Óvodások ismerkedtek az ébredező tavasz élővilágával 2022.04.27. 16:23

Kedves meghívásnak tettek eleget az elmúlt napokban a Harkály Ház környezeti nevelői a hatvani Sóderos tó partján a Barangoló Kulturális Egyesület felkérésére.

Az egykori kavicsbánya tava körül hatvani óvodások csoportjai kerülhettek közelebb a természethez, ismerkedhettek meg az ébredező tavasz élővilágával.

Túrájuk során egyik állomásukat mi szolgáltattuk, ahol a minket körülvevő madárvilágról igyekeztünk minél több, hasznos információt megosztani a gyerekekkel 7 napon keresztül.

Fotó: Fekete Anita

Fotó: Fekete Anita

Előzetesen több madárbefogó hálót helyeztünk el a tó melletti bokros, cserjés területen, amelyeket a csoportok érkezése előtt ellenőriztünk. A gyerekek így testközelből is megcsodálhatták a befogott madarakat, jobban megismerhették a területen költő fajokat, többek között gyűrűztünk kis poszátát, vörösbegyet, barát poszátát, fülemülét, kerti rozsdafarkút és tövisszúró gébicset is, amelyeket gyűrűzés után közösen engedtünk szabadon. A madárgyűrűzés során lehetőség volt bepillantást nyerni a madárgyűrűzés rejtelmeibe és céljaiba, valamint a gyerekek szemtanúi lehettek, hogyan is történik a madarak vizsgálata.

Fotó: Hazafi Dorottya

Emellett a madarak testfelépítéséről, tollazatáról, fészkelési, táplálkozási szokásairól is beszélgettünk, illetve bevonva a kicsiket, nappali és éjjeli ragadozó madaraink tollának susogását összehasonlítva mutattuk meg a baglyok tollának különleges tulajdonságát, mely segíti őket a minél csendesebb éjszakai vadászatban. A csoportok megismerkedhettek a fakopáncsokkal, mint odúkészítő madarakkal és arról is szót ejtettünk, hogy miért fontos mesterséges madárodúk kihelyezésével segíteni az odúlakó madarainkat.

Fotó: Kovács Dóra

Az ovisok figyelmesen hallgatták végig kis ismertetőnket, a közelről megcsodált madarak látványa pedig őszinte, gyermeki mosolyt csalt arcukra, ami minket is örömmel töltött el, s reméljük, a jövőben még sok-sok ilyen alkalmunk lesz, amely során kicsit közelebb hozhatjuk a fiatalságot a természet kincseihez.

Köszönjük szépen a meghívást a Barangoló Kulturális Egyesületnek, reméljük hamarosan újra találkozunk egy hasonlóan izgalmas ismeretterjesztő program keretein belül!

Ha programunk felkeltette érdeklődését keressen minket az alábbi elérhetőségek valamelyikén!

E-mail cím: harkalyhaz@bnpi.hu

Telefon: +3630/327-0301

Kapcsolódó

Szalakóta tanösvény

Szalakóta tanösvény

2020.01.24. 13:31

A tanösvény „A szalakóta védelme a Kárpát-medencében” című Európai Uniós pályázat keretén belül jöhetett létre, melynek köszönhetően a Borsodi-síkra látogatók tájékoztató táblák- és egy mobil alkalmazáshoz kötődő hangos szakvezetés segítségével ismerkedhetnek meg a szalakóta (Coracias garrulus) védelmével és a Borsodi-Mezőség Tájvédelmi Körzettel.

A túra útvonala egy legelőerdő árnyas tölgyfái között is áthalad, melynek során megismerkedhetünk a szikes tölgyesek élővilágával, a legelőerdők és élővilágának védelmével, illetve a pályázatban megvalósult fás legelő rekonstrukcióval.

A tíz információs tábla végig vezet minket a Bíbickestől a Csincsezugig és eközben a kellemes környezetben sétálva olvashatjuk vagy hallgathatjuk az információkat.A tanösvény kiinduló pontja Tiszabábolna Fő útjának folytatásával, a településről a puszta felé északra haladva érhető el, ahol egy nádtetős nyitott foglalkoztató várja a vendégeket, melynek koordinátái EOV 782408; 264408. Itt található az első információs tábla is, mely a szalakóta védelmét mutatja be.

A tíz információs tábla végigvezet a Bíbickestől a Csincsezugig és eközben a kellemes környezetben sétálva olvashatjuk vagy hallgathatjuk az információkat.A részletes információs táblák mesélnek többek közt a Natura 2000 hálózatról, ezen belül a Borsodi-sík Különleges Madárvédelmi Területről és az itt zajló madárvédelmi tevékenységekről és természetesen a Szalakóta Life pályázat során elvégzett tevékenységekről.

Minden egyes táblán található egy QR kód, melynek beolvasása átirányít minket az MTA SZTAKI honlapjára, ahol a felkínált „alkalmazás letöltés” lehetőségre kattintva hozzájutunk a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság alkalmazásához. Az alkalmazás mobilkészülékünk alkalmazásletöltő programján keresztül egyszerűbben is elérhető, és az ezen belül található QR kód olvasóval is beolvashatjuk a kódokat a megfelelő nyelv kiválasztását követően. Az alkalmazás egy felnőtteknek és egy gyerekeknek szóló bővebb információtartalmú szöveges és hangos szakvezető anyagot is tartalmaz, a gyerekek pedig az egyes tartalmakhoz kötődő feleletválasztó-, párválasztó-, memória-, sorba rendező-, képkirakó- és szókereső játékokon tesztelhetik tudásukat.

Tovább olvasom