Február 2.: a Vizes Élőhelyek Világnapja 2023.02.02. 08:59

Minden évben február 2-án ünnepeljük a vizes élőhelyek világnapját annak emlékére, hogy 1971-ben ezen a napon írta alá 18 állam az iráni Ramsar városában a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyekről, különösen, mint a vízimadarak élőhelyének védelméről szóló államközi megállapodást.

A köznapi nyelvben ezt a dokumentumot hívjuk Ramsari Egyezménynek. Magyarország 1979-ben csatlakozott a megállapodáshoz, és jelenleg 29 hazai terület szerepel a Ramsari Jegyzékben.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén egy „ramsari terület” található, ez pedig a 2008-ban az egyezmény jegyzékére jelölt Borsodi-Mezőség, amely területe majdnem teljesen átfed a Borsodi-Mezőség Tájvédelmi Körzet „pusztai tömbjével”. Ez a mocsaras, nádasos, szikes puszta, kiegészülve a Geleji-tározó vizes élőhelyeivel, a vízimadarak és egyéb vízhez kötődő élőlények és társulások nagyfokú változatosságának nyújt otthont. Ezek fontosságáról és védelméről az elmúlt évben több cikkben is értekeztünk:

Amikor vizes élőhelyre gondolunk, akkor elsősorban a nagy, a Ramsari Jegyzékben is szereplő tavaink, halastavaink, folyóvölgyeink és mocsaras és szikes területeink jelennek meg lelki szemeink előtt, mint amilyen a Balaton és Kis-Balaton, a Fertő-tó, a Felső-Tisza, az Ipoly-völgy, Gemenc vagy éppen a Hortobágy és a Borsodi-Mezőség. Ám ide tartoznak a szintén ebben a jegyzékben szereplő és vadlúdjairól méltán híres Tatai-tavak, a madárgyűrűző táboráról is ismert Izsáki Kolon-tó és a felszín alatti vizeivel egyedülálló élővilágnak menedéket nyújtó Baradla is. A jegyzékben ugyan nem szereplő, kevésbé „jelentős” vizes élőhelyek, mint amilyenek a csatornák, patakok, kavicsbányatavak, szikkasztók és társaik, de akár csak egy mészkő bányában összegyűlt vízből álló tavacska, vagy éppen egy gőték, békák, vízi rovarok szaporodásához nélkülözhetetlen erdei pocsolya is hihetetlen jelentőséggel tud bírni az adott terület élővilága számára.

A tavalyi, rendkívül aszályos év ismét rámutatott ezen élőhelyek és a víz fontosságára, ezért is nagyon fontos, hogy óvjuk, védjük ezeket és élővilágukat, és ne csak használjuk/kihasználjuk őket!

Kapcsolódó