Geodiverzitás és Geotóp Napok geoparkjainkban 2022.10.12. 15:25

Október első fele fontos időszak a geoparkok és a földtudományi örökség iránt érdeklődők és érdekeltek naptárában, így a Bükk-vidék és a Novohrad-Nógrád Geopark életében is.

Október 6-án, idén először világszerte megrendezték a Földtudományi Sokféleség Világnapját (Geodiversity Day), amely egy újabb lehetőséget biztosít arra, hogy felhívjuk a nagyközönség figyelmét a Föld természeti értékeire, a felszínformák esztétikai értékére, kialakulásuk különlegességeire, illetve megőrzésük fontosságára.

BÜKK-VIDÉK GEOPARK

A Geodiversity Day ötletét kezdeményező, 2020-ban rendezett „Oxford Geoheritage Virtual Conference” című szakmai esemény főszervezőinek, vagyis az Oxfordi Egyetem Természettudományi Múzeumának és az angol Charnwood Forest Geoparknak idei, a Földünk geológiai sokféleségét ünneplő „Geodiversity Live” online előadásába bekapcsolódhatott Megyeri Balázs, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság geopark szakmenedzsere is. A különleges, egerszalóki barlanglakásoknál tartott rövid bejelentkezésben lehetőség nyílt a Bükk-vidék Geopark rövid bemutatására, illetve a geopark egyik fontos kultúrtörténeti értékének és sajátosságainak ismertetésére. Az adás, eredeti angol nyelven itt megnézhető:

A Geotóp Napot pedig már több mint egy évtizede minden évben, október 8-án tartják. A programot az első években a a Debreceni Hexasakk és Természetbarát Egyesület geográfusai a Less Nándor Emléktúra részeként szervezték meg. A nap azóta is kiemelt jelentőséggel bír az élettelen természeti értékek és folyamatok ismertetésében, 2010-től a programsorozatot felkarolta a Magyar ProGeo Egyesület, amely a Magyarhoni Földtani Társulat, Földtudományi Természetvédelmi szakosztályaként azóta is összefogja a rendezvényeket országszerte.

Idén a Bükk-vidék Geopark területén, a Less Nándor Emléktúra részeként az Ördögtorony Tanösvény geotúra került megrendezésre a Debreceni Hexasakk és Természetbarát Egyesület szervezésében, a Bükki Nemzeti Park Igazgatósággal és az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemmel együttműködésben. A geotúrát egyénileg és csoportosan, szakvezetővel is végigjárhatták a túrázók. Idén összesen 634-en teljesítették a 12 km hosszú geotúrát, mely során megismerkedhettek a Bükk két részét; a Déli-Bükköt és a Bükkalját felépítő kőzetekkel és a belőlük kialakult egyedi felszínformákkal, kultúrtörténeti értékekkel.

A rajtot és célt képező Cserépfalui Általános Iskola udvarán az érdeklődők további ismereteket szerezhettek a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Bükk-vidék Geoparkot népszerűsítő standjánál. A nap folyamán a Bükk-vidék földtudományi és kulturális értékeit bemutató kiadványokból, turista és geológiai térképekből vihettek a látogatók, illetve a Bükk-vidék Geoparkkal foglalkozó geológus és geográfus munkatársaink készséggel válaszoltak meg minden felmerülő kérdést.

NOVOHRAD-NÓGRÁD GEOPARK

Október 6-án, a földtani sokszínűség világnapján és október 8-án, a tradicionális geotóp napon ugyancsak különleges programokkal hívták fel a látogatók figyelmét a szlovák-magyar Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark földtani örökségének gazdag tárházára az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében levő világhírű őslénytani lelőhely, a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark kapuja, mely egy tovatűnt, mára már megkövült világba enged betekintést. Tanösvényein a jelenkorból, a 7 millió éves Pannon-tó bükkábrányi fáitól, egy szubtrópusi esőerdő szupervulkáni kitörésben elpusztult és egyben konzerválódott ősélőhelyén keresztül, az óriáscápákban hemzsegő Paratethys-sekélytenger 23 millió éves feltárásáig lehet búvárkodni a múltban, ahol a megismerést szakavatott túravezetések és high-tech interpretáció teszi közérthetővé.

