​Orchidea napot tartottunk Felsõtárkányban 2018.05.14. 17:56

2018-ban is megrendezésre került az Orchidea Napunk.

Az idei hirtelen jött nyár miatt a már szokásosan május közepén-végén tartandó felsõtárkányi Orchidea Napunkat is elõrébb kellett hozni. Ahogy tavaly, most is lehetõséget biztosítottunk egy szűk csoportnak a Boldogasszony papucsa fotózására. Az érdeklõdõ közönség elõször egy érdekes vetítettképes-elõadást hallgathatott végig Sulyok József, a BNPI Természetmegõrzési Osztályának Osztályvezetõjétõl a bükki orchideák érdekességeivel kapcsolatban. Az elõadás után szakvezetés következett a közeli Vár-hegyre.

A természetben tett séta közben különbözõ érdekes orchideákat figyeltünk meg, majd a különleges esetet figyelembe véve a csapat szakvezetõk segítségével megfigyelhette és lefotózhatta az elzárt élõhelyen virágzó fokozottan védett Boldogasszony papucsát, melynek pénzben kifejezett természetvédelmi értéke tövenként 250.000 ezer forint.

Kapcsolódó

​Szilvásvárad - Millenniumi természetismereti és erdészeti bemutató sétaút

​Szilvásvárad - Millenniumi természetismereti és erdészeti bemutató sétaút

2022.09.01. 13:45

A Szalajka-völgy bejáratától a Börtönmúzeum (Panoptikum, Szilvásvárad, Park u. 12.) mellett elhaladva, az információs táblákat követve, érkezünk a tanösvény kezdetéhez. Az ösvényen közel 2 km hosszan végig emelkedve érkezhetünk a Millenniumi Kilátóba, miközben az elhelyezett táblákból sok hasznos ismeretre tehetünk szert. A Millenniumi Kilátóból gyönyörű kilátás nyílik Szilvásváradra, a hegyek koszorújára és a közéjük vágódó völgyekre. Tiszta időben innen is láthatjuk a Magas-Tátrát. A kilátó parkolójából lefelé a műúton a Tótfalusi-völgy felé, vagy észak felé fordulva, a Bérci úton (S+ turistajelzésen) jutunk vissza Szilvásváradra.

A tanösvény húsz ismertető tábláján igen sok információ olvasható, a táblákat a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság helyezte ki. Tíz tábla a Bükk természeti értékeit és a természetvédelmi tevékenységet mutatja be. A tanösvény elején tizenhárom különböző típusú kőzetminta segítségével megismerkedhetünk a hegység földtanával, a bükki karszttal, majd a hegység növényvilágával, rovarvilágával, ragadozó emlőseivel, madárvilágával, a nemzeti parkban folyó madárvédelemmel.

Az útvonalon több fedett pihenőhely, a végállomáson szép kilátást nyújtó kilátó található.

Gyerekekkel is ajánlott.

Útvonal: Szilvásvárad, Börtönmúzeum - Kalapati parkoló - Millenniumi Kilátó
Visszafelé két úton is lehet jönni:
1. Millenniumi Kilátó - Kalapati parkoló - Tótfalusi-völgy (műúton végig) - Szilvásvárad (5,4 km, 1 óra 45 perc, aszfaltos út)
2. Millenniumi Kilátó - Kalapati parkoló - Rákmára - Bérczi út - Cseres-tető - Szilvásvárad, Park u. 25/A (3,3 km, 1 óra, erdészeti út)

Tovább olvasom