiállított anyagot, de volt, aki hozzáért, felemelte, hogy minden jellemző részletét megnézze az adott fajnak. A nagyobb lányok még a királyfit is megpróbálták előcsalogatni a barna varangyból. A királyfi ugyan még várat magára, de úgy érezzük, hogy a vizes élőhelyek élőlényei és azok védelmének, megőrzésének fontossága megértő fülekre talált.

A mátrafüredi Harkály Ház programjáról ITT olvashatnak.

Kapcsolódó