Óvodások ismerkedtek az ébredező tavasz élővilágával 2022.04.27. 16:23

Kedves meghívásnak tettek eleget az elmúlt napokban a Harkály Ház környezeti nevelői a hatvani Sóderos tó partján a Barangoló Kulturális Egyesület felkérésére.

Az egykori kavicsbánya tava körül hatvani óvodások csoportjai kerülhettek közelebb a természethez, ismerkedhettek meg az ébredező tavasz élővilágával.

Túrájuk során egyik állomásukat mi szolgáltattuk, ahol a minket körülvevő madárvilágról igyekeztünk minél több, hasznos információt megosztani a gyerekekkel 7 napon keresztül.

Fotó: Fekete Anita

Fotó: Fekete Anita

Előzetesen több madárbefogó hálót helyeztünk el a tó melletti bokros, cserjés területen, amelyeket a csoportok érkezése előtt ellenőriztünk. A gyerekek így testközelből is megcsodálhatták a befogott madarakat, jobban megismerhették a területen költő fajokat, többek között gyűrűztünk kis poszátát, vörösbegyet, barát poszátát, fülemülét, kerti rozsdafarkút és tövisszúró gébicset is, amelyeket gyűrűzés után közösen engedtünk szabadon. A madárgyűrűzés során lehetőség volt bepillantást nyerni a madárgyűrűzés rejtelmeibe és céljaiba, valamint a gyerekek szemtanúi lehettek, hogyan is történik a madarak vizsgálata.

Fotó: Hazafi Dorottya

Emellett a madarak testfelépítéséről, tollazatáról, fészkelési, táplálkozási szokásairól is beszélgettünk, illetve bevonva a kicsiket, nappali és éjjeli ragadozó madaraink tollának susogását összehasonlítva mutattuk meg a baglyok tollának különleges tulajdonságát, mely segíti őket a minél csendesebb éjszakai vadászatban. A csoportok megismerkedhettek a fakopáncsokkal, mint odúkészítő madarakkal és arról is szót ejtettünk, hogy miért fontos mesterséges madárodúk kihelyezésével segíteni az odúlakó madarainkat.

Fotó: Kovács Dóra

Az ovisok figyelmesen hallgatták végig kis ismertetőnket, a közelről megcsodált madarak látványa pedig őszinte, gyermeki mosolyt csalt arcukra, ami minket is örömmel töltött el, s reméljük, a jövőben még sok-sok ilyen alkalmunk lesz, amely során kicsit közelebb hozhatjuk a fiatalságot a természet kincseihez.

Köszönjük szépen a meghívást a Barangoló Kulturális Egyesületnek, reméljük hamarosan újra találkozunk egy hasonlóan izgalmas ismeretterjesztő program keretein belül!

Ha programunk felkeltette érdeklődését keressen minket az alábbi elérhetőségek valamelyikén!

E-mail cím: harkalyhaz@bnpi.hu

Telefon: +3630/327-0301

Kapcsolódó