Macskabagoly fióka mentés Szilvásváradon 2023.04.28. 22:14

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata Szilvásvárad belterületén a Szilvásváradi Önkormányzat, a Szilvásváradi Önkéntes Tűzoltó Egyesület és helyi önkéntesek segítségével macskabagoly fióka mentést végzett.

Pénteken a reggeli órákban lakossági bejelentés érkezett, melyből megtudtuk, hogy egy macskabagoly fióka ül a park mellett, az út szélén. A bejelentést követően azonnal a helyszínre siettünk és hosszas keresgélés után megtaláltuk a pelyhes fiókát egy öreg hársfa mellett. Észrevettük, hogy a hársfa tetején, egy ágcsonkon kialakult üregből egy másik pelyhes fióka figyel minket. Egyértelművé vált számunkra, hogy onnan pottyanhatott ki a kezünkben lévő bagoly is. Szerencsére nem sérült meg, ezért úgy döntöttünk, hogy visszahelyezzük a másik fióka mellé.

A baj csak az volt, hogy a fészekként használt üreg 10 méter magasságban volt. Segítséget kértünk a Szilvásváradi Önkormányzattól és a Szilvásváradi Önkéntes Tűzoltó Egyesülettől, akik készségesen segítettek a macskabagoly fiókát visszahelyezni.

A macskabagoly Magyarországon védett faj, természetvédelmi értéke 50.000 forint.

Köszönjük a bagolyfióka mentésben résztvevők segítségét!

Fotók: Baranyi Marianna, Papp László, Baráth Zoltán Zsolt

Kapcsolódó