Kaptárkő Nap Szomolyán 2018.05.08. 16:21

2018. május 5-én második alkalommal rendeztük meg Szomolyán a Kaptárkő Napot, amelynek célja a kaptárkövek és a bükkaljai kőkultúra (a 2016-tól a Magyar Értéktár, majd pedig a Hungarikumok Gyűjteményének részei) megóvása, gondozása, bemutatása, népszerűsítése.

A rendezvény a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, Szomolya község Önkormányzata és a Kaptárkő Természetvédelmni és Kulturális Egyesület közös szervezésében valósult meg. A megnyitón a szervező szervezetek vezetői és a Földművelésügyi Minisztérium képviselői mellett jelen volt még Tállai András, a térség országgyűlési képviselője.

A köszöntőket követően megtörtént a Bükk-vidék Geopark első együttműködési megállapodásának aláírása a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság és az Eszterházy Károly Egyetem Földrajz- és Környezettudományi Intézete között. A megállapodás célja az Intézet és az Igazgatóság kölcsönös szakmai munkájának elősegítése a Bükk-vidék Geopark létrehozása és az UNESCO felterjesztéshez szükséges szakmai anyag elkészítése terén, valamint oktatási, kutatási, kommunikációs és geoturisztikai / ökoturisztikai együttműködés megvalósítása. A Bükk-vidék Geopark létrehozásához szükséges program koordinálását és a kapcsolódó operatív feladatokat az igazgatóság vállalta 2017. július 20-án, amelynek részét képezi sok-sok együttműködés megkötése azon intézmények és szervezetek között, akik a földtudományi értékeire alapozott térségfejlesztésben érdekeltek.

Az ünnepélyes aláírást követően szakmai előadások következtek a kaptárkövekről, a faragott kőemlékekről, a kőkultúrát befogadó kőzetek keletkezéséről, a Bükkaljáról a kőkultúra táji, földrajzi keretéről, a vidék régészeti, történeti, néprajzi jellemzéséről és az itteni népzenéről – amely leginkább árulkodik az itt élő nép lelkiségéről. A szakmai programot terepi bemutatás követte a szomolyai Kaptár-rét fülkés szikláinál.

A szakmai program mellett színes turisztikai programok, vezetett kaptárkő-túrák, helyi termelők, kézművesek, nemzeti parki védjegyes termékek, tájjellegű ételek, borok és színpadi műsorok várták az érdeklődőket.


Kapcsolódó