A Geodiverzitás Világnapján, október 6-án az Ősfenyő Belépő fogadóépületben egy ingyenes tárlatvezetés az időspirál és geosite kiállításokon keresztül tette szó szerint is tapinthatóvá a múltat. Az eseményt a Magyar Földtani Társulat is kiemelten népszerűsítette: https://foldtan.hu/hu/node/1686

Október 8-án, a geotóp napon a geodiverzitás napi esemény megismétlődött és a geológiai tanösvényi túravezetések külön kitértek a térség földtani örökségének népszerűsítésére. (A múlt év geotóp napjának beszámolója itt érhető el.)

A nógrádi geopark más téren is, képviselői révén, aktívan közreműködött a földtudományi sokszínűség világnapjának megünneplésében:
- október 6-án Nagy Júlia részt vett a Globális Geoparkok Hálózatának szervezésében megtartott digitális eseményen, geoparkunk nevében külön üdvözölte a résztvevőket. A rendezvény linkje: https://www.youtube.com/watch?v=lZbRJlUXXTs

Prakfalvi Péter, geoparkunk magyar oldali főgeológusa pedig a Magyar Tudományos Akadémia Felolvasótermében tartott előadást. A programot előzetesen a világhálón is beharangozták:

https://foldtan.hu/hu/node/1644

Október 9-én a XIII. Geotóp Nap, egyben Világgyalogló Nap tiszteletére Prakfalvi Péter szakavatott tárlatvezetésével Mátraszőlős földtani örökségével ismerkedhetett meg a 12 fő résztvevő. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében levő mátraszőlősi geológiai bemutatóhelyek a Geopark értékes geosite-jai közé tartoznak. A 3-3,5 km-es táv bejárása során megvizsgálták a Meleg (Hávíz)-forrás vízföldtan, földtani viszonyait és felhasználásnak módját. A XIII.-XIV. századi Kis Vár történetével is foglalkoztak. A Zsákfa-pusztai és a Vörös-kői-kőbánya építőipari jelentőségén kívül kitértek a földtani viszonyokra is. A Függő-kői-barlang jégkorszaki ősmaradványaiból következtetéseket vontak le az akkori klímára a kutatók eredményei alapján. Végül megnézték az egykori mátraszőlősi fürdő helyét.

Kapcsolódó

2023/1 2. The first few days

2023/1 2. The first few days

2023.04.19. 14:37
Am 14. Maerz stieg ich ins Flugzeug in Richtung Budapest. Natürlich war ich ziemlich aufgeregt und gespannt. Ich war vorher noch nie in Ungarn. Wie werden die Leute dort sein und wie wird meine neue Heimatstadt aussehen? Was wird mich im Bükk-Region Geopark erwarten? Fragen über Fragen… Glücklicherweise wurde ich von Balázs am Flughafen abgeholt und meine Aufregung legte sich etwas nach dem herzlichen Empfang. Auf dem Weg in die Wohnung machten wir sogar noch einen Zwischenstopp bei Aldi, da am 15. Maerz ein Feiertag in Ungarn ist (Gedenktag der Revolution von 1848) und die Geschaefte geschlossen hatten. Ich nutzte den freien Tag direkt, um etwas die Innenstadt zu erkunden. Dort habe ich den Dobó-István-Platz, das Rathaus, sowie die Basilika gesehen. Erster Eindruck? Hier laessts sich aushalten! Am Samstag hat mich Balázs und sein Vater auf eine Wanderung im nahegelegenen Aggtelek Nationalpark eingeladen. Wir marschierten im Wald 15 km entlang der slowakischen Grenze von Aggtelek in Richtung Gömörszőlős. Kurz vor unserem Ziel wurden wir noch mit einem schönen weitlaeufigen Ausblick belohnt. Dort konnten wir bis zum Mátra-Gebirge sehen! In Gömörszőlős, wo es unter Anderem ein ökologisches Ausbildungszentrum gibt, haben wir dann zusammen noch zu Abend gegessen (Ungarische Gulaschsuppe) und den Abend mit einem Kartenspiel ausklingen lassen (auf ungarisch gar nicht so einfach ;) ) Es war ein sehr schöner Tag, vor allem, da ich von allen Teilnehmern herzlich empfangen und direkt in die Gemeinschaft aufgenommen wurde. Am Sonntag stand dann die Besichtung der Burg von Eger an. Von dort hat man einen guten Ausblick über die Stadt. Im Keller der Burg befindet sich eine Ausstellung zu einer der grössten Waffensammlung in Ungarn und es kann das ehemalige Verlies besichtigt werden. Für Geschichtsinteressierte sehr interessant!
Tovább olvasom