Lezajlott a XVII. Országos sasszinkron 2020.02.03. 14:02

A korábbi évekhez hasonlóan az idei évben is januárban került sor az immár országos méretűvé vált sasszinkronra. Ez tájegységenként változó múltra tekint vissza, de mára már az országos méretűvé váló program célja, hogy a természetvédelmi szakemberek az érdeklődők és az aktivisták minél szélesebb körű bevonása mellett pontos képet kapjanak a Kárpát-medencében telelő sasfajok (és más ragadozó madarak) állományáról.

Az első ilyen szinkronszámlálás 27 éve indult el a Dél-hevesi Tájegység területéről. Az akkor kidolgozott módszertan azóta sem változott; a lényeg, hogy minél nagyobb területet - lehetőleg a tájegység teljes működési területét - lefedve évről-évre változatlan bejárási útvonalak mentén egy napon belül, azaz szinkron jelleggel kutassák fel az adott térségben előforduló sasokat. Idén január 18-án a reggeli órákban a területi blokkok szétosztása után szakemberek vezetésével indultak útnak a néhány fős csoportok. Az adatrögzítés a már jól bevált módszer alapján történt; a csapatok a nap folyamán rögzítették az útjukba eső megfigyeléseket. Az adatlapokra rögzítették a látott fajt – lehetőség szerint pontos kor és ivar meghatározása mellett -, valamint az egyedek viselkedését, mozgását óra-perc pontossággal feltüntetve. A nap végén történt az adatlapok és térképek adatainak összesítése, amikor lehetőség volt az egyazon egyed többszöri és/vagy több csapat által történt megfigyelés okozta duplikátumok kiszűrésére, azaz a minimum példányszámok meghatározására.

Mivel a számlálás már országos méretűvé nőtte ki magát, ezért ennek az idejét már jóval előtte kijelölik a szakemberek, így nem tudni, hogy az adott napon milyen időjárásra számíthatnak a résztvevők. Az idei évben a reggeli órákban a köd nehezítette nem csak a madarak számlálását, de néhány esetben a tájékozódást is. Szerencsére a délelőtt folyamán a köd feloszlott és viszonylag tiszta időben - és a korábbi napok hideg időjárásának köszönhetően - fagyott talajon tudták végezni a felmérést a számlálók.

Jeladós parlagi sas (Fotó: Kovács András)

Az egész napos túrázást követően a korábbi évekhez hasonlóan a tarnaszentmiklósi vadászházban került sor a meleg vacsorára, majd az eredmények összesítésére és kihirdetésére. Dél-Hevesben az idei évben összesen 30 rétisast és 58 parlagi sast felvételeztek a résztvevők. Emellett 3 kerecsensólyom, 834 egerészölyv, 136 kékes rétihéja, 161 vörös vércse, 13 karvaly, 24 gatyás ölyv, és 3 kis sólyom is rögzítésre került a nap folyamán.

2020-ban a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén, annak döntően síkvidéki és hegylábi területeire összpontosítva, optimális lefedettséget biztosítva zajlott a számlálás. Ennek során minimum 156 sas került a távcsövek és spektívek elé, melyből 93 volt parlagi sas, 61 rétisas, valamint 2 példány szirtisast is megfigyeltek az idei évben. További eredmények: 8 kerecsensólyom, 2 vándorsólyom, 1606 egerészölyv, 402 kékes rétihéja, 38 karvaly, 74 gatyásölyv, 313 vörös vércse, és 8 kis sólyom.

Az országos összehasonlításban még mindig kimagasló számok azt mutatják, hogy az igazgatóság fent említett régiói, úgymint a Mátra és a Bükk hegylábi területei, de különösen a Heves-Borsodi-sík a mai napig rendkívül fontos szerepet játszanak egyes sasfajok – és más téli ragadozó madárvendégeink - áttelelésében.

Ez úton is szeretnénk megköszönni a résztvevők egész napos munkáját és segítségét.

Kecskés Dóra

LIFE- fajvédelmi munkatárs, DHTE

Kecskés  Dóra
Kecskés Dóra
projekt munkatárs

Kapcsolódó