Hogyan kapcsolódhat a borászat a geoturizmushoz? 2020.02.14. 06:32

Többek között ezt a kérdést is körbejártuk legutóbbi Bükk-vidék Geopark workshopunk alkalmával Miskolcon, ahol az is kiderült, hogyan kapcsolódhat be a geoturizmusba Miskolc nagyvárosi kínálata.

Miskolci szüret a 20. század elején


"Bár földe többnyire gazdag termékenységü fekete, mely első osztályú búzát terem, Miskolcz legnagyobb kincse szőlőiben bir, melyek a körülfekvő hegyeken elterülve, Magyarország egyik legjobb minőségű borait termik. A szőlő - termelés azonban, mely egykoron valóságos aranybánya volt Miskolczra nézve, a legközelebb évtizedeket kisérő, s közönségesen ismert okok annyira elsüllyesztették, hogy most a jól munkált szőlő nagyon kevés jövedelmet hajt, és csak némileg kedvezőtlen évben bizonyos veszteség. A megváltozott viszonyok, melyek között egyik főtényező a vasút és gőzerő más kereseti forrásokat nyitnak és ezt valóban nemcsak fővárosunkban, hanem majdnem minden nagyobb vidéki városunkban is vehetjük észre; a miskolczi részvényes gőzmalom is egyik nagyszerű iparteremtménye ez újabb időnek."

- olvashatjuk a Magyarország és a Nagyvilág című lap 1865. évfolyamában.

A Bükkvidék Geopark lehetőségei a térségfejlesztésben - Nagy Júlia előadása

Mára ugyan eltűntek a szőlőskertek az Avasról, az avasi sokszor többszintes és többszáz méteres pincelabirintusok és kisebb pincék viszont egyre sűrűbben várják újból vendégfogadó programokkal a vendégeket. Ez is volt az egyik oka, hogy a Bükk-vidék Geopark termékfejlesztési megbeszéléseinek következő állomására Miskolcon, az avasi pincesoron, az Aranykorona Látványpincében került sor, ahol helyi és környékbeli borászok, szállások, éttermek vezetőivel egyeztettünk a geopark helyi termelőket segítő programlehetőségeiről.

Hogyan kapcsolódhat a borászat és a geoturizmus?


Gasztonyi Éva fotók segítségével szemléltette a Bükk-vidék geopark adottságait

A geoparkok nemcsak a geológiai értékek védelmét és bemutatását szolgálják, hanem olyan térségfejlesztési eszközök, amelyek hozzájárulnak a helyi gazdaság fenntarthatóságához, koordinációval, tanácsadással, hálózatos programokkal segítik a helyi vállalkozók helyben maradását, termékeik piacra jutását. A Magma Geoparkból indult GeoFood programhoz kapcsolódó UNESCO Globális Geoparkok pl. együtt támogatják a kapcsolódó geoparkok termelőit, gazdálkodóit, vállalkozóit a hagyományok megőrzése és a helyi gazdaság növekedésének érdekében, tiszteletben tartva a környezetet és követve a fenntarthatósági modelleket. Az általuk elindított GEOfood termékek a helyi alapanyagokból származnak, elősegítve a "zéró kilométer" ételek napi használatát, segítve a mezőgazdasággal foglalkozó helyi közösségeket.


A bor, mint helyi termék az egyik legszebben képezi le az adott terület geológiai adottságait, hiszen ez határozza meg a borok mineralitását. Ugyanakkor a vájt pincék kialakítása, az építéshez használt anyagok is a geológiai adottságokat példázzák. A pincék, présházak, művelt és egykori szőlőterületek meghatározzák a terület tájképi jellegét, a szőlőművelés és borkultúra pedig a helyi hagyományokat. Mindezek alapján a borászokkal való kapcsolat, a közös bor- és geoturisztikai prgramok kialakítása a Bükk-vidék Geopark területén kiemelten fontos feladat.

A megbeszélésen résztvevők konkrét példák kapcsán egyeztettek az együttműködési lehetőségekről, ahol szó esett arról, hogy a bükkaljai borok hogyan jelenhetnek meg a geo-szállások kínálatában, illetve arról is, hogy a különféle pincebemutatók hogyan válhatnak geotúrák részeivé. A megbeszélések a következő hetekben folytatódnak annak érdekében, hogy a turisztikai szezonra konkrét programajánlatok várhassák a geoturisztikai kínálat iránt érdeklődőket Miskolc belvárosában is, az Avason.

Kapcsolódó