Gólyamentés: néha kisebbnek lenni is lehet előny 2022.06.13. 10:23

Június 4. hajnalán egy zivatarzóna érte el a Cserhátot, melynek következtében rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadék hullott Szécsény városának térségében is. Ennek egyik kedvezőtlen mellékhatása volt, hogy az endrefalvi, nagy gólyafészek megroggyant és megcsúszott.


Sajnos a négyből az egyik fióka kiesett, egy másik pedig a fészekanyagban, illetve a vezetékekben akadt fenn, így mindketten elpusztultak. Viszont a két kisebb fészektestvérük benne maradt a megdőlt fészekcsészében. Néha kisebbnek lenni is lehet előny... A riasztás után a Nógrádi tájegység felvette a kapcsolatot az MVM-ÉMÁSZ-szal és egy emelőkosaras gépjármű formájában meg is érkezett a segítség. Az áramtalanítás után először a fiókákat helyeztük biztonságba, majd a fészekanyag leszakadt részeit távolítottuk el. Ezután a fészektartón lévő megmaradt fészekanyag mennyiségét csökkentettük az optimális szintre, és egy új fészekcsészét alakítottunk ki benne, ahová visszahelyeztük a két életben maradt fiókát. Az öreg madarak végig figyelték a mentési, helyreállítási mozzanatokat, majd ők maguk is hordani kezdték a fészekanyagot.

Négy nappal később már egészen takaros lett a tönkrement fészek, nem hiába: a gólyák ehhez jobban értenek nálunk. A két kis gólya szépen cseperedik azóta is, mert fiókák felnevelésében is jobbak az embernél, csak néha elkél egy kis segítség a hálózaton. De csak annyi amennyi éppen szükséges, aztán folytatják ők tovább a munkát.Még egyszer köszönjük az MVM-ÉMÁSZ-nak a mentés során nyújtott hatékony, és gyors segítséget!

Kapcsolódó