Hazafalé indult "Bükki" nevű jeladós békászó sasunk 2018.03.27. 16:33

A 2015-ben jeladóval ellátott Bükki nevű békászó sasunk immár a negyedik költési szezonjára tér vissza, hátán jeladójával, az Észak-Bükkbe.

Békászó sas (Aquila pomarina). Fotó: Papp Gábor, Raptor Images)

„Bükki” a hím békászó sas jeladózása

A madár ezen a télen a korábbi évektől eltérően nem csak az Okavangó-mocsár környékén telelt, hanem főként attól keletre, Namíbiában, a Khaudum Nemzeti Parkban, illetve északra a Sioma Ngwezi Nemzeti Parkban.

A madár telelő területe (Forrás GoogleMaps)

„Bükki” a telelőterületét 2017. november 27-én érte el és egészen 2018. március 2-ig ebben a régióban tartózkodott. Ezt követően indult el Magyarország felé. Jelenleg madarunk Ugandában, az Albert-tó közelében tartózkodik. Költőhelyére rendszeresen április második felében szokott megérkezni. A jeladó adatai alapján a madár főleg a nyílt, bokrokkal, fákkal kevésbé tarkított területeket használta. Feltehetően a tápláléksűrűség itt volt a legmegfelelőbb a számára. A faj szinte kizárólag kis testű rágcsálókkal (hazánkban mezei pockokkal /Microtus arvalis/), ritkábban kétéltűekkel táplálkozik.

Vonulás közben a korábbi évektől eltérőn sokszor több héten át nem kaptunk információt a madár helyzetéről, feltehetően a jeladója már nem működik tökéletesen, ezért nem képes az adatokat rendszeresen a GSM hálózaton keresztül küldeni. Hazatérését követően a jeladójában elmentett adatokat fogjuk letölteni egy földi vevő egységgel a teljes vonulásról, így pontos képet kaphatunk a vonulás útvonaláról 15 perces bontásban.

A madárvonulási útvonalai. (Forrás: satllitetracking.eu)

A jeladó felhelyezésének elsődleges célja nem a vonulás nyomon követése volt, hanem a faj élőhelyhasználatának a vizsgálata. Tisztább képet szeretnénk kapni, hogy a faj mely kultúrákban, élőhelytípusokban táplálkozik előszeretettel, illetve az általa használt területeken milyen mezőgazdasági kultúrák és kezelések hatására lehet kialakítani egy „ideális táplálkozóterületet”.

Egy adott évben használt táplálkozóterület térképes megjelenítése.

Pongrácz Ádám

BNPI

Kapcsolódó