Sikeres hamvas rétihéja költés Dél-Hevesben 2019.08.01. 10:22

A hamvas rétihéja (Circus pygargus) Magyarországon fokozottan védett ragadozó madár. Hazai állomány nem túl nagy, s évről évre kis mértékben ingadozik. Eredetileg a nedves rétek és nyílt mocsaras területek madara volt, manapság nagyrészt az ezek helyén kialakított mezőgazdasági területeken fészkel.

Mivel az idők folyamán ezek a természetes élőhelyek összeszűkültek, eltűntek, sok pár kísérli meg a költést különböző mezőgazdasági kultúrákban (főként őszi búzában, őszi árpában), ahol a fészekaljak sokszor megsemmisülnek a betakarítási munkák következtében. A kalászos kultúrákban fészkelő madarak számára nagy veszélyt jelent az aratás, mivel a még röpképtelen fiókák sokszor áldozatául esnek a kombájnoknak.

Hamvas rétihéja tojó fészekanyaggal a csőrében (Fotó: Jakab Tibor)

Fontos természetvédelmi feladatnak számít a fészkek felkutatása a tavaszi időszakban. A fészkek helyének pontos ismerete segíthet abban, hogy azok körül a szakemberek védőzónát jelöljenek ki, ezzel biztosítva a sikeres költést. Mivel tipikus élőhelyei egyébként is értékes, megritkult növénytársulásoknak adnak otthont, a látványos madár védelmével más ritka állat- és növényfajok védelmét is segíthetjük.

Hamvas rétihéja tojó a learatott búzatáblán (Fotó: Jakab Tibor)

2019 tavaszán a Dél-hevesi Tájegység munkatársai Átány külterületén többször látták a madarakat egy nagyobb őszi búza tábla körül mozogni és a hosszas megfigyelések után az is kiderült, hogy a költésüket ebben a gabonatáblában kezdték meg.

A megtalált fészek körbekerítése (Fotó: Kecskés Dóra)

A terület tulajdonosát a nemzeti park munkatársai tájékoztatták a fokozottan védett madár költéséről. A gazdálkodó nagyon együttműködő volt. Az aratás megkezdése előtt értesítette a természetvédelmi őrszolgálatot, így a fészek körül védőzónát alakítottak ki. 1,5 méteres akácfa karókkal kerítették körbe a fészket, ami köré sűrű szövésű drótháló lett kihúzva annak érdekében, hogy a fészekben lévő két fiókát megvédje az estleges szőrmés ragadozóktól.

Aratás a fészek körül (Fotó: Kecskés Dóra)

A fészek és a fiókák fejlődése rendszeres ellenőrzés alatt áll. A későbbi nyomon követhetőség érdekében a fiókákat színes gyűrűvel is megjelölték. A madárgyűrűzés olyan kutatási módszer, ami a madarak egyedi jelölésén alapul.

A fiókák színes gyűrűvel történő jelölése segíti a későbbi megfigyeléseket (Fotó: Kecskés Dóra)

A sorszámozott gyűrűkkel megjelölt madarak minden egyes megfigyelése, visszafogása vagy kézrekerülése sokat árul el életükről, különösen mozgásukról, vonulásukról. A madárgyűrűzés segítségével megismerhetjük a madarak szezonális vonulási útvonalait, pihenő- és táplálkozóhelyeit, telelőterületeit.



Ragó Adrienn, DE - Természetvédelmi mérnök szakos hallgató

Kecskés Dóra, BNPI - projekt munkatárs

Kapcsolódó