Humanita nyitómegbeszélés Bükkszentkereszten 2023.04.21. 10:33

Tizenegy partnerszervezet találkozott április közepén két napra Bükkszentkereszten, hogy az Interreg Central Europe HUMANITA projekt nyitómegbeszélésén vegyenek részt, és lefektessék alapjait a következő három éves munkának, ami a védett területeken történő turizmus kérdéskörével foglalkozik.

Mindenki számára jól ismert kifejezés az ökológiai lábnyom, azonban a turizmus okozta "lábnyom" eddig még csak kevésbé kutatott szegmense a természetvédelemnek. A védett területeken a turizmus érzékeny kérdés, mert nehéz megtalálni a megfelelő egyensúlyt a megőrzés és a látogatók előtti megnyitás között. A HUMANITA projekt olyan tényeken és részvételen alapuló módszereket fejleszt ki, amelyek lehetővé teszik a területek, régiók számára, hogy jobban nyomon kövessék és kiértékeljék a turizmus, vagyis az emberek jelenléte okozta káros hatásokat a védett területeken. A partnerség a közeljövőben bevonja a turistákat és a helyi közösségeket a megoldások kidolgozásába, ami segít az adatgyűjtésben, a tudatosság növelésében és a viselkedés megváltoztatásában.

Fotó: Kozma Attila

A HUMANITA projekt során készül egy transznacionális monitoring terv, amelynek résztvevői az alábbi szervezetek:

  • Zsolnai Egyetem (SK)
  • Eurac Research kutatóintézet (IT)
  • Pármai Egyetem (IT)
  • NOTITIA tanácsadó kft. (HR)
  • Karintiai Műszaki Tudományegyetem (AT)
  • Karawanken-Karavanke UNESCO Globális Geopark (AT)
  • Kis-Fátra Nemzeti Park Igazgatóság (SK)
  • CEEweb a biodiverzitásért (HU)
  • Kamenjak természetvédelmi terület (HR)
  • Toszkán-Emilian Appenin Nemzeti Park (IT)
  • Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (HU)

A nyitómegbeszélés első napján jelen volt Solymosi Konrád, Bükkszentkereszt polgármestere is, aki köszöntötte a program résztvevőit, majd Megyeri Balázs, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság projekt-menedzsere tartott rövid ismertetőt a BNPI területéről, tevékenységéről. Ezek után a partner szervezetek képviselői prezentációkat tartottak arról, hogyan képzelik el a következő három év teendőit, milyen kísérleti módszereket dolgoznak ki, s az így beérkező adatokat hogyan fogják elemezni, valamint kijelölték mérési területeiket is. Az első délután egy workshoppal folytatódott: ez alkalommal a partnerek a mindennapi tevékenységük során tapasztaltak alapján ötleteltek olyan megoldási javaslatokról, melyek segíthetik a turizmus természetre gyakorolt hatásainak felmérését. A nap zárásaként a jelenlévők látogatást tettek bükkszentkereszti "gyógyító köveknél", majd a BNPI legújabb látogatóközpontjában, a Bükki Csillagdában. A nyitórendezvény második napján a partnerek a pályázat kezeléséről, a külső- és belső kommunikáció menetéről, valamint az ellenőrzésről hallhattak tájékoztatókat. A délelőtti munka a pályázat irányító bizottságának első ülésével ért véget. A két napos program a lillafüredi barlangok felfedezével zárult.

A HUMANITA Human-Nature Interactions and Impacts of Tourist Activities on Protected Area (A természet és az ember kapcsolata, valamint a turisztikai tevékenységek hatása a védett területekre) CE0100248 projektet az Interreg CENTRAL EUROPE Program támogatja az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával.

Kapcsolódó