Kisvizes élőhelyek a Bükkben 2018.07.05. 14:31

Igazgatóságunk 2014-ben kezdett hozzá a Kelet-Bükki Tájegységben a kisvizek élőhely - rekonstrukciójához. A cél a kétéltűek, hüllők életfeltételeinek biztosítása, javítása.

Köztudott, hogy a hegység viszonylag szegény vízfolyásokban, méretesebb víztestekben. Számos esetben fordul elő, hogy a különböző gőte- és békafajok a feltáró utak keréknyomaiban, tócsákban kénytelenek szaporodni - megpróbálva túlélni. Kötelességeink közé tartozik ezen változtatni, a lehetőség megteremtése után nagy kedvvel kezdtünk a gyakorlati megvalósításhoz.

A répáshutai, a bükkszentkereszti és a kisgyőri községhatárban számos helyen újítottunk fel ilyen élőhelyeket. Ezek mindegyike egykoron természetes úton, mélyedésben keletkezett, majd az idők során feliszapolódott dagonyává vált. Ezek a talaj, ágak eltávolítása után komolyabb mennyiségű vizet képesek tárolni, ami pedig napjaink csapadékszegény viszonyai mellett ugyancsak felértékelődik.

Dagonya a Vince-Pálon kotrás előtt és után

A mellékelt képek tanúsítják, hogy nemcsak az eredeti cél teljesült: gyepi béka, barna-, és zöld varangy, foltos szalamandra, alpesi gőte számos egyede érkezett szaporodni. Törekvéseink jutalmaként éltük meg az egyik rejtett erdei tavacskát meglátogató szürke farkas és fekete gólya láthatóan otthonos jövés-menését!


Sok hasonló élményt kívánok kedves mindnyájunknak!

Mlakár Péter, természetvédelmi őr, BNPI

Kapcsolódó